Pizza z patelni przepis
Przepis na szybką pizzę z patelni
wpis sponsorowany
Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić pizzę z patelni, to koniecznie zobacz mój dzisiejszy przepis. Pizza z patelni to rozwiązanie jest idealne dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika, albo piekarnik się im zepsuł. Bo zrobienie pizzy na patelni jest jak najbardziej możliwe i Ty też możesz zrobić taką pizzę w domu! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Pizza z patelni przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na pizzę, ale Twój piekarnik szwankuje, lub go wcale nie masz, to możesz ją zrobić na patelni!
Pizza z patelni przepis
Składniki
składniki na ciasto na pizzę z patelni (na około 4-5 sztuk):
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- około 200 ml mleka (ciepłego )
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko ((można pominąć))
- 4 łyżki oleju
składniki na sos pomidorowy do pizzy
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz ( do smaku)
- 1 ząbek czosnku ( lub pół łyżeczki czosnku granulowanego)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
dodatkowo do pizzy z patelni
- około 3 kulki sera mozzarella (duże :))
- inne dodatki
Instrukcja
Jak zrobić pizzę na patelni
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i połowę mleka – wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 200 ml mleka
- Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj jajko i olej lub oliwę, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.500 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki oleju
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Podziel ciasto na 4-5 części, każdą rozwałkuj na wielkość patelni.
- Wymieszaj razem wszystkie składniki sosu pomidorowego – dopraw do smaku solą i pieprzem.200 ml passaty pomidorowej, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- Patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka, ułóż na dnie spód od pizzy.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę – wierzch możesz dodatkowo posypać bazylią i oregano.około 3 kulki sera mozzarella
- Patelnię przykryj szczelną przykrywą (jeśli ma odpowietrznik, to zaklej go taśmą).
- Smaż pizzę na niedużym ogniu przez około 10-12 minut – sprawdź podnosząc ja delikatnie, czy spód jest dobrze wypieczony.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Prosta pizza z patelni – uwagi
Tak, to możliwe, a na dodatek jest na prawdę proste i wręcz ekspresowe – zrobienie pizzy zajęło mi jakieś 10-12 minut.
Nie potrzeba do tego jakiegoś specjalnego ciasta – używałam zwykłe tradycyjne ciasto na pizzę.
Za to nie przesadzałam z ilością dodatków, bo się bałam, czy się wszystkie dobrze zrobią.
Dzieciom zrobiłam pizzę margheritę oraz wersję z dodatkiem kukurydzy, a mi i mężowi zrobiłam pizzę z szynką i ostrą papryką.
W sumie przygotowaliśmy na obiad 5 szybkich pizz :)
Musicie koniecznie wypróbować tą metodę.
Jak zrobić pizzę na patelni – wskazówki
Będziecie potrzebować do tego dobrą patelnię – taką, do której ciasto nie będzie przywierać i dodatkowo musi mieć ona dobrze dopasowaną pokrywkę.
Pizzę smażymy pod przykryciem – całość nagrzewa się a ciasto wyrasta i opieka się momentalnie.
Ja nawet nie przewracałam ciasta na drugą stronę – widziałam w internecie przepisy, które wymagały podsmażenia samego ciasta z jednej strony, potem ciasto się przewraca na drugą stronę i dopiero teraz nakłada się dodatki. Ja to sobie darowałam, a pizza wyszła świetna :)
Swoją pizzę smażyłam na patelni marki Woll, którą namiętnie testowałam od dłuższego czasu – na blogu możecie przeczytać jej recenzję.
A jak się wam widzi taka pizza z patelni? Jesteście na tak, czy nie bardzo?
Ile smażyć pizzę na patelni?
Ja swoje pizze smażyłam po około 10 minut – bez konieczności przewracania ciasta na drugą stronę. Długość smażenia pizzy zależy od tego jak grube ciasto będziecie mieli i jak mocna jest moc palnika.
Ile kcal ma pizza z patelni?
Kaloryczność pizzy z patelni zależy w dużej mierze od użytych dodatków. U mnie jedna cała pizza margherita miała trochę ponad 700 kcal. Ogólnie jej kaloryczność jest zbliżona do kaloryczności tradycyjnej pizzy, bo jedyna różnica jest tu w sposobie upieczenia.
Polecane przepisy na pizzę dla całej rodziny
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszną pizzę o różnych smakach i zrobioną z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: