Przepis na domowy hummus

domowy hummus


Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka :)

Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry.

Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.

Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja ;)), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów).

To tyle jeśli chodzi o hummus :)

Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb.

Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami :D

I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda :D

Bo z takiej wody po cieciorce (aquafaby) możecie zrobić bezy i to nie są żarty!

Zresztą sami wypróbujcie mój przepis na wegańskie bezy a aquafaby.

HUMMUS –

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

pasta z cieciorki

humus

hummus z ciecierzycy

hummus z cieciorki

hummus

Domowy hummus przepis do druku

hummus

Domowy hummus

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i pyszny domowy hummus z cieciorki.
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Kuchnia Kuchnia arabska
Porcje 6

Składniki

domowa pasta tahini:

hummus:

  • 1 puszka cieciorki (około 400 g)
  • sok z jednej cytryny
  • około 4 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy - ostra papryka, curry ewentualnie inne ulubione

Instrukcja
 

tahini:

  • Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.
    100 g ziaren sezamu
  • Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem - im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza - jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
    około 1 łyżka oliwy z oliwek

hummus:

  • Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).
    1 puszka cieciorki
  • Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy.
    sok, około 4 łyżki pasty tahini, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki kuminu, sól i pieprz, przyprawy
  • Zmiksuj blenderem na gładką masę - jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
  • Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
  • Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!