Ajwar na ostro

 

domowy ajwar w wersji na ostro

 

Muszę przyznać, że ajwar polubiłam zupełnie niedawno.

Pewnie było to spowodowane moją awersją do słodkiej papryki :)

Słodkiej papryki dalej nie cierpię, za to okazało się, że o dziwo smakuje mi upieczona papryka, gdy zdejmie się z niej skórkę.

A że pozostałe składniki ajwaru – czyli bakłażana i pomidory uwielbiam, to tak małymi kroczkami zaczęłam go jeść, a teraz przygotowałam jego domową wersję.

Jako że mój mąż i ja lubimy ostrzejsze przyprawy to i ajwar zrobiłam w wersji na ostro – z dodatkiem papryczki chilli oraz suszonej papryki habanero (mąż jest paprykowym „freakiem” i cały balkon mam w różnych odmianach ekstra pikantnych papryczek).

Taki sos idealnie pasuje jako dodatek do różnych mięs – szczególnie pasuje do dań kuchni bałkańskiej – polecam go do cevapcici i chlebka pita :) chociaż ja go jadłam nawet do kiełbaski z grilla, albo do grillowanej piersi z kurczaka :)

Z przepisu otrzymacie mniej więcej 3 słoiczki o pojemności około 200 ml.

 

domowy ajvar w wersji na ostro

 

ajwar na zimę z pomidorami i bakłażanem

 

ajwar na ostro

Przepis na ajwar

domowy ajwar na ostro

Ajwar na ostro

Wypieki Beaty
Pyszny sos z papryki, pomidorów i bakłażana.
3 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 40 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Przetwory
Porcje 3
Kalorie 27 kcal

Składniki
  

  • 1 kg słodkiej czerwonej papryki
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 300 g bakłażana
  • 300 g pomidorów - użyłam malinowe
  • 1 mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • mielone chilli - do smaku
  • 1 łyżka octu

Instrukcja
 

  • Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne, połówki papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bakłażana pokrój w grubsze plastry, ułóż je na blaszce do pieczenia i lekko posól.
  • Blachy z papryką i bakłażanem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni) i piecz przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź warzywa, a z papryki ostrym nożem zdejmij skórkę.
  • Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij z nich skórkę, wytnij końcówkę od ogonka i resztę pokrój w grubą kostkę.
  • Włóż pomidory do rondelka i gotuj na średnim ogniu aż zupełnie się rozpadną.
  • Gotowe pomidory przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.
  • W garnku rozgrzej trochę oleju, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dodaj go garnka obraną paprykę, bakłażana, pokrojoną w plasterki ostrą paprykę chilii oraz przetarte pomidory, przesmaż chwilę całość, a następnie zmiksuj blenderem.
  • Dodaj cukier, słodką paprykę w proszku oraz ocet, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut - jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego trochę wody.
  • Na koniec posól i popierz sos do smaku - możesz też dodać paprykę chili w proszku.
  • Przełóż sos do wygotowanych słoików (ja je "piekę" w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez 15 minut), dokładnie zakręć i zapasteruzuj (polecam pasteryzację w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez około 25 minut - po tym czasie słoiczki stawiamy do góry dnem na ręczniku i owijamy je tym ręcznikiem, tak zostawiamy słoiki aż ostygną).

Notatki

Jeśli chcesz trochę przyspieszyć pracę, to zamiast pomidorów możesz użyć gotowej passaty pomidorowej - weź jej 150 ml.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 27kcalWeglowodany: 6.7gBiałko: 1.2gTłuszcz: 0.4gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

domowy ajwar z ostrą papryką

 

Przepis znalazłam na blogu Margarytka – podaję z mniejszej proporcji.