Przepis na miękkie pszenne bułeczki idealne na śniadanie i nie tylko

miękkie bułki maślane

Dziś mam dla was przepis na miękkie bułki maślane.

Takie bułeczki są idealne na śniadanie i nie tylko.

Świetnie smakują posmarowane jedynie samym masłem, albo twarożkiem, ale równie pyszne są do kanapek.

Moje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej (ja tu użyłam mąkę typ 500) i świeżych drożdży.

Bułeczki upiekłam w naczyniu żaroodpornym, a one rosnąc poprzytulały się do siebie :)

Sam przepis na pszenne bułki na drożdżach jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego gorąco wam polecam takie bułeczki.

Dodam jeszcze, że te bułeczki są miękkie nawet następnego dnia!

Ja schowałam bułeczki, których nie zjedliśmy od razu do foliowego woreczka i rano zrobiłam córce do szkoły.

Bułeczka dalej była fajnie miękka i sprężysta!

Jak zrobić takie bułeczki śniadaniowe?

Jak już pisałam wcześniej to są bułeczki na drożdżach, więc zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.

Sprawdźcie najpierw, czy wasze drożdże są jeszcze dobre.

Nie mogą być wysuszone, albo z nalotem.

Ja używam świeże drożdże, ale jeśli macie suszone (instant), to użyjcie ich o połowę mniej niż świeżych.

Drożdże wkładam do szklanki, dodaję cukier i razem mieszam, aż drożdże staną się lekko płynne.

Wtedy dodaję ciepłe (ale nie gorące) mleko i mieszam razem.

Tak przygotowane drożdże przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut – w tym czasie powinny zgęstnieć i utworzyć gęstą pianę – jak mus.

Gdy drożdże pracują, ja przygotowuję resztę składników.

Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję sól oraz rozpuszczone ostudzone masło.

Dodaję wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto drożdżowe.

Ja zawsze wyrabiam ciasto drożdżowe mikserem z założonym hakiem (albo świderkami). Nie wyrabiam ręcznie ciasta, bo mam w nich za mało siły i szczerze mówiąc – nie chce mi się :D

Ciasto na bułeczki śniadaniowe będzie dość gęste i powinno odchodzić od miski.

Wtedy miskę z ciastem przykrywam ręcznikiem i odstawiam na około godzinę do napuszenia.

Uwaga!

Jeśli masz mało czasu, to możesz pominąć ten krok i od razu przygotować bułeczki.

Ciasto wykładam na blat kuchenny, który wcześniej lekko posypuję mąką i krótko zagniatam.

Tworzę z ciasta gruby placek i dzielę na porcje.

Ja zrobiłam 8 miękkich bułeczek maślanych.

Jak podzielić ciasto drożdżowe na bułeczki?

Ja swoje ciasto uformowałam w okrągły placek i przekroiłam na ćwiartki.

Potem każdą ćwiartkę przekroiłam na pół – w ten sposób otrzymałam 8 w miarę podobnych bułeczek.

Potem każdy kawałek ciasta utoczyłam w kulkę i ułożyłam w foremce posmarowanej masłem.

Foremkę z bułeczkami przykryłam ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na około 30 minut, aby bułeczki się napuszyły.

Moje miękkie bułki maślane po upieczeniu posmarowałam od razu odrobiną rozpuszczonego masła.

To dodało im maślanego smaku oraz dodało bułeczkom miękkości.

Takie pszenne bułki możecie podać jeszcze na ciepło, albo po ostudzeniu :)

Życzę smacznego i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na bułki oraz domowe chleby.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Miękkie bułki maślane przepis

miękkie bułki maślane

Miękkie bułki maślane

Wypieki Beaty
Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe – miękkie, puszyste i pyszne.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 8
Kalorie 200 kcal

Składniki

bułeczki maślane

dodatkowo

Instrukcja
 

  • Drożdże wymieszaj z cukrem aż staną się bardziej płynne, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
    drożdże z cukrem
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
    wyrośnięte drożdże
  • Do misy miksera włóż pozostałe składniki.
    300 g mąki pszennej, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
    miekkie bulki maslane przygotowania 2
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste i ma odchodzić od ścianek.
    składniki na ciasto drożdżowe
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
    gotowe ciasto drożdżowe
  • Po tym czasie wyjmij ciasto na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
  • Podziel na 8 porcji.
    dzielenie ciasta drożdżowego na bułeczki
  • Z każdego kawałka ciasta utocz kulkę.
    toczenie bułeczek maślanych
  • Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem formie do pieczenia – zachowaj odstępy między bułeczkami.
    bułeczki maślane przed wyrastaniem
  • Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Napuszone bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem.
    1 jajko, 1-2 łyżki mleka
    smarowanie bułeczek roztrzepanym jajkiem
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj wierzch bułeczek odrobiną rozpuszczonego masła.
    trochę masła
    smarowanie bułeczek masłem
  • Niezjedzone bułeczki schowaj do woreczka foliowego, to zachowają swoją miękkość.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 200kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe bułeczki maślane, miękkie bułki, puszyste bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ekspresowe bułki

Sprawdź ten przepis

Bułki dyniowe

Sprawdź ten przepis
bułeczki z dynią

Nocne bułeczki maślankowe

Sprawdź ten przepis
nocne bułeczki maślankowe