Przepis na szybką pizzę z patelni

wpis sponsorowany

pizza z patelni


Pizza z patelni?

Tak, to możliwe, a na dodatek jest na prawdę proste i wręcz ekspresowe – zrobienie pizzy zajęło mi jakieś 10-12 minut.

Nie potrzeba do tego jakiegoś specjalnego ciasta – używałam zwykłe ciasto na pizzę.

Za to nie przesadzałam z ilością dodatków, bo się bałam, czy się wszystkie dobrze zrobią.

Dzieciom zrobiłam pizzę margheritę oraz wersję z dodatkiem kukurydzy, a mi i mężowi zrobiłam pizzę z szynką i ostrą papryką.

W sumie przygotowaliśmy na obiad 5 szybkich pizz :)

Musicie koniecznie wypróbować tą metodę.

Jak zrobić pizzę z patelni?

Będziecie potrzebować do tego dobrą patelnię – taką, do której ciasto nie będzie przywierać i dodatkowo musi mieć ona dobrze dopasowaną pokrywkę.

Pizzę smażymy pod przykryciem – całość nagrzewa się a ciasto wyrasta i opieka się momentalnie.

Ja nawet nie przewracałam ciasta na drugą stronę – widziałam w internecie przepisy, które wymagały podsmażenia samego ciasta z jednej strony, potem ciasto się przewraca na drugą stronę i dopiero teraz nakłada się dodatki. Ja to sobie darowałam, a pizza wyszła świetna :)

Swoją pizzę smażyłam na patelni marki Woll, którą namiętnie testowałam od dłuższego czasu – na blogu możecie przeczytać jej recenzję.

A jak się wam widzi taka pizza z patelni? Jesteście na tak, czy nie bardzo?

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


pizza robiona na patelni

pizza margherita z patelni

pizza z patelni

domowa pizza margherita

Pizza z patelni przepis do druku

pizza z patelni

Pizza z patelni

Wypieki Beaty
Niezwykła pizza smażona na patelni. Kaloryczność podaję dla pizzy margherity.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 2 godz 12 minut
Danie Obiad
Porcje 5
Kalorie 733 kcal

Składniki
  

ciasto na pizzę (na około 4-5 sztuk):

sos pomidorowy:

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

dodatkowo:

  • około 3 kulki sera mozzarella duże :)
  • inne dodatki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i połowę mleka - wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj jajko i olej lub oliwę, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na 4-5 części, każdą rozwałkuj na wielkość patelni.
  • Wymieszaj razem wszystkie składniki sosu pomidorowego - dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka, ułóż na dnie spód od pizzy.
  • Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę - wierzch możesz dodatkowo posypać bazylią i oregano.
  • Patelnię przykryj szczelną przykrywą (jeśli ma odpowietrznik, to zaklej go taśmą).
  • Smaż pizzę na niedużym ogniu przez około 10-12 minut - sprawdź podnosząc ja delikatnie, czy spód jest dobrze wypieczony.
  • Podawaj na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1pizzaKalorie: 733kcalWeglowodany: 81.6gBiałko: 27.2gTłuszcz: 33.5gBłonnik: 2.8g
Słowa kluczowe drożdże, pizza, sos pomidorowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

domowa pizza margherita