Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Domowy hummus

By |2017-07-17T12:03:44+00:002017 Styczeń 4th|Karnawałowe przepisy, Na słono, Śniadania, Zdrowo i fit|

Domowy hummus

 

domowy hummus

 

Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka 🙂

Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry. Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.

Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja ;)), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów).

To tyle jeśli chodzi o hummus 🙂

Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb. Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami 😀

I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda 😀

 

pasta z cieciorki

 

humus

 

hummus z ciecierzycy

 

hummus z cieciorki

 

hummus

 

Domowy hummus
 
Autor:
Składniki
domowa pasta tahini:
  • 100 g ziaren sezamu
  • około 1 łyżka oliwy z oliwek
hummus:
  • puszka cieciorki (około 400 g)
  • sok z jednej cytryny
  • około 4 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie inne przyprawy - ostra papryka, curry
Wykonanie
tahini:
  1. Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.
  2. Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem - im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza - jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
hummus:
  1. Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).
  2. Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sos z cytryny, olej i przyprawy.
  3. Zmiksuj blenderem na gładką masę - jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
  4. Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
  5. Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
 

zBLOGowani.pl

Reklama

4 komentarze

  1. […] teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i […]

  2. […] pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie […]

  3. Hummus naszą miłością najchętniej jadłybyśmy go do wszystkiego a jak bosko smakuje z pieczonymi ziemniakami <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: