bułeczki pizzowe

Zapraszam na bułeczki pizze, bo jak widać pizza wcale nie musi być pod postacią placka, czy też calzone – świetnie wygląda i smakuje przygotowana jako odrywane bułeczki :)

Wystarczy ciasto na pizzę podzielić na małe porcje, do każdej dodać ulubione dodatki, a następnie uformować ciasto w kulki i je upiec.

Dodatkowo, aby było zdrowiej i smacznie do ich przygotowania użyjcie tak jak ja oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E. Sterole roślinne są znanym środkiem hamującym i obniżającym cholesterol w organizmie, a co za tym idzie jedząc olej rzepakowy zapobiegacie chorobom wieńcowym :) Witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu i jest nazywana witaminą „młodości i płodności” – czyli witamina jak najbardziej dla nas :) Ten zdrowy tandem zapewni Wam zdrowie na długie lata :)

Bułeczki pizze nadają się nie tylko na obiad, ale będzie to też fajny „patent” imprezowy, bo możecie sobie wcześniej przygotować takie bułeczki (niech sobie leżą i wyrastają), a potem szybko podać głodnym gościom – do tego nikt się raczej nie pobrudzi taką pizzą ;)

Świetnie sprawdzą się też na różnych piknikach i grillach, bo możecie je podać na zimno jako dodatek do grillowanych mięs, albo jako szybką przegryzkę :)

Dzięki zapiekaniu w naczyniu i na przytulaka ciasto w środku jest fajnie mięciutkie i puszyste, do tego jest aromatyczne dzięki masełku z przyprawami i czosnkiem.

Nasze bułeczki przygotowaliśmy dla naszych dzieci – jako że ostatnio nie przepadają za sosem pomidorowym to do środka dostali pokrojoną w kostkę mozzarellę, wędlinkę, oliwki i kukurydzę – każde z nich dostało swoją „wersję”.

Bułeczki bardzo im zasmakowały i już się pytają kiedy będą następne :)

bułeczki pizza

bułeczki pizzowe

pizza rolls buns

bułeczki z nadzieniem pizzowym

bułeczki pizza 8

bułeczki pizza

Bułeczki pizze

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

dodatkowo:

  • około 100 g oleju rzepakowego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • suszona bazylia i oregano
  • sól i pieprz
  • mozzarella pokrojona w kostkę lub inny ulubiony ser
  • ulubione dodatki - np. kukurydza , oliwki, salami, szynka, pomidory, łosoś itp.

Instrukcja
 

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na około 16 porcji, każdą lekko rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż mozzarellę i ulubione dodatki, sklej dokładnie ciasto i utocz bułeczki.
  • Olej rzepakowy zmieszaj z czosnkiem, ziołami i przyprawami.
  • Mniej więcej połowę wylej na dno żaroodpornej foremki.
  • Ułóż na wierzchu bułeczki i polej po wierzchu pozostałym olejem.
  • Piecz w 200 stopniach (na termoobiegu) przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą ładnie rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pokochaj olej rzepakowy logo