Kokosowy ryż z mango – Mango Sticky Rice

 

kokosowy ryż z mango

 

Ostatnio mam sporą „zajawkę” na tajską kuchnię i namiętnie robię domownikom przeróżne curry (np. curry orzechowe z kurczakiem, albo curry ze szparagami).

Ale tajska kuchnia to nie tylko curry i miąsko, ale również fajne i ciekawe desery i właśnie dziś mam dla was przepyszny deser prosto z Tajlandii.

Taki kokosowy ryż z mango znajdziecie tam wszędzie jako mango sticky rice.

Czemu sticky? Bo ryż jest bardzo kleisty.

Będziecie do tego deseru potrzebować takiego specjalnego ryżu – ja wykorzystałam okazję i poprosiłam przyjaciół o przywiezienie mi z Tajlandii właśnie takiego ryżu (byli tam na ostatnio na urlopie).

Ale nie bójcie się – w Polsce też go dostaniecie – najlepiej szukać go w sklepach internetowych (np. tutaj).

Przy przepisie posiłkowałam się książką Darii Ładochy ” W mojej tajskiej kuchni”.

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zjeść ten deser i wiele innych w samej Tajlandii :) a na razie rozkoszuję się moją domową wersją :D

 

ryż z mleczkiem kokosowym i mango

 

mango sticky rice

 

tajski ryż z mango

 

kleisty ryż z mango

 

deser ryżowy z mango

Kokosowy ryż z mango

Wypieki Beaty
Przepis na 4 porcje lub dwie bardzo duże.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 6 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 6 godz 40 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 347 kcal

Składniki
  

  • 200 g ryżu kleistego
  • 250 ml (szklanka) mleczka kokosowego
  • 20 g (6 płaskich łyżeczek) cukru
  • szczypta soli
  • 1 mango

Instrukcja
 

  • Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
  • Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
  • Przełóż ryż do naczynia na parę - ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze - aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
  • Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
  • Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.
  • Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na kilka-kilkanaście minut - tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
  • Mango obierz i pokrój na kawałki - jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.
  • Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).
  • Podawaj na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 347kcalWeglowodany: 53gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

kokosowy ryż z mango