Przepis na kokosowy ryż z mango, czyli Mango Sticky Rice

kokosowy ryż z mango


Ostatnio mam sporą „zajawkę” na tajską kuchnię i namiętnie robię domownikom przeróżne curry (np. curry orzechowe z kurczakiem, albo curry ze szparagami).

Ale tajska kuchnia to nie tylko curry i miąsko, ale również fajne i ciekawe desery i właśnie dziś mam dla was przepyszny deser prosto z Tajlandii.

Taki kokosowy ryż z mango znajdziecie tam wszędzie jako mango sticky rice.

Czemu sticky? Bo ryż jest bardzo kleisty.

Będziecie do tego deseru potrzebować specjalnego ryżu – ja wykorzystałam okazję i poprosiłam przyjaciół o przywiezienie mi z Tajlandii właśnie takiego ryżu (byli tam na ostatnio na urlopie).

Ale nie bójcie się – w Polsce też go dostaniecie – najlepiej szukać go w sklepach internetowych (np. tutaj).

Przy przepisie posiłkowałam się książką Darii Ładochy ” W mojej tajskiej kuchni”.

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła zjeść ten deser i wiele innych w samej Tajlandii :) a na razie rozkoszuję się moją domową wersją :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

ryż z mleczkiem kokosowym i mango

mango sticky rice

tajski ryż z mango

kleisty ryż z mango

Kokosowy ryż z mango przepis do druku

deser ryżowy z mango

Kokosowy ryż z mango

Wypieki Beaty
Przepis na popularny tajlandzki deser z ryżu i mango.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 6 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 6 godz 40 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 347 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Ryż przepłucz wodą, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
    200 g ryżu
  • Rano ryż odsącz i pozostaw do przeschnięcia.
  • Przełóż ryż do naczynia na parę - ja użyłam garnek z wkładką sitkiem do gotowania na parze - aby ryż nie wypadał przez dziurki, to na sitko położyłam gazę i dopiero na gazę wsypałam ryż.
  • Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut.
  • Mleko kokosowe podgrzej w rondelku razem z cukrem i solą.
    250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru, 1 szczypta soli
  • Dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na kilka-kilkanaście minut - tak aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
  • Mango obierz i pokrój na kawałki - jeśli masz mocno dojrzałe i miękkie mango (jak ja) to możesz je zmiksować na mus.
    1 mango
  • Nałóż ryż na talerzyki i dodaj mango (ja dodatkowo posypałam deser odrobiną cukru kokosowego).
  • Podawaj na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 347kcalWeglowodany: 53gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

kokosowy ryż z mango