Przepis na domowy hummus
Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka :)
Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry.
Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.
Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja ;)), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów).
To tyle jeśli chodzi o hummus :)
Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb.
Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami :D
I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda :D
Bo z takiej wody po cieciorce (aquafaby) możecie zrobić bezy i to nie są żarty!
Zresztą sami wypróbujcie mój przepis na wegańskie bezy a aquafaby.
HUMMUS –
Domowy hummus przepis do druku

Domowy hummus
Składniki
domowa pasta tahini:
- 100 g ziaren sezamu
- około 1 łyżka oliwy z oliwek
hummus:
- 1 puszka cieciorki (około 400 g)
- sok z jednej cytryny
- około 4 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy - ostra papryka, curry ewentualnie inne ulubione
Instrukcja
tahini:
- Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.100 g ziaren sezamu
- Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem - im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza - jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.około 1 łyżka oliwy z oliwek
hummus:
- Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).1 puszka cieciorki
- Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy.sok, około 4 łyżki pasty tahini, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki kuminu, sól i pieprz, przyprawy
- Zmiksuj blenderem na gładką masę - jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
- Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
- Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.