Pizza z pieczarkami i cebulą
Muszę przyznać, że jedząc tą pizzę zrobiłam „ommnm” i „o boszzz jaka ona pyszna” 😀
Takiej pizzy z pieczarkami i cebulą nie jadłam od lat.
Dokładnie tak robiła ją moja mama – grube ciasto drożdżowe – często nawet grubsze niż to u mnie, a do tego farsz – FARSZ – a nie „dodatki”.
Żadne tam pitu pitu rzucone od niechcenia na ciasto.
Prawdziwy farsz z dużej ilości podsmażonych pieczarek, cebuli i kiełbaski.
A do tego ketchup jako sos – broń cię przed użyciem sosu pomidorowego – i wisienka na torcie, czyli tarta gouda 🙂
Tak się kiedyś robiło pizzę i była to najlepsza pizza domowa 😀
Teraz „modne” są pizze na cienkim spodzie – im cieniej tym lepiej, im bardziej chrupiąco tym lepiej, im ładniej tym lepiej.
Za to taką domową pizzą z pieczarkami to można się najeść od samego patrzenia 😉
Czy u Was w domu mama też serwowała taką pizzę?
Jeśli tak to koniecznie ją przygotujcie – ten smak przywraca wspomnienia.
A wielbicieli pizzy w stylu włoskim zapraszam na przepis na ciasto na pizzę i sos pomidorowy, jak również na inne pizzowe inspiracje 🙂
Pizza z pieczarkami i cebulą
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- ¾ szklanki letniego mleka
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli (płaskiej)
- 2 łyżki oleju
- około pół kilograma pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 większe kiełbaski - np. śląska
- sól i pieprz do smaku
- ketchup
- tarty ser gouda - około 200 g
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj - odstaw na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, olej i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz.
- Pieczarki pokrój w plasterki lub kostkę i podsmaż na patelni - gdy będzie gotowa przełóż ją do miski.
- Cebulę pokrój w piórka lub kostkę i podsmaż - dodaj do pieczarek.
- Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż - dodaj do warzyw, całość dopraw solą i pieprzem - ja jeszcze dodałam pieprz cayenne, bo lubimy pikantnie 🙂
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Formę posmaruj olejem, włóż do niej ciasto i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
- Posmaruj wierzch ciasta ketchupem - użyłam pikantny.
- Wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie.
- Wierzch pizzy posyp tartym serem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
- Podawaj od razu po upieczeniu 😀
Wyszła cudna! Uwielbiam ciasto drożdżowe i te czary gdy ciasto rośnie 🙂
Uwielbiam takie smaki dzieciństwa 🙂
Ojej ale przywróciłaś wspomnienia. U mnie tez zawsze było grube ciasto. No ten farsz pieczarkowo – cebulowy, dodawaliśmy go nawet do zapiekanych tostów 🙂
Ten farsz jest najlepszy – również do zapiekanek 🙂
Jak ją zobaczyłyśmy to też pomyślałyśmy „ommnm” <3
🙂