Przepis na zielone curry ze szparagami

zielone curry ze szparagami 2


Jako że mamy sezon szparagowy, to wymyśliłam sobie na obiad zielone curry ze szparagami.

Mocno pikantne, lekko kokosowe i pełne szparagów :)

Do tego piersi z kurczaka i brązowy ryż – wyszło mi lekkie (acz jak już wspomniałam pikantne), pyszne i wiosenne danie z orientalnym posmakiem.

Curry przygotowuje się bardzo szybko – wszystko można zrobić w trakcie gotowania ryżu – w ten sposób w pół godziny będziecie mieć obiad na stole :)

Spróbujcie koniecznie :)

Dla nie wtajemniczonych – będziecie potrzebować do tego dania zieloną pastę curry, ale jeśli akurat nabierzecie ochoty na to danie, a takiej pasty nie macie w domu, to użyjcie po prostu curry w proszku – w końcu trzeba sobie jakoś radzić ;)

Ale mleczko kokosowe to podstawa i tu nie będzie taryfy ulgowej ;)

Podaję przepis na 4 porcje.

Zobaczcie również inne moje pomysły na obiad dla całej rodziny.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

zielone curry ze szparagami 4

zielone curry ze szparagami 5

zielone curry ze szparagami 6

Zielone curry ze szparagami przepis do druku

zielone curry

Zielone curry ze szparagami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne danie obiadowe - kurczaka ze szparagami w pikantnym sosie curry.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka pojedyncze
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu (jeśli akurat jakiś macie pod ręką)
  • 2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry (jeśli nie lubicie mocno pikantnych dań, to dajcie mniej)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g zielonego groszku , lub groszku z marchewką - opcjonalnie
  • przyprawy - sól, pieprz, curry w proszku - do smaku
  • świeża kolendra
  • 200 g ryżu u mnie brązowy

Instrukcja
 

  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
    200 g ryżu
  • W tym czasie piersi z kurczaka umyj i pokrój na cienkie plasterki, posól, popierz i posyp curry.
    2 piersi z kurczaka, przyprawy
  • Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej odrobinę oleju, wyciśnij przez praskę czosnek i krótko go podsmaż, dodaj piersi z kurczaka i obsmaż je, dodaj zieloną pastę curry i dokładnie wymieszaj.
    2 ząbki czosnku, 2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry
  • W tym czasie odłam od szparagów zdrewniałe końcówki (lekko wygnij końcówkę każdego szparaga tak aby pękła).
    1 pęczek zielonych szparagów
  • Pokrój szparagi na kawałki o wielkości około 1 cm - główki odłóż na bok.
  • Do piersi wlej mleczko kokosowe - jeśli było gęste, to je najpierw dokładnie wymieszaj - oraz dodaj wodę lub bulion.
    1 puszka mleczka kokosowego, 0,5 szklanki wody
  • Wrzuć pokrojone łodygi szparagów (bez główek) oraz dodaj jeśli masz zielony groszek lub groszek z marchewką (mogą być mrożone), wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aby warzywa zmiękły.
    200 g zielonego groszku
  • Papryczkę chili przetnij wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na cienkie kawałki - dodaj do kurczaka.
    1 papryczka chili
  • Pod koniec czasu gotowania ryżu dodaj do kurczaka główki szparagów, całość dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać łyżeczkę cukru :)).
    przyprawy
  • Do miseczek nałóż ryż, dodaj curry z sosem, całość posyp posiekaną kolendrą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!