Jako że mamy sezon szparagowy, to wymyśliłam sobie na obiad zielone curry ze szparagami.
Mocno pikantne, lekko kokosowe i pełne szparagów :)
Do tego piersi z kurczaka i brązowy ryż – wyszło mi lekkie (acz jak już wspomniałam pikantne), pyszne i wiosenne danie z orientalnym posmakiem.
Curry przygotowuje się bardzo szybko – wszystko można zrobić w trakcie gotowania ryżu – w ten sposób w pół godziny będziecie mieć obiad na stole :)
Spróbujcie koniecznie :)
Dla nie wtajemniczonych – będziecie potrzebować do tego dania zieloną pastę curry, ale jeśli akurat nabierzecie ochoty na to danie, a takiej pasty nie macie w domu, to użyjcie po prostu curry w proszku – w końcu trzeba sobie jakoś radzić ;)
Ale mleczko kokosowe to podstawa i tu nie będzie taryfy ulgowej ;)
Podaję przepis na 4 porcje.
Zielone curry ze szparagami
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- puszka mleka kokosowego
- około pół szklanki wody lub bulionu (jeśli akurat jakiś macie pod ręką)
- 2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry (jeśli nie lubicie mocno pikantnych dań, to dajcie mniej)
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonych szparagów
- opcjonalnie - około 200 g zielonego groszku, lub groszku z marchewką
- sól, pieprz, curry w proszku
- świeża kolendra
- 200 g brązowego ryżu
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- W tym czasie piersi z kurczaka umyj i pokrój na cienkie plasterki, posól, popierz i posyp curry.
- Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej odrobinę oleju, wyciśnij przez praskę czosnek i krótko go podsmaż, dodaj piersi z kurczaka i obsmaż je, dodaj zieloną pastę curry i dokładnie wymieszaj.
- W tym czasie odłam od szparagów zdrewniałe końcówki (lekko wygnij końcówkę każdego szparaga tak aby pękła).
- Pokrój szparagi na kawałki o wielkości około 1 cm - główki odłóż na bok.
- Do piersi wlej mleczko kokosowe - jeśli było gęste, to je najpierw dokładnie wymieszaj - oraz dodaj wodę lub bulion.
- Wrzuć pokrojone łodygi szparagów (bez główek) oraz dodaj jeśli masz zielony groszek lub groszek z marchewką (mogą być mrożone), wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aby warzywa zmiękły.
- Papryczkę chili przetnij wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na cienkie kawałki - dodaj do kurczaka.
- Pod koniec czasu gotowania ryżu dodaj do kurczaka główki szparagów, całość dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać łyżeczkę cukru :)).
- Do miseczek nałóż ryż, dodaj curry z sosem, całość posyp posiekaną kolendrą.
test