Jak zrobić kokosowy ryż z mango - mango sticky rice
Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
200 g ryżu
Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
Przełóż ryż do naczynia na parę - ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze - aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.
250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru, 1 szczypta soli
Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na kilka-kilkanaście minut - tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
Mango obierz i pokrój na kawałki - jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.
1 mango
Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).