Przepis na kokosowy ryż z mango, czyli Mango Sticky Rice
Mango sticky rice to egzotyczna przekąska, która pochodzi z Tajlandii i składa się z kleistego ryżu ugotowanego w mleku kokosowym, podawanego z plasterkami słodkiego mango (u mnie z musem z mango). To idealna kombinacja konsystencji, smaku i aromatu – słodki ryż o lepkiej konsystencji w duecie z soczystymi kawałkami mango, tworzą smakowity raj dla podniebienia. Spróbuj koniecznie, jeśli lubisz odkrywać nowe smaki i kultury kulinarnie!
Spis treści
Kokosowy ryż z mango przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kuchnię tajską i niebanalne desery to Mango Sticky Rice jest przepisem dla Ciebie! Spróbuj koniecznie tego egzotycznego deseru z ryżu i mango!
Kokosowy ryż z mango przepis
Składniki
składniki na mango sticky rice
- 200 g ryżu (kleistego)
- 250 ml mleczka kokosowego ((szklanka) )
- 20 g cukru ((6 płaskich łyżeczek) )
- 1 szczypta soli
- 1 mango
Instrukcja
Jak zrobić kokosowy ryż z mango – mango sticky rice
- Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin – najlepiej na całą noc.200 g ryżu
- Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
- Przełóż ryż do naczynia na parę – ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze – aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
- Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
- Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru, 1 szczypta soli
- Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na kilka-kilkanaście minut – tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
- Mango obierz i pokrój na kawałki – jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.1 mango
- Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Mango Sticky Rice – uwagi
Ostatnio mam sporą „zajawkę” na tajską kuchnię i namiętnie robię domownikom przeróżne curry (np. curry orzechowe z kurczakiem, albo curry ze szparagami). Ale tajska kuchnia to nie tylko curry i miąsko, ale również fajne i ciekawe desery i właśnie dziś mam dla was przepyszny deser prosto z Tajlandii. Taki kokosowy ryż z mango znajdziecie tam wszędzie jako mango sticky rice. Czemu sticky? Bo ryż jest bardzo kleisty.
Składniki niezbędne do przygotowania mango sticky rice
Będziecie do tego deseru potrzebować specjalnego ryżu – ja wykorzystałam okazję i poprosiłam przyjaciół o przywiezienie mi z Tajlandii właśnie takiego ryżu (byli tam na ostatnio na urlopie). Ale nie bójcie się – w Polsce też go dostaniecie – najlepiej szukać go w sklepach internetowych (np. tutaj). Poza ryżem niezbędne jest tu również mleczko kokosowe – takie z puszki, gęste. I oczywiście mango, najlepiej takie dojrzałe i apetyczne.
Przy przepisie posiłkowałam się książką Darii Ładochy ” W mojej tajskiej kuchni”.
Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zjeść ten deser i wiele innych w samej Tajlandii :) a na razie rozkoszuję się moją domową wersją :D
Polecane przepisy na słodkie desery dla całej rodziny
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery – proste i bardzo smakowite. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.