drożdżowe bułki pomidorowe

Przepis na drożdżowe bułeczki pomidorowe

wpis zawiera lokowanie produktu

Odkryj prosty i aromatyczny przepis na drożdżowe bułki pomidorowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego, które doskonale sprawdzą się jako przekąska lub bazowy składnik kanapek. Te puszyste bułeczki, wypełnione intensywnym smakiem pomidorów, będą doskonałym uzupełnieniem posiłku. Spróbuj tego przepisu już dziś i delektuj się świeżością i smakiem w każdym kęsie!

bułeczki pomidorowe z koncentratem pomidorowym

Bułeczki pomidorowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz świeże, ciepłe i chrupiące pieczywo, to koniecznie upiecz w swojej własnej kuchni te aromatyczne bułki.

bułeczki pomidorowe

Bułeczki pomidorowe przepis przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe bułki smakująco pomidorowo.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 8
Kalorie 214 kcal
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto na bułeczki

składniki na nadzienie do bułeczek

  • 50 g koncentratu pomidorowego ((2 bardzo czubate łyżeczki) Pudliszki)
  • 50 g twarożku ((2 czubate łyżki) )
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz (do smaku)

dodatkowo:

Instrukcja
 

Jak zrobić bułeczki z nadzieniem pomidorowym

  • Pokruszone drożdże posyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem – wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął „pracować”.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
  • W misce umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 jajko, 50 g oleju
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około godzinę (możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni).
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat, lekko zagnieć, przekrój na pół, potem każdą połowę na pół i znowu na pół – tak aby otrzymać 8 niedużych kawałków.
  • Zmieszaj razem składniki nadzienia – posól i popieprz do smaku – sos będzie dość intensywny w smaku, ale tak ma być :)
    50 g koncentratu pomidorowego, 50 g twarożku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz
  • Rozwałkuj cienko każdy kawałek ciasta i posmaruj około łyżeczką nadzienia.
  • Zwiń ciasto w rulonik, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół – jeden koniec zostaw nie przecięty.
  • Teraz przepleć wokół siebie powstałe kawałki, a następnie sklej końcówki tworząc zwiniętą bułeczkę.
  • Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między nimi odstępy.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby się napuszyły (na około 30-40 minut).
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb teromoobieg) – wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem.
    20 g masła
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 214kcalWeglowodany: 22gBiałko: 6.4gTłuszcz: 10.5g
Słowa kluczowe bułki pomidorowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułki pomidorowe

Pomidorowe bułki – uwagi

Powiem wam jedno – te bułeczki pomidorowe wytrzymały u mnie jakieś pół godziny. A to i tak tylko dlatego, że im najpierw robiłam zdjęcia i zakazałam dobierania się do nich. Jak tylko padło hasło – można jeść, to już ich nie było – a wystarczyły do tego trzy głodne piranie w postaci moich dzieci i koleżanki córki. Mam więc dla was jedną radę – róbcie od razu z podwójnej porcji!

zakręcone bułeczki z pomidorami

Składniki niezbędne do przygotowania bułek pomidorowych

Bułeczki pomidorowe zrobiłam z dodatkiem nadzienia przygotowanego z lekkiego twarożku i koncentratu pomidorowego Pudliszki. Koncentrat pomidorowy ma bardzo intensywny smak i kolor, nie trzeba go więc używać dużo, aby uzyskać rewelacyjny efekt. A do tego jest łatwy w użyciu :) nie musicie „babrać” się z pomidorami – zdejmować skórek, wydrążać, przesmażać. Możecie od razu przystąpić do pracy.

Przygotujcie ciasto drożdżowe, dajcie mu porządnie wyrosnąć, zróbcie bułeczki i poczekajcie aż ładnie się napuszą. Dopiero wtedy je pieczemy! Dzięki temu są bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne – idealne. A ten smak ………….. nikt się nie oprze!

Wypróbujcie również te przepisy na pyszne pieczywo:

Bułeczki pizze

Domowe chlebki naan

Pszenny chleb matcha

zakręcone bułeczki
zakręcone bułeczki pomidorowe bułeczki pomidorowe

Polecane przepisy na domowe bułki

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe bułki idealne jako przekąska, czy też na kanapki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki