Przepis na puszystą pizzę z pieczarkami i cebulą

homemade pizza with mushrooms and onion


Pomysł na dziś – puszysta pizza z pieczarkami i cebulą.

Muszę przyznać, że jedząc tą pizzę zrobiłam „ommnm” i „o boszzz jaka ona pyszna” :D

Takiej pizzy nie jadłam od lat.

Te jakieś 25 lat, gdy pizza nieśmiało wchodziła do polskich domów królowała pizza z pieczarkami i cebulą, a do tego dużo kiełbaski pokrojonej w kostkę i podsmażonej.

Dokładnie tak robiła ją moja mama – grube ciasto drożdżowe – często nawet grubsze niż to u mnie, a do tego farsz – FARSZ – a nie „dodatki”.

Żadne tam pitu pitu rzucone od niechcenia na ciasto.

Prawdziwy farsz z dużej ilości podsmażonych pieczarek, cebuli i kiełbaski.

A do tego ketchup jako sos – broń cię przed użyciem sosu pomidorowego – i wisienka na torcie, czyli tarta gouda :)

Tak się kiedyś robiło pizzę i była to najlepsza pizza domowa :D

Kto jadł właśnie taką pizzę i się ze mną zgadza?

Teraz „modna” jest pizza na cienkim spodzie – im cieniej tym lepiej, im bardziej chrupiąco tym lepiej, im ładniej tym lepiej.

Za to taką domową pizzą z pieczarkami to można się najeść od samego patrzenia ;)

Czy u Was w domu mama też serwowała taką pizzę?

Jeśli tak to koniecznie ją przygotujcie – ten smak przywraca wspomnienia.

A wielbicieli pizzy w stylu włoskim zapraszam na przepis na ciasto na pizzę i sos pomidorowy, jak również na inne pizzowe inspiracje :)

PIZZA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ –

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.54 z 13 ocen
Postaw mi kawę

pizza z dzieciństwa

pizza z pieczarkami

pizza z pieczarkami i cebulą

domowa pizza z pieczarkami

pizza z pieczarkami 9

Pizza z pieczarkami i cebulą przepis do druku

homemade pizza with mushrooms and onion

Pizza z pieczarkami i cebulą

Wypieki Beaty
Przepis na pizzę na grubym cieście z farszem pieczarkowo-cebulowym jak za dawnych lat.
4.54 z 13 ocen
2 godz
Porcje 2

Składniki

ciasto na pizzę (na formę około 20/26 - wszystko zależy jak grube ciasto chcecie mieć :))

farsz:

  • około 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 kiełbaski - np. śląska
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • ketchup do posmarowania
  • około 200 g sera gouda tartego

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj - odstaw na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 3/4 szklanki mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, olej i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj farsz.
  • Pieczarki pokrój w plasterki lub kostkę i podsmaż na patelni - gdy będzie gotowa przełóż ją do miski.
    około 500 g pieczarek
  • Cebulę pokrój w piórka lub kostkę i podsmaż - dodaj do pieczarek.
    2 duże cebule
  • Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż - dodaj do warzyw, całość dopraw solą i pieprzem - ja jeszcze dodałam pieprz cayenne, bo lubimy pikantnie :)
    2 kiełbaski
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Formę posmaruj olejem, włóż do niej ciasto i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
  • Posmaruj wierzch ciasta ketchupem - użyłam pikantny.
    ketchup
  • Wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie.
  • Wierzch pizzy posyp tartym serem.
    około 200 g sera gouda
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  • Podawaj od razu po upieczeniu :D
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!