Nie ma jak domowa pizza – musicie mi przyznać rację :)
Ostatnio zrobiliśmy sobie jej nową wersję – oto pizza barbecue – z domowy sosem barbecue (leniwi mogą wykorzystać kupny, ale zachęcam, do jego samodzielnego przygotowania).
Oprócz sosu użyliśmy kurczaka z przyprawą grillową i dużo kukurydzy – mniam.
Wykorzystajcie swój ulubiony przepis na pizzę, albo skorzystajcie z któregoś mojego – tego lub tego.
Podaję porcję na 2 średnie pizze.
Pizza barbecue
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
sos:
- puszka pokrojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- około 10 suszonych śliwek
- przyprawa grillowa
dodatki:
- ser mozzarella
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- kukurydza konserwowa
- oliwki
- ewentualnie czerwona cebula pokrojona w piórka
Wykonanie
sos:
- Podgrzej pomidory w garnku, aż się rozpadną i nadmiar płynu odparuje.
- Cebulę pokrój drobno i zeszklij na patelni.
- Śliwki suszone lekko pokrój i dodaj do cebuli, krótko podsmaż.
- Dodaj wszystko do pomidorów.
- Przypraw przyprawą grillową, solą i pieprzem.
- Zmiksuj blenderem.
- Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz, dopraw przyprawą grillową.
- Podsmaż kurczaka na patelni.
- Na blat ciasta pizzy nałóż sos barbecue,
- Ułóż ser mozzarella, na jego wierzchu ułóż kawałki kurczaka, kukurydzę, oliwki i inne ulubione dodatki.
- Upiecz jak zwykle (zalecam pieczenie krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze - minimum 250 stopni).
Przepis własny.
Zostaw komentarz