Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zaktualizowany: 2023 19 sierpnia
zupa krem z pomidorów i papryki

Przepis na pyszną zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki

Dziś u mnie bardzo smaczna i aromatyczna zupa z pieczonych pomidorów i papryki. To idealna zupa o każdej porze roku. Jest lekka i kremowa, o wspaniałym smaku, do tego lekko pikantna. Gorąco polecam!

zupa krem pomidorowa

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i aromatyczne przepisy na zupy, to koniecznie wypróbuj tą zupę z pomidorów i papryki.

zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z pieczonych warzyw.
4.20 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Obiad
Porcje 9
Kalorie 70 kcal
Składniki

składniki na zupę pomidorową z papryką

  • 2 czerwone papryki (duże )
  • 1 kg pomidorów (dojrzałych lub dwie puszki krojonych pomidorów)
  • 1 cebula (średnia )
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 litry bulionu ( lub ostatecznie wody)
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • śmietana ( do podania)
Instrukcja
 

Jak zrobić zupę pomidorową z papryką

  • Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
    2 czerwone papryki
  • Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydłub gniazda nasienne, pomidory ułóż skórką do dołu w drugim naczyniu żaroodpornym (jeśli używasz pomidory w puszcze, to je po prostu przelej do naczynia).
    1 kg pomidorów
  • Piecz warzywa przez 30 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu delikatnie przestudź warzywa, a następnie zdejmij z nich skórki (jeśli gorące papryki włożysz do grubego woreczka i go zamkniesz, to po jakichś 10 minutach takiego leżenia skórka będzie schodzić jeszcze łatwiej).
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż krótko na patelni.
    1 cebula
  • Pokrój warzywa na mniejsze cząstki i przełóż do dużego garnka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, listki oberwane z bazylii oraz bulion lub wodę.
    1-2 ząbki czosnku, 1 pęczek bazylii, 500 ml passaty pomidorowej, 2 litry bulionu
  • Gotuj całość około pół godziny.
  • Po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj blenderem.
  • Posól i popieprz do smaku.
    sól i pieprz
  • Podawaj z odrobiną śmietany.
    śmietana
Notatki
Kaloryczność podałam dla zupy zrobionej na wodzie i bez śmietany.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 70kcalWeglowodany: 11gBiałko: 3gTłuszcz: 1.5gBłonnik: 3.6g
Słowa kluczowe zupa krem z papryki, zupa pomidorowa, zupa z papryki i pomidorów
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zupa krem toskańska z pomidorów i papryki

Pomidorowa zupa krem z papryką – uwagi

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki gości w moim domu od jakichś 2-3 lat, a dopiero teraz pomyślałam o tym, aby wrzucić ją dla was na blog.

W sumie nie wiem czemu dopiero teraz o tym pomyślałam, bo ta pomidorowa zupa z papryką jest wręcz rewelacyjna.

Intensywna w smaku, mocno warzywna, sycąca i rozgrzewająca.

Wypatrzyłam ją na stronie u Małgosi z Qchennych inspiracji, która jest skarbnicą takich pysznych obiadowych przepisów i od tamtej pory robię ją co jakiś czas.

zupa pomidorowa z papryką

Jak zrobić zupę z pomidorów i papryki – wskazówki

Teraz, w sezonie polecam wam do zupy dorodne, świeże pomidory, a poza sezonem idealnie sprawdzą się pomidory w puszcze.

Zupa opiera się na pieczonych pomidorach i papryce.

Ja je wkładam do oddzielnych foremek żaroodpornych i piekę w piekarniku.

Zaraz po upieczeniu paprykę przekładam do grubego woreczka i szczelnie zamykam.

Po około pół godziny w takim woreczku bardzo łatwo jest zdjąć skórkę z papryki – a warto ją zdjąć, żeby nie przeszkadzała w zupie.

Jak już mam upieczone i obrane ze skórek warzywa robię szybką zupę i dokładnie miksuję.

Mówię wam, że ta zupa z pieczonych pomidorów i papryki skradnie wam serca i podbije wasze podniebienia!

Jeśli lubicie zupy to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy, np. na cukiniową zupę szczęścia, zupę kukurydzianą, szparagową z fetą, zupę krem z pietruszki albo chińską z kurczakiem i kukurydzą.

zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.20 z 5 ocen
Postaw mi kawę
pomidory

Polecane przepisy na zupy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne zupy idealne na lunch czy tez obiad. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 19 września

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 9bf95d0114059acbbe4e4009ead70e5c?s=54&d=mm&r=g
    anita 2021 26 sierpnia w 12:03- Odpowiedz

    Bardzo to wszystko skomplikowałaś Beatko. Wszystkie czynności zabierają zbyt dużo czasu i niepotrzebnie mnożą ilość garnków i naczyń do umycia. Dla ludzi pracujących to udręka a i czas jest na wagę złota. Moje wieloletnie doświadczenie podpowiada, że można i trzeba to maksymalnie uprościć:
    Paprykę piekę w całości na blaszce wyłożonej folią aluminiową (20minut, temp. 200 st.C)
    Reszta jak w Twoim przepisie.
    Pomidory parzę wrzątkiem, zdejmuję skórkę, dzielę na cząstki i nie usuwam gniazd nasiennych (szkoda cennych składników – nic co służy do jedzenia nie może się marnować).
    Cebulę szklę razem z czosnkiem w tym samym garnku , w którym będzie się gotowała zupa. Gdy już jest gotowa wsypuję pokrojone warzywa i zioła (dźwięk gaszonej cebuli i wydobywające się wtedy aromaty są bezcenne).
    Chwilę smażę warzywa i zalewam wrzącym bulionem lub wodą (najczęściej mam tylko wrzącą wodę. Wrzątek zdecydowanie skraca czas wykonania a jednocześnie zamyka cenne składniki i aromaty w komórkach roślinnych)
    Blenduję oczywiście w tym samym garnku, w którym gotowała się zupa

    Świeżą bazylię można z powodzeniem zastąpić suszoną lub kombinacją innych ziół . W takim wypadku zioła należy dodać do cebuli aby uwolniły swój potecjał. Do smażenia używam masło klarowane lub oliwę w zależności co mam.
    W ten sposób można zrobić każdą zupę krem. Całość zajmuje ok. 30/40 minut (bez pieczenia papryki)

    Voila.
    Pozdrawiam wszystkich zapracowanych
    Anita

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 20 września w 10:45- Odpowiedz

    Pieczone warzywa mają niesamowity aromat :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 września w 10:53- Odpowiedz

      Ja uwielbiam takie pieczone warzywa :) szczególnie w chłodniejsze miesiące.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy