Bułeczki pomidorowe

nieźle zakręcone ;)

 

drożdżowe bułki pomidorowe

 

Powiem wam jedno – te bułeczki pomidorowe wytrzymały u mnie jakieś pół godziny.

A to i tak tylko dlatego, że im najpierw robiłam zdjęcia i zakazałam dobierania się do nich :)

Jak tylko padło hasło – można jeść, to już ich nie było – a wystarczyły do tego trzy głodne piranie w postaci moich dzieci i koleżanki córki.

Mam więc dla was jedną radę – róbcie od razu z podwójnej porcji :D

Bułeczki pomidorowe zrobiłam z dodatkiem nadzienia przygotowanego z lekkiego twarożku i koncentratu pomidorowego Pudliszki.

Koncentrat pomidorowy ma bardzo intensywny smak i kolor, nie trzeba go więc używać dużo, aby uzyskać rewelacyjny efekt.

A do tego jest łatwy w użyciu :) nie musicie „babrać” się z pomidorami – zdejmować skórek, wydrążać, przesmażać.

Możecie od razu przystąpić do pracy.

Przygotujcie ciasto drożdżowe, dajcie mu porządnie wyrosnąć, zróbcie bułeczki i poczekajcie aż ładnie się napuszą.

Dopiero wtedy je pieczemy!

Dzięki temu są bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne – idealne.

A ten smak ………….. nikt się nie oprze!

To was może też zainteresować :)

Bułeczki pizze

Domowe chlebki naan

Pszenny chleb matcha

 

bułki pomidorowe bułeczki pomidorowe z koncentratem pomidorowym
 

zakręcone bułeczki z pomidorami zakręcone bułeczki
 

zakręcone bułeczki pomidorowe bułeczki pomidorowe
 

Bułeczki pomidorowe – przepis do druku

bułeczki pomidorowe

Bułeczki pomidorowe

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe bułki smakująco pomidorowo.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 8
Kalorie 214 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 100 ml mleka ciepłego (ale nie gorącego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki typ 650 (1 i 2/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g oleju

nadzienie:

  • 50 g koncentratu pomidorowego (2 bardzo czubate łyżeczki) Pudliszki
  • 50 g twarożku (2 czubate łyżki)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Pokruszone drożdże posyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
  • W misce umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około godzinę (możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni).
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat, lekko zagnieć, przekrój na pół, potem każdą połowę na pół i znowu na pół - tak aby otrzymać 8 niedużych kawałków.
  • Zmieszaj razem składniki nadzienia - posól i popieprz do smaku - sos będzie dość intensywny w smaku, ale tak ma być :)
  • Rozwałkuj cienko każdy kawałek ciasta i posmaruj około łyżeczką nadzienia.
  • Zwiń ciasto w rulonik, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół - jeden koniec zostaw nie przecięty.
  • Teraz przepleć wokół siebie powstałe kawałki, a następnie sklej końcówki tworząc zwiniętą bułeczkę.
  • Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstępy.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby się napuszyły (na około 30-40 minut).
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb teromoobieg) - wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 214kcalWeglowodany: 22gBiałko: 6.4gTłuszcz: 10.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki