Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kokosowy ryż z mango

By | 2018-04-08T13:27:44+00:00 2018 Kwiecień 9th|Desery, Kokosowo, Różności, Śniadania|

Kokosowy ryż z mango – Mango Sticky Rice

 

kokosowy ryż z mango

 

Ostatnio mam sporą „zajawkę” na tajską kuchnię i namiętnie robię domownikom przeróżne curry (np. curry orzechowe z kurczakiem, albo curry ze szparagami).

Ale tajska kuchnia to nie tylko curry i miąsko, ale również fajne i ciekawe desery i właśnie dziś mam dla was przepyszny deser prosto z Tajlandii.

Taki kokosowy ryż z mango znajdziecie tam wszędzie jako mango sticky rice.

Czemu sticky? Bo ryż jest bardzo kleisty.

Będziecie do tego deseru potrzebować takiego specjalnego ryżu – ja wykorzystałam okazję i poprosiłam przyjaciół o przywiezienie mi z Tajlandii właśnie takiego ryżu (byli tam na ostatnio na urlopie).

Ale nie bójcie się – w Polsce też go dostaniecie – najlepiej szukać go w sklepach internetowych (np. tutaj).

Przy przepisie posiłkowałam się książką Darii Ładochy ” W mojej tajskiej kuchni”.

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zjeść ten deser i wiele innych w samej Tajlandii 🙂 a na razie rozkoszuję się moją domową wersją 😀

 

ryż z mleczkiem kokosowym i mango

 

mango sticky rice

 

tajski ryż z mango

 

kleisty ryż z mango

 

Kokosowy ryż z mango
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 porcje lub dwie bardzo duże.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 4
Składniki
  • 200 g ryżu kleistego
  • 250 ml (szklanka) mleczka kokosowego
  • 20 g (6 płaskich łyżeczek) cukru
  • szczypta soli
  • 1 mango
Wykonanie
  1. Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
  2. Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
  3. Przełóż ryż do naczynia na parę - ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze - aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
  4. Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
  5. Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.
  6. Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
  7. Odstaw na kilka-kilkanaście minut - tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
  8. Mango obierz i pokrój na kawałki - jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.
  9. Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).
  10. Podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 347 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 53 g Błonnik: 2 g Białka: 5 g

 

 

kokosowy ryż z mango

Reklama

4 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/11 at 10:56 - Reply

    Mniam, świetna egzotyczna wersja deseru z ryżu <3

    • wypiekibeaty 2018/04/12 at 09:06 - Reply

      Trzeba trochę urozmaicać nasze dania 🙂

  2. Marianna 2018/04/10 at 14:36 - Reply

    Przepysznie wygląda ten deser!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: