Przepis na domowy ajwar na ostro
Muszę przyznać, że ajwar polubiłam zupełnie niedawno.
Pewnie było to spowodowane moją awersją do słodkiej papryki :)
Słodkiej papryki dalej nie cierpię, za to okazało się, że o dziwo smakuje mi upieczona papryka, gdy zdejmie się z niej skórkę.
A że pozostałe składniki ajwaru – czyli bakłażana i pomidory uwielbiam, to tak małymi kroczkami zaczęłam go jeść, a teraz przygotowałam jego domową wersję.
Jako że mój mąż i ja lubimy ostrzejsze przyprawy to i zrobiłam ajwar na ostro – z dodatkiem papryczki chilli oraz suszonej papryki habanero (mąż jest paprykowym „freakiem” i cały balkon mam w różnych odmianach ekstra pikantnych papryczek).
Taki sos idealnie pasuje jako dodatek do różnych mięs – szczególnie pasuje do dań kuchni bałkańskiej – polecam go do cevapcici i chlebka pita :) chociaż ja go jadłam nawet do kiełbaski z grilla, albo do grillowanej piersi z kurczaka :)
Z przepisu otrzymacie mniej więcej 3 słoiczki o pojemności około 200 ml.
Ajwar na ostro przepis do druku

Ajwar na ostro
Składniki
Instrukcja
- Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne, połówki papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.1 kg słodkiej czerwonej papryki
- Bakłażana pokrój w grubsze plastry, ułóż je na blaszce do pieczenia i lekko posól.300 g bakłażana
- Blachy z papryką i bakłażanem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni) i piecz przez około 30-40 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź warzywa, a z papryki ostrym nożem zdejmij skórkę.
- Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij z nich skórkę, wytnij końcówkę od ogonka i resztę pokrój w grubą kostkę.300 g pomidorów
- Włóż pomidory do rondelka i gotuj na średnim ogniu aż zupełnie się rozpadną.
- Gotowe pomidory przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.
- W garnku rozgrzej trochę oleju, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.1 mała cebula, 1 duży ząbek czosnku
- Dodaj go garnka obraną paprykę, bakłażana, pokrojoną w plasterki ostrą paprykę chilii oraz przetarte pomidory, przesmaż chwilę całość, a następnie zmiksuj blenderem.
- Dodaj cukier, słodką paprykę w proszku oraz ocet, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut - jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego trochę wody.1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Na koniec posól i popierz sos do smaku - możesz też dodać paprykę chili w proszku.sól i pieprz, mielone chilli
- Przełóż sos do wygotowanych słoików (ja je "piekę" w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez 15 minut), dokładnie zakręć i zapasteruzuj (polecam pasteryzację w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez około 25 minut - po tym czasie słoiczki stawiamy do góry dnem na ręczniku i owijamy je tym ręcznikiem, tak zostawiamy słoiki aż ostygną).
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na blogu Margarytka – podaję z mniejszej proporcji.