Przepis na kokosowy ryż z mango, czyli Mango Sticky Rice
Ostatnio mam sporą „zajawkę” na tajską kuchnię i namiętnie robię domownikom przeróżne curry (np. curry orzechowe z kurczakiem, albo curry ze szparagami).
Ale tajska kuchnia to nie tylko curry i miąsko, ale również fajne i ciekawe desery i właśnie dziś mam dla was przepyszny deser prosto z Tajlandii.
Taki kokosowy ryż z mango znajdziecie tam wszędzie jako mango sticky rice.
Czemu sticky? Bo ryż jest bardzo kleisty.
Będziecie do tego deseru potrzebować specjalnego ryżu – ja wykorzystałam okazję i poprosiłam przyjaciół o przywiezienie mi z Tajlandii właśnie takiego ryżu (byli tam na ostatnio na urlopie).
Ale nie bójcie się – w Polsce też go dostaniecie – najlepiej szukać go w sklepach internetowych (np. tutaj).
Przy przepisie posiłkowałam się książką Darii Ładochy ” W mojej tajskiej kuchni”.
Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zjeść ten deser i wiele innych w samej Tajlandii :) a na razie rozkoszuję się moją domową wersją :D
Kokosowy ryż z mango przepis do druku

Kokosowy ryż z mango
Składniki
- 200 g ryżu kleistego
- 250 ml mleczka kokosowego (szklanka)
- 20 g cukru (6 płaskich łyżeczek)
- 1 szczypta soli
- 1 mango
Instrukcja
- Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc.200 g ryżu
- Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
- Przełóż ryż do naczynia na parę - ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze - aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
- Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
- Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru, 1 szczypta soli
- Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na kilka-kilkanaście minut - tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
- Mango obierz i pokrój na kawałki - jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.1 mango
- Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).
- Podawaj na ciepło.