Przepis na szybkie ciasto na pizzę na proszku do pieczenia

ciasto na pizze bez drożdży

W moim domu bardzo lubimy pizzę i robimy ją dość często.

Najczęściej robimy ją oczywiście w weekend, bo przygotowanie ciasta na pizzę zajmuje trochę czasu – głównie jego wyrastanie.

Ostatnio testowałam przepis na szybkie ciasto na pizzę bez drożdży!

To ciasto zrobione jest z dodatkiem proszku do pieczenia i jest gotowe w niecałe 10 minut.

Jak zrobić ekspresowe ciasto na pizzę?

Wystarczy zagnieść mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, odrobiną oliwy i ciepłą wodą.

Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, a następnie wałkujemy.

Z tej porcji otrzymacie jedną dużą pizzę, albo dwie mniejsze.

Ja ciasto dzieliłam na porcje i upiekłam dwie pizzę dla dzieciaków. Oni lubią różne dodatki na swoim cieście na pizzę, więc muszę robić im oddzielnie.

Muszę przyznać, że pizza na proszku do pieczenia wychodzi całkiem zacna!

Na pewno jest dużo smaczniejsza, niż gotowa pizza ze sklepu!

Taka ekspresowa pizza to idealne rozwiązanie na obiad w ciągu tygodnia, kiedy mamy mało czasu na gotowanie. A przepis jest tak prosty, że nawet dziecko je zrobi!

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowała.

Polecam wam także przepis na najlepsze ciasto na pizzę na drożdżach oraz pizzę z sosem awokado. Zerknijcie również do innych moich przepisów na domową pizzę!

ekspresowe ciasto na pizzę z proszkiem do pieczenia
szybkie ciasto na pizzę z proszkiem do pieczenia
szybkie ciasto na pizzę bez drożdży
ekspresowe ciasto na pizzę

Szybkie ciasto na pizzę bez drożdży

ekspresowe ciasto na pizzę

Szybkie ciasto na pizzę na bez drożdży

Wypieki Beaty
Przepis na ekspresowe ciasto na pizzę na proszku do pieczenia.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Obiad
Porcje 2 pizze
Kalorie 260 kcal

Składniki
  

  • 350 g mąki 2 i 1/3 szklanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml wody ciepłej

Instrukcja
 

  • Najpierw rozgrzej porządnie piekarnik razem z blachą na której będzie pieczona pizza – ja grzeję w trybie pizzy (dół plus wiatrak i temperatura 250 stopni).
  • Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodaj olej i mniej więcej 2/3 wody.
  • Wyrób ciasto i w razie potrzeby dolewaj wodę.
  • Gdy ciasto będzie elastyczne podziel go na dwie porcje i cienko rozwałkuj.
  • Posmaruj wierzch ciasta na pizzę passatą (ja ją doprawiam odrobiną soli, pieprzu, bazylii i czosnku), posyp tartym serem i ułóż ulubione dodatki.
  • Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut.
  • Podawaj na gorąco.

Film

Notatki

Podaję kaloryczność dla samego ciasta bez dodatków.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 44gBiałko: 8gTłuszcz: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!