Zeppole – włoskie pączki

Zaktualizowany: 2023 4 grudnia
mini pączki

Przepis na włoskie drożdżowe pączki Zeppole

Te urocze drożdżowe mini pączki to kulinarna podróż prosto do serca Włoch. Te puszyste i smażone pączki zachwycają delikatnym ciastem drożdżowym i słodyczą cukru pudru. Spróbuj tego przepisu i poczuj smak słodkiego kawałka włoskiej kuchni!

pączki zeppole

Pączusie Zeppole przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nieduże puszyste i smakowite mini pączki, to koniecznie usmaż takie z włoskiego przepisu.

zeppole włoskie pączki

Zeppole – włoskie pączki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na włoskie pączki zeppole obsypane cukrem pudrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour 50 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Porcje 20
Kalorie 167 kcal
Składniki

składniki na pączusie zeppole

  • 240 ml wody (ciepłej(ale nie gorącej) )
  • 10 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej (( 2 szklanki) )
  • 1 łyżka oleju
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić włoskie zeppole

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj.
    10 g drożdży, 1 łyżka cukru, 240 ml wody
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól i łyżkę oleju, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto – będzie mniej więcej takie jak na racuchy.
    0,5 łyżeczki soli, 300 g mąki pszennej, 1 łyżka oleju
  • Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą bardziej puszyste i delikatne – ja ciasto wyrabiam mikserem z końcówką hakiem (albo świderkami).
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
  • Gdy ciasto wyrośnie nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki nakładaj je do gorącego tłuszczu.
  • Tłuszcz musi być mocno rozgrzany, aby zeppole nie chłonęły za dużo tłuszczu – najlepsza temperatura na ich smażenie to około 180 stopni.
    olej
  • Przy pomocy wykałaczki wbitej w środek pączków sprawdź, czy są już dobrze usmażone – jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to zeppole są gotowe.
  • Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posyp je cukrem pudrem.
    cukier puder
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 167kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3.5gTłuszcz: 5gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe mini pączki, mini pączusie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
małe pączki

Co to są zeppole?

Zeppole to takie włoskie minipączki bez nadzienia. Bardzo podobne do tych dostępnych u nas, te się głównie trochę inaczej smaży. Nasze pączusie wycina się z ciasta kieliszkiem – dzięki temu mają bardziej okrągły kształt. Zeppole nakłada się na gorący tłuszcz za pomocą dwóch łyżek – jedną nabiera się trochę ciasta, a drugą ściąga się je do garnka. Przez to pączki są mniej regularne. Te włoskie pączki najlepsze są zaraz po usmażeniu – jeszcze takie cieplutkie. Z czasem trochę twardnieją (tak jak to się często dzieje z ciastami drożdżowymi). Jeśli zostaną wam na później, to polecam ponowne ich krótkie podgrzanie, to znowu będą mięciutkie (ja je podgrzewałam krótko w mikrofalówce, ale można również włożyć je na kilka minut do nagrzanego piekarnika).

Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na domowe pączki i pączusie.

włoskie pączki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
minipączusie
proste pączki
włoskie pączki zeppole

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na pączki

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pączki idealne na Tłusty Czwartek oraz na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 5 lutego

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 56bff18014223a8a94e197179e47a16e?s=54&d=mm&r=g
    Maga 2021 20 grudnia w 13:12- Odpowiedz

    Kuchnia włoska to chyba moja ulubiona. A czy można je zrobić wytrawne? Ja mam nawyk maczania pieczywa w oliwie smakowej i tak się zastanawiam czy pomysł na to byłby dobry. Np. oliwa o smaku cytrynowym?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 grudnia w 13:34- Odpowiedz

      Możesz spróbować, dodaj do ciasta trochę soli i np. suszoną bazylię i oregano

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 7 lutego w 10:58- Odpowiedz

    Poprosimy kg takich pączków i słoik powideł do tego xD

  3. 352740c284e65b4886c99e2deb4522a0?s=54&d=mm&r=g
    Ala 2018 6 lutego w 19:36- Odpowiedz

    nie dość ,ze apetycznie się prezentuj to i wegańskie
    p.s pewnie można dodać trochę tartej skorki z cytryny lub pomarańczy dla smaku?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 6 lutego w 21:25- Odpowiedz

      oczywiście :)

  4. 9db811ddd13f8fa2a6407626bc54204e?s=54&d=mm&r=g
    U Szwagra 2018 6 lutego w 10:11- Odpowiedz

    Pączki wyglądają jak nadmuchane, słodkie baloniki. Ciekawy jest kolor ciasta, nasze pączki są zwykle bardziej żółte, a te tu niemalże ogniste, ale może to kwestia nieco dłuższego smażenia. :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 6 lutego w 14:55- Odpowiedz

      Troszkę się smażyły, bo je dość spore robiłam :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Włoskie pączki przepis

W okresie karnawału smażymy dużo pączków, ale Tłusty Czwartek i pączki to nie tylko nasz narodowy sport. Inne kraje również mają swoje pączki, które uwielbiają. Jednymi z nich są włoskie zeppole, czyli mini pączki drożdżowe smażone bez nadzienia. Dodatkowo tych pączków nie wycinamy, ani nie lepimy. Ciasto drożdżowe nakładamy łyżką bezpośrednio na gorący tłuszcz.

Jeśli lubicie pączki, ale macie mało czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków, to zróbcie te włoskie pączki. One są sporo szybsze niż nasze tradycyjne.

Przepis na włoskie pączki

Przepis na pączki jest prosty i szybki. Chociaż jako ciasto drożdżowe wymaga trochę czasu na wyrastanie. Zeppole najlepiej przed podaniem posypać cukrem pudrem. Możecie też podać oddzielnie w miseczce konfiturę i możecie maczać w niej pączki.

Zachęcam was także do wypróbowania przepisów na pączki pieczone albo na pączki z kremem budyniowym.