Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Przepis na pyszną zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki
Dziś u mnie bardzo smaczna i aromatyczna zupa z pieczonych pomidorów i papryki. To idealna zupa o każdej porze roku. Jest lekka i kremowa, o wspaniałym smaku, do tego lekko pikantna. Gorąco polecam!
Spis treści
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i aromatyczne przepisy na zupy, to koniecznie wypróbuj tą zupę z pomidorów i papryki.
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki przepis
Składniki
składniki na zupę pomidorową z papryką
- 2 czerwone papryki (duże )
- 1 kg pomidorów (dojrzałych lub dwie puszki krojonych pomidorów)
- 1 cebula (średnia )
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 litry bulionu ( lub ostatecznie wody)
- sól i pieprz ( do smaku)
- śmietana ( do podania)
Instrukcja
Jak zrobić zupę pomidorową z papryką
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.2 czerwone papryki
- Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydłub gniazda nasienne, pomidory ułóż skórką do dołu w drugim naczyniu żaroodpornym (jeśli używasz pomidory w puszcze, to je po prostu przelej do naczynia).1 kg pomidorów
- Piecz warzywa przez 30 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Po upieczeniu delikatnie przestudź warzywa, a następnie zdejmij z nich skórki (jeśli gorące papryki włożysz do grubego woreczka i go zamkniesz, to po jakichś 10 minutach takiego leżenia skórka będzie schodzić jeszcze łatwiej).
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż krótko na patelni.1 cebula
- Pokrój warzywa na mniejsze cząstki i przełóż do dużego garnka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, listki oberwane z bazylii oraz bulion lub wodę.1-2 ząbki czosnku, 1 pęczek bazylii, 500 ml passaty pomidorowej, 2 litry bulionu
- Gotuj całość około pół godziny.
- Po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj blenderem.
- Posól i popieprz do smaku.sól i pieprz
- Podawaj z odrobiną śmietany.śmietana
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pomidorowa zupa krem z papryką – uwagi
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki gości w moim domu od jakichś 2-3 lat, a dopiero teraz pomyślałam o tym, aby wrzucić ją dla was na blog.
W sumie nie wiem czemu dopiero teraz o tym pomyślałam, bo ta pomidorowa zupa z papryką jest wręcz rewelacyjna.
Intensywna w smaku, mocno warzywna, sycąca i rozgrzewająca.
Wypatrzyłam ją na stronie u Małgosi z Qchennych inspiracji, która jest skarbnicą takich pysznych obiadowych przepisów i od tamtej pory robię ją co jakiś czas.
Jak zrobić zupę z pomidorów i papryki – wskazówki
Teraz, w sezonie polecam wam do zupy dorodne, świeże pomidory, a poza sezonem idealnie sprawdzą się pomidory w puszcze.
Zupa opiera się na pieczonych pomidorach i papryce.
Ja je wkładam do oddzielnych foremek żaroodpornych i piekę w piekarniku.
Zaraz po upieczeniu paprykę przekładam do grubego woreczka i szczelnie zamykam.
Po około pół godziny w takim woreczku bardzo łatwo jest zdjąć skórkę z papryki – a warto ją zdjąć, żeby nie przeszkadzała w zupie.
Jak już mam upieczone i obrane ze skórek warzywa robię szybką zupę i dokładnie miksuję.
Mówię wam, że ta zupa z pieczonych pomidorów i papryki skradnie wam serca i podbije wasze podniebienia!
Jeśli lubicie zupy to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy, np. na cukiniową zupę szczęścia, zupę kukurydzianą, szparagową z fetą, zupę krem z pietruszki albo chińską z kurczakiem i kukurydzą.
Polecane przepisy na zupy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne zupy idealne na lunch czy tez obiad. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Bardzo to wszystko skomplikowałaś Beatko. Wszystkie czynności zabierają zbyt dużo czasu i niepotrzebnie mnożą ilość garnków i naczyń do umycia. Dla ludzi pracujących to udręka a i czas jest na wagę złota. Moje wieloletnie doświadczenie podpowiada, że można i trzeba to maksymalnie uprościć:
Paprykę piekę w całości na blaszce wyłożonej folią aluminiową (20minut, temp. 200 st.C)
Reszta jak w Twoim przepisie.
Pomidory parzę wrzątkiem, zdejmuję skórkę, dzielę na cząstki i nie usuwam gniazd nasiennych (szkoda cennych składników – nic co służy do jedzenia nie może się marnować).
Cebulę szklę razem z czosnkiem w tym samym garnku , w którym będzie się gotowała zupa. Gdy już jest gotowa wsypuję pokrojone warzywa i zioła (dźwięk gaszonej cebuli i wydobywające się wtedy aromaty są bezcenne).
Chwilę smażę warzywa i zalewam wrzącym bulionem lub wodą (najczęściej mam tylko wrzącą wodę. Wrzątek zdecydowanie skraca czas wykonania a jednocześnie zamyka cenne składniki i aromaty w komórkach roślinnych)
Blenduję oczywiście w tym samym garnku, w którym gotowała się zupa
Świeżą bazylię można z powodzeniem zastąpić suszoną lub kombinacją innych ziół . W takim wypadku zioła należy dodać do cebuli aby uwolniły swój potecjał. Do smażenia używam masło klarowane lub oliwę w zależności co mam.
W ten sposób można zrobić każdą zupę krem. Całość zajmuje ok. 30/40 minut (bez pieczenia papryki)
Voila.
Pozdrawiam wszystkich zapracowanych
Anita
Pieczone warzywa mają niesamowity aromat :)
Ja uwielbiam takie pieczone warzywa :) szczególnie w chłodniejsze miesiące.