Przepis na bułeczki z pesto

Zaktualizowany: 2024 26 stycznia
wytrawne drożdżowe ślimaczki z parmezanem i pesto

Przepis na drożdżowe ślimaczki z pesto i parmezanem

Przepis na drożdżowe bułeczki z pesto to smakowite połączenia miękkość drożdżowego ciasta z intensywnym smakiem pesto i aromatycznego parmezanu. Te smakowite ślimaczki doskonale sprawdzają się jako przekąska. Każdy kęs to połączenie delikatnej tekstury ciasta z wyrazistym smakiem pesto i nutą słonego parmezanu, tworząc niezapomniane doznania smaku. Idealne na spotkania ze znajomymi, pikniki czy jako przekąska na imprezach. Odkryj niezwykłe połączenie smaków w tych bułeczkach, które z pewnością podbiją podniebienia i zachwycą każdego amatora wyjątkowych smaków.

drożdżowe bułeczki na słono

Drożdżowe bułeczki z pesto przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite przekąski pełne smaku i aromatu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

bułeczki drożdżowe zawijane z pesto

Bułeczki z pesto przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na miękkie, puszyste i pyszne drożdżówki zawijane z pesto i serem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Porcje 8
Kalorie 282 kcal
Składniki

składniki na bułeczki z pesto

  • 15 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka (letniego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 1 jajko (u mnie rozmiar L)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • ok 130 g pesto
  • ok 40 g parmezanu
  • ok 20 g masła (rozpuszczonego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1-2 szczypty suszonej bazylii
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko – dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
    jak zrobić zaczyn drożdżowy do ciasta
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i jajko.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju
    jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie gęste ciasto.
    dodawanie rozczynu drożdżowego do ciasta na ślimaczki
  • Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto wyrośnie.
    odstawianie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na posypanym mąką blacie.
    zagniatanie ciasta drożdżowego
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
    jak rozwałkować ciasto na ślimaczki
  • Posmaruj wierzch ciasta pesto.
    ok 130 g pesto
    smarowanie ciasta pesto
  • Posyp wierzch tartym serem.
    ok 40 g parmezanu
    posypywanie ciasta tartym parmezanem
  • Zwiń ciasto w rulon.
    jak zwinąć ciasto drożdżowe w ślimaczki
  • Pokrój ciasto na 8 kawałków.
    jak pokroić ciasto na bułeczki
  • Ułóż bułeczki w formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
    układanie bułeczek w formie do pieczenia
  • Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
    bułeczki z pesto odstawione do napuszenia
  • Podrośnięte bułeczki z pesto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 20-25 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Jeszcze gorące bułeczki posmaruj mieszaniną masła i przypraw.
    ok 20 g masła, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1-2 szczypty suszonej bazylii
    smarowanie bułeczek drożdżowych masłem z ziołami
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 282kcalWeglowodany: 24gBiałko: 8gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe bułki z pesto, wytrawne ślimaczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zawijane drożdżowe bułeczki z pesto

Drożdżowe ślimaczki z pesto – uwagi

Zapraszam dziś na bardzo smakowite, aromatyczne i mięciutkie ślimaczki drożdżowe zawijane z pesto i tartym serem. Te ślimaczki upiekłam specjalnie na naszą podróż na narty. Moje dzieci średnio przepadają za kanapkami, a w trakcie długiej drogi w samochodzie co chwilę są głodni. W takich przypadkach świetnie się u nas sprawdzają właśnie takie bułeczki drożdżowe. Tutaj postawiłam na bardzo podstawowe składniki i smaki, które wiem, że moje dzieci uwielbiają. Ślimaczki nie tylko doskonale smakują, ale również dostarczają energii i fajnie „najadają”. Takie bułeczki sprawdzą się nie tylko jako jedzenie na drogę, ale również jako przekąska w ciągu dnia, kolacja na ciepło, albo nawet śniadanie. Gorąco polecam!

drożdżowe ślimaczki z pesto

Składniki niezbędne do przygotowania bułeczek

Do przygotowania tych bułeczek będziesz potrzebować bardzo podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie, a już na pewno w dyskontach typu Biedronka, czy też Lidl. Poniżej podaję skróconą listę składników oraz ewentualnych zamienników.

  • drożdże – ja do swoich bułeczek użyłam świeże drożdże, jeśli masz drożdże suszone instant, to użyj jedno opakowanie 7g
  • mąka – użyłam tu zwykłą mąkę pszenną typ 550, możesz też użyć mąkę 500,450 lub 650
  • pesto – ja użyłam czerwone pesto z pomidorami
  • ser – do bułeczek dodałam tarty ser parmezan, możesz go zastąpić innym serem, może to być np. cheddar, mozzarella, albo zwykły ser żółty tarty na tarce. W przypadku innych serów, może być tak, że będziesz go potrzebować więcej niż 40 g.
bułki drożdżowe z pesto i parmezanem

Jak przygotować bułeczki z pesto – wskazówki

Przygotowanie bułeczek zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego, bo będzie potrzebowało czasu na wyrastanie. Ja ciasto wyrabiam zawsze mikserem z końcówką hakiem. W ten sposób ciasto jest zawsze dobrze wyrobione i ładnie napowietrzone. Ja najpierw robię zaczyn drożdżowy, tak aby drożdże zaczęły „pracować”, a w tym czasie umieszczam w misie miksera wszystkie pozostałe składniki. Ciasto na bułeczki musi być po wyrobieniu dość gęste, tak aby można je było rozwałkować, ale nie dodawaj więcej mąki niż w przepisie, bo inaczej ciasto może być później twardawe. Gotowe wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

drożdżowe ślimaczki z pesto pomidorowym

Jak przyspieszyć wyrastanie ciasta drożdżowego?

Jeśli chcesz, aby ciasto drożdżowe ładnie i szybko wyrosło, to miskę z ciastem najlepiej postawić w ciepłym miejscu bez przeciągów. Możesz ją np. postawić blisko kaloryfera. Ja najczęściej wstawiam miskę z ciastem do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30 stopni. W takich warunkach ciasto wyrasta bardzo ładnie i szybko. Ta metoda jest szczególnie fajna zimną i jesienią, gdy w mieszkaniu jest chłodniej i łatwiej o przeciągi.

Jak piec drożdżowe ślimaczki?

Ślimaczki z pesto układam w średniej formie do pieczenia – moja ma około 17/22 cm. Bułeczki układam tak, aby miały wokół siebie przestrzeń do rośnięcia. Gdy już się napuszą i lekko urosną, to wtedy formę z bułeczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jeśli używasz termoobiegu to ustaw temperaturę na 170 stopni, a jeśli używa trybu góra/dół to piecz bułeczki w 180 stopniach. Zwykle wystarcza około 20-25 minut aby bułeczki były dobrze upieczone i nabrały złocistego koloru.

drożdżowe bułki z pesto pomidorowym

Jak zrobić bułeczki w innych smakach?

Te ślimaczki z pesto możesz przygotować nie tylko z czerwonym pesto z pomidorów, ale również w innych smakach. W sklepach bez problemu kupisz zielone pesto bazyliowe i ono również będzie bardzo dobrym wyborem. Jeśli chcesz to możesz samodzielnie zrobić domowe pesto. Ja na blogu mam przepis na pesto z rzodkiewki, a dokładnie z liści młodej rzodkiewki. Zobacz ten przepis, a liście rzodkiewki zastąp innymi listkami – może to być świeża bazylia, roszponka, albo mieszanka innych świeżych ziół.

drożdżówki z pesto pomidorowym

Jak przechowywać ślimaczki z serem i pesto?

Upieczone i ostudzone ślimaczki z pesto najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Nie musisz ich chować do lodówki, wystarczy trzymać je na kuchennym blacie. Dzięki posmarowaniu wierzchu bułeczek rozpuszczonym masłem tuż po upieczeniu, ich skórka staje się fajnie miękka i długo zachowuje świeżość. Takie bułeczki są mięciutkie nawet następnego dnia. Bułeczki z pesto możesz również zamrozić – na około 3 miesiące.

Mam nadzieję, że takie drożdżowe bułeczki z pesto i serem zasmakują wszystkim i będziesz często korzystać z przepisu i robić bułeczki w różnych smakach. Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem.

ślimaczki drożdżowe z pesto pomidorowym

Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki na słono

Jeśli lubisz takie przekąski z drożdżowego ciasta, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na różne bułeczki. Na blogu jest sporo różnych przepisów na domowe pieczywo i przekąski, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2024 26 stycznia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Drożdżowe ślimaczki z pesto przepis

Zapraszam na pyszne i proste, do tego bardzo smaczne drożdżowe bułki zawijane z czerwonym pesto i tartym parmezanem. Takie bułeczki to doskonały pomysł na aromatyczne śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy też kolację. Bułeczki z pesto sprawdzą się zarówno w domu, jak i w szkole, pracy, czy też na pikniku. Zabierz je jako jedzenie w drodze - dodadzą energii, a nie będą brudzić. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, sprawdź zdjęcia z przygotowania oraz krótki filmik i zobacz jak zrobić najlepsze i niezawodne ciasto drożdżowe na bułki. Przeczytaj moje uwagi do przepisu i zobacz jakie składniki są potrzebne do zrobienia ślimaczków na słono, a także czym je zastąpić. A może masz ochotę na bułeczki w innym smaku? Nic prostszego! Zobacz jak upiec ślimaczki z innym nadzieniem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na bułeczki z pesto jak najszybciej!