Zupa kukurydziana przepis

Zaktualizowany: 2023 21 sierpnia
pikantna zupa kukurydziana

Przepis na pikantną zupę kukurydzianą

Jeszcze nie próbowałaś/eś zupy kukurydzianej? To musisz nadrobić zaległości! Ta gęsta, aromatyczna zupa kukurydziana to idealny wybór na chłodne dni. Uwielbiam ją za jej intensywny smak kukurydzy, słodkość mleczka kokosowego i pikantność papryczki. Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale sycący obiad, zupa kukurydziana to strzał w dziesiątkę! Spróbuj koniecznie.

zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana przepis krok po kroku

Jeśli lubisz apetyczne i aromatyczne zupy krem, to koniecznie zrób tą przepyszną zupę z kukurydzy.

pikantna zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kremową zupę z kukurydzy.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na zupę kukurydzianą

  • 4 kolby kukurydzy (- duże)
  • około 400-500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego ( lub wody)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól (, pieprz i słodka papryka do smaku)
  • ostra papryka ( – opcjonalnie)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Instrukcja
 

Jak zrobić zupę kukurydzianą

  • Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a kolby przetnij na pół.
    4 kolby kukurydzy
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
    około 400-500 g ziemniaków
  • Cebulę pokrój w kostkę.
    1 cebula
  • W garnku rozpuść trochę masła klarowanego, wrzuć kukurydzę, kolby, cebulę i ziemniaki – krótko podsmaż.
  • Wlej bulion lub wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – możesz dodawać je po trochu – do smaku.
    2-3 ząbki czosnku, 2 litry bulionu warzywnego, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki imbiru mielonego, sól
  • Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na wolnym ogniu.
  • Gdy warzywa zmiękną wyjmij kolby kukurydzy i wyrzuć je.
  • Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
    1 puszka mleczka kokosowego
  • Dopraw zupę do smaku.
  • Teraz możesz ją zmiksować – po miksowaniu przetrzyj zupę przez sitko, aby pozbyć się odpadów z kukurydzy.
Prywatne
Słowa kluczowe kremowa zupa kukurydziana, zupa z kukurydzy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy – uwagi

Czy jest coś lepszego niż miska gorącej zupy na obiad?

Dziś postawiłam na zupę kukurydzianą – i nie żałuję!

Ta pyszna zupa ma intensywny smak i konsystencję, która rozgrzeje każdego w chłodne zimowe i jesienne dni.

Zupa kukurydziana pojawia się u nas co roku – najchętniej przygotowujemy ją w wersji kremowej z dodatkiem ostrej papryczki i mleczka kokosowego.

Zupa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca (dzięki papryczkom), a do tego szybko się ją robi.

Możecie ją zmiksować, albo zjeść taką normalną.

Porada!

Mam tylko jedną uwagę –  jeśli wybierzecie wersję „zupa krem” to koniecznie przetrzyjcie zupę przez sitko.

Niestety po miksowaniu w zupie jest pełno skórek z kukurydzy i kiepsko się ją je w takiej postaci.

Przetarcie przez sitko znacznie wszystko ułatwi – sami się zdziwicie, ile tego Wam zostanie na sitku :)

Jeśli zupę mają jeść dzieci, to proponuję papryczkę dodać sobie na talerzu.

Przy okazji zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na zupy idealne na lunch i obiad.

zupa krem z kukurydzy
zupa kukurydziana

Polecane przepisy na zupy

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające zupy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 17 września