Przepis na szybką pizzę z patelni
wpis sponsorowany
Pizza z patelni?
Tak, to możliwe, a na dodatek jest na prawdę proste i wręcz ekspresowe – zrobienie pizzy zajęło mi jakieś 10-12 minut.
Nie potrzeba do tego jakiegoś specjalnego ciasta – używałam zwykłe ciasto na pizzę.
Za to nie przesadzałam z ilością dodatków, bo się bałam, czy się wszystkie dobrze zrobią.
Dzieciom zrobiłam pizzę margheritę oraz wersję z dodatkiem kukurydzy, a mi i mężowi zrobiłam pizzę z szynką i ostrą papryką.
W sumie przygotowaliśmy na obiad 5 szybkich pizz :)
Musicie koniecznie wypróbować tą metodę.
Jak zrobić pizzę z patelni?
Będziecie potrzebować do tego dobrą patelnię – taką, do której ciasto nie będzie przywierać i dodatkowo musi mieć ona dobrze dopasowaną pokrywkę.
Pizzę smażymy pod przykryciem – całość nagrzewa się a ciasto wyrasta i opieka się momentalnie.
Ja nawet nie przewracałam ciasta na drugą stronę – widziałam w internecie przepisy, które wymagały podsmażenia samego ciasta z jednej strony, potem ciasto się przewraca na drugą stronę i dopiero teraz nakłada się dodatki. Ja to sobie darowałam, a pizza wyszła świetna :)
Swoją pizzę smażyłam na patelni marki Woll, którą namiętnie testowałam od dłuższego czasu – na blogu możecie przeczytać jej recenzję.
A jak się wam widzi taka pizza z patelni? Jesteście na tak, czy nie bardzo?
Pizza z patelni przepis do druku

Pizza z patelni
Składniki
ciasto na pizzę (na około 4-5 sztuk):
sos pomidorowy:
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
dodatkowo:
- około 3 kulki sera mozzarella duże :)
- inne dodatki
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i połowę mleka - wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 200 ml mleka
- Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj jajko i olej lub oliwę, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.500 g mąki, 1 jajko, 4 łyżki oleju
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Podziel ciasto na 4-5 części, każdą rozwałkuj na wielkość patelni.
- Wymieszaj razem wszystkie składniki sosu pomidorowego - dopraw do smaku solą i pieprzem.200 ml passaty pomidorowej, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- Patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka, ułóż na dnie spód od pizzy.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę - wierzch możesz dodatkowo posypać bazylią i oregano.około 3 kulki sera mozzarella
- Patelnię przykryj szczelną przykrywą (jeśli ma odpowietrznik, to zaklej go taśmą).
- Smaż pizzę na niedużym ogniu przez około 10-12 minut - sprawdź podnosząc ja delikatnie, czy spód jest dobrze wypieczony.
- Podawaj na ciepło.