Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pizza z patelni

By | 2017-11-27T11:06:37+00:00 2017 Listopad 27th|Obiady|

Pizza z patelni

 

pizza z patelni

 

Pizza z patelni?

Tak, to możliwe, a na dodatek jest na prawdę proste i wręcz ekspresowe – zrobienie pizzy zajęło mi jakieś 10-12 minut.

Nie potrzeba do tego jakiegoś specjalnego ciasta – używałam zwykłe ciasto na pizzę.

Za to nie przesadzałam z ilością dodatków, bo się bałam, czy się wszystkie dobrze zrobią.

Dzieciom zrobiłam pizzę margheritę oraz wersję z dodatkiem kukurydzy, a mi i mężowi zrobiłam pizzę z szynką i ostrą papryką.

W sumie przygotowaliśmy na obiad 5 szybkich pizz 🙂

Musicie koniecznie wypróbować tą metodę.

Będziecie potrzebować do tego dobrą patelnię – taką, do której ciasto nie będzie przywierać i dodatkowo musi mieć ona dobrze dopasowaną pokrywkę. Pizzę smażymy pod przykryciem – całość nagrzewa się a ciasto wyrasta i opieka się momentalnie.

Ja nawet nie przewracałam ciasta na drugą stronę – widziałam w internecie przepisy, które wymagały podsmażenia samego ciasta z jednej strony, potem ciasto się przewraca na drugą stronę i dopiero teraz nakłada się dodatki. Ja to sobie darowałam, a pizza wyszła świetna 🙂

Swoją pizzę smażyłam na patelni marki Woll, którą namiętnie testowałam od dłuższego czasu – na blogu możecie przeczytać jej recenzję.

 

pizza robiona na patelni

 

pizza margherita z patelni

 

pizza z patelni

 

domowa pizza margherita

 

Pizza z patelni
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Niezwykła pizza smażona na patelni. Kaloryczność podaję dla pizzy margherity.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 5
Składniki
ciasto na pizzę (na około 4-5 sztuk):
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko (można pominąć)
  • 4 łyżki oleju
sos pomidorowy:
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
dodatkowo:
  • około 3 kulki sera mozzarella
  • inne dodatki
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i połowę mleka - wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj jajko i olej lub oliwę, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  4. Podziel ciasto na 4-5 części, każdą rozwałkuj na wielkość patelni.
  5. Wymieszaj razem wszystkie składniki sosu pomidorowego - dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka, ułóż na dnie spód od pizzy.
  7. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę - wierzch możesz dodatkowo posypać bazylią i oregano.
  8. Patelnię przykryj szczelną przykrywą (jeśli ma odpowietrznik, to zaklej go taśmą).
  9. Smaż pizzę na niedużym ogniu przez około 10-12 minut - sprawdź podnosząc ja delikatnie, czy spód jest dobrze wypieczony.
  10. Podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 pizza Kalorie: 733 Tłuszcze: 33,5 g Węglowodany: 81,6 g Błonnik: 2,8 g Białka: 27,2 g

 

 

domowa pizza margherita

Reklama

2 komentarze

  1. Świetna taka szybka pizza na obiad a nie trzeba bawić się z piekarnikiem 😀

    • wypiekibeaty 2017/11/27 at 18:29 - Reply

      Szczególnie jak się ma akurat mało czasu 🙂 albo piekarnik zastrajkuje 😉

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: