Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Domowy hummus

Domowy hummus

 

domowy hummus

 

Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka 🙂

Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry. Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.

Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja ;)), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów).

To tyle jeśli chodzi o hummus 🙂

Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb. Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami 😀

I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda 😀

 

pasta z cieciorki

 

humus

 

hummus z ciecierzycy

 

hummus z cieciorki

 

hummus

 

Domowy hummus
 
Autor:
Składniki
domowa pasta tahini:
  • 100 g ziaren sezamu
  • około 1 łyżka oliwy z oliwek
hummus:
  • puszka cieciorki (około 400 g)
  • sok z jednej cytryny
  • około 4 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie inne przyprawy - ostra papryka, curry
Wykonanie
tahini:
  1. Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.
  2. Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem - im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza - jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
hummus:
  1. Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).
  2. Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sos z cytryny, olej i przyprawy.
  3. Zmiksuj blenderem na gładką masę - jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
  4. Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
  5. Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
 

zBLOGowani.pl

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux