Bułeczki pomidorowe

nieźle zakręcone 😉

 

drożdżowe bułki pomidorowe

 

Powiem wam jedno – te bułeczki pomidorowe wytrzymały u mnie jakieś pół godziny.

A to i tak tylko dlatego, że im najpierw robiłam zdjęcia i zakazałam dobierania się do nich 🙂

Jak tylko padło hasło – można jeść, to już ich nie było – a wystarczyły do tego trzy głodne piranie w postaci moich dzieci i koleżanki córki.

Mam więc dla was jedną radę – róbcie od razu z podwójnej porcji 😀

Bułeczki pomidorowe zrobiłam z dodatkiem nadzienia przygotowanego z lekkiego twarożku i koncentratu pomidorowego Pudliszki.

Koncentrat pomidorowy ma bardzo intensywny smak i kolor, nie trzeba go więc używać dużo, aby uzyskać rewelacyjny efekt.

A do tego jest łatwy w użyciu 🙂 nie musicie „babrać” się z pomidorami – zdejmować skórek, wydrążać, przesmażać.

Możecie od razu przystąpić do pracy.

Przygotujcie ciasto drożdżowe, dajcie mu porządnie wyrosnąć, zróbcie bułeczki i poczekajcie aż ładnie się napuszą.

Dopiero wtedy je pieczemy!

Dzięki temu są bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne – idealne.

A ten smak ………….. nikt się nie oprze!

To was może też zainteresować 🙂

Bułeczki pizze

Domowe chlebki naan

Pszenny chleb matcha

 

bułki pomidorowe bułeczki pomidorowe z koncentratem pomidorowym
 

zakręcone bułeczki z pomidorami zakręcone bułeczki
 

zakręcone bułeczki pomidorowe bułeczki pomidorowe
 

Bułeczki pomidorowe – przepis do druku

Bułeczki pomidorowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 sporych bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki typ 650
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
nadzienie:
  • około 50 g (2 bardzo czubate łyżeczki) koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • około 50 g (2 czubate łyżki) twarożku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • około 20 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Pokruszone drożdże posyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
  2. W misce umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około godzinę (możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni).
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat, lekko zagnieć, przekrój na pół, potem każdą połowę na pół i znowu na pół - tak aby otrzymać 8 niedużych kawałków.
  5. Zmieszaj razem składniki nadzienia - posól i popieprz do smaku - sos będzie dość intensywny w smaku, ale tak ma być 🙂
  6. Rozwałkuj cienko każdy kawałek ciasta i posmaruj około łyżeczką nadzienia.
  7. Zwiń ciasto w rulonik, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół - jeden koniec zostaw nie przecięty.
  8. Teraz przepleć wokół siebie powstałe kawałki, a następnie sklej końcówki tworząc zwiniętą bułeczkę.
  9. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstępy.
  10. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby się napuszyły (na około 30-40 minut).
  11. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb teromoobieg) - wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
  12. Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 bułeczka Kalorie: 214 Tłuszcze: 10,5 g Węglowodany: 22 g Białka: 6,4 g

 

 

Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań