Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ajwar na ostro

By |2017-10-06T18:53:23+00:002017 Wrzesień 4th|Przetwory, Zdrowo i fit :)|

Ajwar na ostro

 

domowy ajwar w wersji na ostro

 

Muszę przyznać, że ajwar polubiłam zupełnie niedawno.

Pewnie było to spowodowane moją awersją do słodkiej papryki 🙂

Słodkiej papryki dalej nie cierpię, za to okazało się, że o dziwo smakuje mi upieczona papryka, gdy zdejmie się z niej skórkę.

A że pozostałe składniki ajwaru – czyli bakłażana i pomidory uwielbiam, to tak małymi kroczkami zaczęłam go jeść, a teraz przygotowałam jego domową wersję.

Jako że mój mąż i ja lubimy ostrzejsze przyprawy to i ajwar zrobiłam w wersji na ostro – z dodatkiem papryczki chilli oraz suszonej papryki habanero (mąż jest paprykowym „freakiem” i cały balkon mam w różnych odmianach ekstra pikantnych papryczek).

Taki sos idealnie pasuje jako dodatek do różnych mięs – szczególnie pasuje do dań kuchni bałkańskiej – polecam go do cevapcici i chlebka pita 🙂 chociaż ja go jadłam nawet do kiełbaski z grilla, albo do grillowanej piersi z kurczaka 🙂

Z przepisu otrzymacie mniej więcej 3 słoiczki o pojemności około 200 ml.

 

domowy ajvar w wersji na ostro

 

ajwar na zimę z pomidorami i bakłażanem

 

ajwar na ostro

 

Ajwar na ostro
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszny sos z papryki, pomidorów i bakłażana.
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 3
Składniki
  • 1 kg słodkiej czerwonej papryki
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 300 g bakłażana
  • 300 g pomidorów - użyłam malinowe
  • 1 mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • mielone chilli - do smaku
  • 1 łyżka octu
Wykonanie
  1. Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne, połówki papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Bakłażana pokrój w grubsze plastry, ułóż je na blaszce do pieczenia i lekko posól.
  3. Blachy z papryką i bakłażanem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni) i piecz przez około 30-40 minut.
  4. Po upieczeniu lekko ostudź warzywa, a z papryki ostrym nożem zdejmij skórkę.
  5. Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij z nich skórkę, wytnij końcówkę od ogonka i resztę pokrój w grubą kostkę.
  6. Włóż pomidory do rondelka i gotuj na średnim ogniu aż zupełnie się rozpadną.
  7. Gotowe pomidory przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.
  8. W garnku rozgrzej trochę oleju, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  9. Dodaj go garnka obraną paprykę, bakłażana, pokrojoną w plasterki ostrą paprykę chilii oraz przetarte pomidory, przesmaż chwilę całość, a następnie zmiksuj blenderem.
  10. Dodaj cukier, słodką paprykę w proszku oraz ocet, gotuj na małym ogniu przez około 15 minut - jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego trochę wody.
  11. Na koniec posól i popierz sos do smaku - możesz też dodać paprykę chili w proszku.
  12. Przełóż sos do wygotowanych słoików (ja je "piekę" w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez 15 minut), dokładnie zakręć i zapasteruzuj (polecam pasteryzację w piekarniku nagrzanym do 115-120 stopni przez około 25 minut - po tym czasie słoiczki stawiamy do góry dnem na ręczniku i owijamy je tym ręcznikiem, tak zostawiamy słoiki aż ostygną).
Notatki
Jeśli chcesz trochę przyspieszyć pracę, to zamiast pomidorów możesz użyć gotowej passaty pomidorowej - weź jej 150 ml.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 27 Tłuszcze: 0,4g Węglowodany: 6,7g Błonnik: 1,8g Białka: 1,2g

 

 

domowy ajwar z ostrą papryką

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z mniejszej proporcji.

Reklama

2 komentarze

  1. My nie lubimy bakłażana i raczej unikamy wszystko co z nim związane 😉 Ale kto wie, może byśmy po spróbowaniu Twojej wersji zmieniły zdanie 😛

    • wypiekibeaty 2017/09/05 at 14:25 - Reply

      Myślę, że pewnie byście nie wyczuły jego smaku 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: