kokosowy ryż z mango

Przepis na kokosowy ryż z mango, czyli Mango Sticky Rice

Mango sticky rice to egzotyczna przekąska, która pochodzi z Tajlandii i składa się z kleistego ryżu ugotowanego w mleku kokosowym, podawanego z plasterkami słodkiego mango (u mnie z musem z mango). To idealna kombinacja konsystencji, smaku i aromatu – słodki ryż o lepkiej konsystencji w duecie z soczystymi kawałkami mango, tworzą smakowity raj dla podniebienia. Spróbuj koniecznie, jeśli lubisz odkrywać nowe smaki i kultury kulinarnie!

ryż z mleczkiem kokosowym i mango

Kokosowy ryż z mango przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kuchnię tajską i niebanalne desery to Mango Sticky Rice jest przepisem dla Ciebie! Spróbuj koniecznie tego egzotycznego deseru z ryżu i mango!

deser ryżowy z mango

Kokosowy ryż z mango przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularny tajlandzki deser z ryżu i mango.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 6 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 6 hours 40 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 347 kcal
Składniki

składniki na mango sticky rice

Instrukcja
 

Jak zrobić kokosowy ryż z mango – mango sticky rice

  • Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
    200 g ryżu
  • Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
  • Przełóż ryż do naczynia na parę – ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze – aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
  • Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
  • Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.
    250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru, 1 szczypta soli
  • Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na kilka-kilkanaście minut – tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
  • Mango obierz i pokrój na kawałki – jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.
    1 mango
  • Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 347kcalWeglowodany: 53gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe mango sticky rice, ryż z mango
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mango sticky rice

Mango Sticky Rice – uwagi

Ostatnio mam sporą „zajawkę” na tajską kuchnię i namiętnie robię domownikom przeróżne curry (np. curry orzechowe z kurczakiem, albo curry ze szparagami). Ale tajska kuchnia to nie tylko curry i miąsko, ale również fajne i ciekawe desery i właśnie dziś mam dla was przepyszny deser prosto z Tajlandii. Taki kokosowy ryż z mango znajdziecie tam wszędzie jako mango sticky rice. Czemu sticky? Bo ryż jest bardzo kleisty.

tajski ryż z mango

Składniki niezbędne do przygotowania mango sticky rice

Będziecie do tego deseru potrzebować specjalnego ryżu – ja wykorzystałam okazję i poprosiłam przyjaciół o przywiezienie mi z Tajlandii właśnie takiego ryżu (byli tam na ostatnio na urlopie). Ale nie bójcie się – w Polsce też go dostaniecie – najlepiej szukać go w sklepach internetowych (np. tutaj). Poza ryżem niezbędne jest tu również mleczko kokosowe – takie z puszki, gęste. I oczywiście mango, najlepiej takie dojrzałe i apetyczne.

Przy przepisie posiłkowałam się książką Darii Ładochy ” W mojej tajskiej kuchni”.

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zjeść ten deser i wiele innych w samej Tajlandii :) a na razie rozkoszuję się moją domową wersją :D

kleisty ryż z mango
kokosowy ryż z mango

Polecane przepisy na słodkie desery dla całej rodziny

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery – proste i bardzo smakowite. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.