Przepis na drożdżowe bułeczki pomidorowe
nieźle zakręcone ;)
Powiem wam jedno – te bułeczki pomidorowe wytrzymały u mnie jakieś pół godziny.
A to i tak tylko dlatego, że im najpierw robiłam zdjęcia i zakazałam dobierania się do nich :)
Jak tylko padło hasło – można jeść, to już ich nie było – a wystarczyły do tego trzy głodne piranie w postaci moich dzieci i koleżanki córki.
Mam więc dla was jedną radę – róbcie od razu z podwójnej porcji :D
Bułeczki pomidorowe zrobiłam z dodatkiem nadzienia przygotowanego z lekkiego twarożku i koncentratu pomidorowego Pudliszki.
Koncentrat pomidorowy ma bardzo intensywny smak i kolor, nie trzeba go więc używać dużo, aby uzyskać rewelacyjny efekt.
A do tego jest łatwy w użyciu :) nie musicie „babrać” się z pomidorami – zdejmować skórek, wydrążać, przesmażać.
Możecie od razu przystąpić do pracy.
Przygotujcie ciasto drożdżowe, dajcie mu porządnie wyrosnąć, zróbcie bułeczki i poczekajcie aż ładnie się napuszą.
Dopiero wtedy je pieczemy!
Dzięki temu są bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne – idealne.
A ten smak ………….. nikt się nie oprze!
To was może też zainteresować :)






Bułeczki pomidorowe – przepis do druku

Bułeczki pomidorowe
Składniki
ciasto:
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- 100 ml mleka ciepłego (ale nie gorącego)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki typ 650 (1 i 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 jajko rozmiar L
- 50 g oleju
nadzienie:
- 50 g koncentratu pomidorowego (2 bardzo czubate łyżeczki) Pudliszki
- 50 g twarożku (2 czubate łyżki)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 20 g masła rozpuszczonego
Instrukcja
- Pokruszone drożdże posyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
- W misce umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około godzinę (możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni).
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat, lekko zagnieć, przekrój na pół, potem każdą połowę na pół i znowu na pół - tak aby otrzymać 8 niedużych kawałków.
- Zmieszaj razem składniki nadzienia - posól i popieprz do smaku - sos będzie dość intensywny w smaku, ale tak ma być :)
- Rozwałkuj cienko każdy kawałek ciasta i posmaruj około łyżeczką nadzienia.
- Zwiń ciasto w rulonik, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół - jeden koniec zostaw nie przecięty.
- Teraz przepleć wokół siebie powstałe kawałki, a następnie sklej końcówki tworząc zwiniętą bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstępy.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby się napuszyły (na około 30-40 minut).
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb teromoobieg) - wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem.