Przepis na drożdżowe bułeczki jak pizza
Zapraszam na bułeczki pizze, bo jak widać pizza wcale nie musi być pod postacią placka, czy też calzone – świetnie wygląda i smakuje przygotowana jako odrywane bułeczki :)
Wystarczy ciasto na pizzę podzielić na małe porcje, do każdej dodać ulubione dodatki, a następnie uformować ciasto w kulki i je upiec.
Dodatkowo, aby było zdrowiej i smaczniej do ich przygotowania użyjcie tak jak ja oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E. Sterole roślinne są znanym środkiem hamującym i obniżającym cholesterol w organizmie, a co za tym idzie jedząc olej rzepakowy zapobiegacie chorobom wieńcowym :) Witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu i jest nazywana witaminą „młodości i płodności” – czyli witamina jak najbardziej dla nas :) Ten zdrowy tandem zapewni Wam zdrowie na długie lata :)
Drożdżowe bułeczki pizze nadają się nie tylko na obiad, ale będzie to też fajny „patent” imprezowy. Możecie sobie wcześniej przygotować takie bułeczki (niech sobie leżą i wyrastają), a potem szybko podać głodnym gościom – do tego nikt się raczej nie pobrudzi taką pizzą ;)
Świetnie sprawdzą się też na różnych piknikach i grillach, bo możecie je podać na zimno jako dodatek do grillowanych mięs, albo jako szybką przegryzkę :)
Dzięki zapiekaniu w naczyniu i na „przytulaka” ciasto w środku jest fajnie mięciutkie i puszyste, do tego jest aromatyczne dzięki masełku z przyprawami i czosnkiem.
Nasze bułeczki jak pizze przygotowaliśmy dla naszych dzieci – jako że ostatnio nie przepadają za sosem pomidorowym to do środka dostali pokrojoną w kostkę mozzarellę, wędlinkę, oliwki i kukurydzę – każde z nich dostało swoją „wersję”.
Bułeczki bardzo im zasmakowały i już się pytają kiedy będą następne :)
Bułeczki pizze przepis

Bułeczki pizze
Składniki
ciasto:
dodatkowo:
- ok 100 g oleju rzepakowego
- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- bazylia i oregano suszona
- sól i pieprz
- mozzarella pokrojona w kostkę lub inny ulubiony ser
- ulubione dodatki - np. kukurydza, oliwki, salami, szynka, pomidory, łosoś itp.
Instrukcja
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki, 1 jajko, 50 g oleju rzepakowego, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Podziel ciasto na około 16 porcji, każdą lekko rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż mozzarellę i ulubione dodatki, sklej dokładnie ciasto i utocz bułeczki.mozzarella, ulubione dodatki
- Olej rzepakowy zmieszaj z czosnkiem, ziołami i przyprawami.ok 100 g oleju rzepakowego, 1-2 ząbki czosnku, bazylia i oregano, sól i pieprz
- Mniej więcej połowę wylej na dno żaroodpornej foremki.
- Ułóż na wierzchu bułeczki i polej po wierzchu pozostałym olejem.
- Piecz w 200 stopniach (na termoobiegu) przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą ładnie rumiane.
- Podawaj na ciepło.