Zdrowe trufle
Przepis na zdrowe trufle
Zapraszam dziś na rewelacyjne i pełne naturalnej słodyczy trufle zrobione z pysznych daktyli, migdałów i ziaren słonecznika. Oblane na koniec gorzką czekoladą mogą stanowić wspaniałą przekąskę w ciągu dnia. Trufle doskonale smakują i dostarczają zdrowej energii.
Zdrowe trufle przepis krok po kroku
Jeśli lubicie zdrowe i jednocześnie naturalnie słodkie przekąski, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na daktylowe trufle z migdałami i słonecznikiem.
Zdrowe trufle daktylowe przepis
Składniki
składniki na zdrowe trufle z daktyli
- 280-300 g daktyli (bez pestek)
- 70 g migdałów (- mogą być ze skórką)
- 70 g ziaren słonecznika
- 20 g gorzkiego kakao
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżeczki oleju
Instrukcja
Jak zrobić zdrowe trufle z daktyli
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut aby zmiękły.280-300 g daktyli
- Migdały i słonecznik zmiksuj aż będą drobne – ale mogą zostać małe kawałki.70 g migdałów, 70 g ziaren słonecznika
- Dodaj daktyle do migdałów, wsyp kakao i ponownie całość zmiksuj – jeśli masa jest za gęsta to możesz dodać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle.20 g gorzkiego kakao
- Nabieraj łyżką masę i tocz z niej kulki – układaj je na papierze do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę razem z olejem.200 g gorzkiej czekolady, 1-2 łyżeczki oleju
- Za pomocą dwóch widelców obtaczaj kulki w czekoladzie, a następnie odkładaj je na papier.
- Jeśli chcesz, aby czekolada szybciej zastygła, to schowaj trufle do lodówki.
- Przechowuj trufle w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Trufle z daktyli – uwagi
Już wcześniej robiłam sobie takie zdrowe trufle w domu, ale tamten przepis był jakiś nie do końca dobry, bo zamiast trufli otrzymałam bezkształtną masę, z której nic się nie udało uformować.
Ostatnio wypatrzyłam na blogu Sally jej przepis na takie zdrowe trufelki i postanowiłam, go wypróbować, bo przepisy Sally jeszcze nigdy mnie nie zawiodły i mogę je z czystym sumieniem każdemu polecić.
Trufelki przygotowałam i wyszły idealne – są miękkie, ale można je spokojnie utoczyć w kulki (potem można łapki wylizać ;)).
Świetnie się też dają obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Po schłodzeniu czekolada jest twarda i chrupiąca, a trufle w środku miękkie i soczyste.
Trufle przygotowałam z daktyli, migdałów i słonecznika – możecie zamiast słonecznika dać więcej migdałów, ale możecie też go zastąpić np. pestkami dyni.
Polecam też wam najpierw zmielić migdały i słonecznik i dopiero potem dodać do daktyli – ja miksowałam wszystko razem. Daktyle szybko się rozpadły i obkleiły migdały – wtedy było je już trudno rozdrobnić i wymagało to więcej czasu.
Z podanej porcji otrzymacie około 20 trufli.
Jeśli lubicie takie zdrowe słodkości, to polecam wam też domowe batoniki orzechowe.
Polecane przepisy na trufle
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na trufle (niekoniecznie już tak zdrowe) – tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zrobiłam „farsz” do trufli. Wyszedł dość luźny. Następnym razem dodam więcej słonecznika aby był bardziej zwarty. Na obtoczenie w czekoladzie nie starczyło mi czasu, ale tak już jest przy małym dziecku. Sam środek był tak pyszny, że zjadłam go łyżką :D Rodzina mogła spróbowała i nikt nie chciał uwierzyć, że w środku nie ma ani grama cukru czy innych słodzików. Warto wykonać nawe sam środek jako podstawę do wafli czy do jakieś rolady. Z pewnością zrobię trufelki nie raz :)
Super, bardzo się cieszę, że tak zasmakowały :)
Ale fajnie wyglądają z tą czekoladową nóżką :D
:D