Domowy hummus
Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka :)
Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry. Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.
Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja ;)), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów).
To tyle jeśli chodzi o hummus :)
Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb. Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami :D
I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda :D
Domowy hummus
- 100 g ziaren sezamu
- około 1 łyżka oliwy z oliwek
- puszka cieciorki (około 400 g)
- sok z jednej cytryny
- około 4 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie inne przyprawy - ostra papryka, curry
- Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.
- Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem - im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza - jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
- Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).
- Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sos z cytryny, olej i przyprawy.
- Zmiksuj blenderem na gładką masę - jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
- Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
- Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
[…] teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i […]
[…] pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie […]
Hummus naszą miłością najchętniej jadłybyśmy go do wszystkiego a jak bosko smakuje z pieczonymi ziemniakami <3
Tak to jeszcze nie jadłam :)