Pizza z pieczarkami i cebulą
Przepis na puszystą pizzę z pieczarkami i cebulą
Dziś u mnie pizza z pieczarkami i cebulą oraz smażoną kiełbaską. To taka typowa pizza z czasów mojej młodości. Czyli grube ciasto drożdżowe, masa smażonego farszu i tarty ser żółty. Bardzo proste składniki, za to niezwykle smakowite. Jeśli Wy też tęsknicie za taką pizzą na grubym cieście, to zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pizzę z farszem z kiełbasy i pieczarek.
Spis treści
Pizza z pieczarkami i cebulą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne domowe obiady rodem z PRLu, to koniecznie przygotuj taką sztandarową pizzę z farszem.
Pizza z pieczarkami i cebulą przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę około 20/26 cm. wszystko zależy jak grube ciasto chcecie mieć
Składniki
ciasto na pizzę z farszem
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml mleka (letniego )
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki – takiej zwykłej np. 500 lub 5650)
- 0,5 łyżeczki soli ((płaskiej))
- 2 łyżki oleju
składniki na farsz do pizzy
- około 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 pętka kiełbaski ( – np. śląskiej – ok 200 g lub tyle ile lubisz)
- sól i pieprz ( do smaku)
dodatkowe składniki do pizzy z PRLu
- ketchup (do posmarowania)
- około 200 g sera gouda (tartego)
Instrukcja
Jak zrobić pizzę z farszem z PRLu
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj – odstaw na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 180 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, olej i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.300 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz.
- Pieczarki pokrój w plasterki lub kostkę i podsmaż na patelni – gdy będzie gotowa przełóż ją do miski.około 500 g pieczarek
- Cebulę pokrój w piórka lub kostkę i podsmaż – dodaj do pieczarek.2 duże cebule
- Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż – dodaj do warzyw, całość dopraw solą i pieprzem – ja jeszcze dodałam pieprz cayenne, bo lubimy pikantnie :)2 pętka kiełbaski
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Formę posmaruj olejem, włóż do niej ciasto i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
- Posmaruj wierzch ciasta ketchupem – użyłam pikantny.ketchup
- Wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie.
- Wierzch pizzy posyp tartym serem.około 200 g sera gouda
- Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
- Podawaj od razu po upieczeniu :D
Prywatne
Pizza na grubym cieście z kiełbasą i pieczarkami – uwagi
Pomysł na dziś – puszysta pizza z pieczarkami i cebulą. Muszę przyznać, że jedząc tą pizzę zrobiłam „ommnm” i „o boszzz jaka ona pyszna”! Takiej pizzy nie jadłam od lat. Te jakieś 25 lat, gdy pizza nieśmiało wchodziła do polskich domów królowała pizza z pieczarkami i cebulą, a do tego dużo kiełbaski pokrojonej w kostkę i podsmażonej.
Dokładnie tak robiła ją moja mama – grube ciasto drożdżowe – często nawet grubsze niż to u mnie, a do tego farsz – FARSZ – a nie „dodatki”. Żadne tam pitu pitu rzucone od niechcenia na ciasto. Prawdziwy farsz z dużej ilości podsmażonych pieczarek, cebuli i kiełbaski. A do tego ketchup jako sos – broń cię przed użyciem sosu pomidorowego ;) A na koniec oczywiście jak wisienka na torcie – tarta gouda :)
Tak się kiedyś robiło pizzę i była to najlepsza pizza domowa!
Kto jadł właśnie taką pizzę i się ze mną zgadza? Teraz „modna” jest pizza na cienkim spodzie – im cieniej tym lepiej, im bardziej chrupiąco tym lepiej, im ładniej tym lepiej. Za to taką domową pizzą z pieczarkami to można się najeść od samego patrzenia ;) Czy u Was w domu mama też serwowała taką pizzę?
Jeśli tak to koniecznie ją przygotujcie – ten smak przywraca wspomnienia. Koniecznie zobaczcie mój przepis na dole pod zdjęciami i przyszykujcie sobie najlepszą pizzę z kiełbasą i pieczarkami. Ale ostrzegam, może się okazać, że trzeba będzie ją dorabiać, bo za szybko znika. Może więc warto od razu zrobić ją z podwójnej porcji, hmmm?
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała taka pizza z farszem cebulowo-pieczarkowym. A może macie swoją ulubioną pizzę z dzieciństwa i chcecie się podzielić jej smakiem? Piszcie koniecznie!
A wielbicieli pizzy w stylu włoskim zapraszam na przepis na ciasto na pizzę i sos pomidorowy, jak również na inne pizzowe inspiracje :)
Polecane przepisy na pizzę domową
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pizzę o różnych smakach, a znajdziesz nawet przepis na pizzę bez drożdży, albo pizzę na zakwasie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pizza z pieczarkami i cebulą przepis
Przepis na puszystą pizzę z farszem z pieczarek, cebuli i kiełbasy. To taka pizza jak za dawnych lat. Pizza domowa zrobiona z podstawowy składników. Posmarowana keczupem i posypana tartą goudą. Taką właśnie pizzą z farszem pieczarkowym zajadaliśmy się w czasach naszej młodości. Moja mama robiła taką pizzę w prodiżu. Zawsze miała bardzo puszyste i wysokie ciasto na pizzę, do tego keczup i mnóstwo farszu z podsmażonych pieczarek, cebuli i kiełbaski.
Pizza na grubym cieście
Trochę podobna do takiej tradycyjnej polskiej pizzy jest pizza serwowana w Pizza Hut. Ona też jest na grubym cieście. Ale w mojej pizzy z pieczarkami i cebulą jest dużo farszu. Nie układamy składników na cieście. Wszystkie składniki farszu są wymieszane razem i wyłożone na ciasto na pizzę grubą warstwą. Ser dajemy na wierzch farszu, a nie pod jego spód. Pizza z pieczarkami i cebulą po upieczeniu jest przepyszna. Mega puszysta i tłuściutka. Tak, tak - tłuściutka. Bo tak ma być! Spróbujcie koniecznie takiej pizzy z czasów PRL. Pizza z farszem z kiełbasy, pieczarek i cebuli na pewno nie zawiedzie Was swoim smakiem! Gorąco polecam!
Zachęcam was także do wypróbowania mojego przepisu na ciasto na pizzę i sos pomidorowy jak w włoskiej pizzerii, a także przepisu pyszną focaccię.