Przepis na drożdżową brioszkę z kruszonką

brioszka z kruszonka


Przez panującego wirusa i nałożoną na nas kwarantannę do łask wróciły domowe wypieki.

W domu możecie sami upiec chleb, bułki, czy też rogaliki.

Ja was również zachęcam do upieczenia domowej brioszki z kruszonką.

Brioszka z kruszonką to wypiek bardzo podobny do naszej rodzimej chałki – charakteryzuje się zwiększoną ilością masła w cieście.

Ja mam dziś dla was przepis na taką drożdżową brioszkę – ładnie wyrośniętą i bardzo puszystą.

A do tego w niezłych rozmiarach 😆 My naszą jedliśmy przez trzy dni – głównie dlatego, że tak na co dzień jemy bardzo mało pieczywa.

Za to dzięki temu mogę donieść, że nawet trzeciego dnia bułka smakuje wybornie ❤❤

Możecie już ją jeść na ciepło, taką lekko przestudzoną.

Nam smakowała najbardziej z lekkim twarożkiem i konfiturą brzoskwiniową od Stovit 😋😋 A do tego herbatka z imbirem w syropie ❤❤

Dzieci to jak zwykle najchętniej smarowały ją kremem czekoladowym – jak to dzieci 😝

Jeśli bułka wam stwardnieje po jakimś czasie, to możecie ją podgrzać w tosterze.

Możecie też z niej zrobić tosty francuskie zapiekane w piekarniku – to świetny sposób na wykorzystanie resztek drożdżowych bułek.

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz na domowe pieczywo.


domowa chałka z kruszonką śniadaniowa brioszka z kruszonką

bułka drożdżowa z kruszonką śniadaniowe ciasto drożdzowe

proste ciasto drożdżowe na śniadanie prosta brioszka

prosta chałka z kruszonką chałka z kruszonką

Brioszka z kruszonką przepis do druku

brioszka z kruszonką

Brioszka z kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą drożdżową brioszkę z kruszonką idealną na śniadanie.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Porcje 10
Kalorie 290 kcal

Wyposażenie

  • v

Składniki
  

brioszka:

kruszonka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Do ciepłego (ale nie za gorącego mleka) dodaj rozkruszone drożdże i wsyp łyżeczkę cukru - zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, rozpuszczone masło, jajka i resztę cukru.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste i zwarte.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia - polecam wstawienie do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni (nie więcej).
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć, uformuj w wałek.
  • Formę do pieczenia o długości 30 cm posmaruj masłem i posyp mąką.
  • Włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby brioszka podrosła.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (tryb góra/dół).
  • Podrośniętą brioszkę posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem..
  • Przygotuj kruszonkę - lekko rozgnieć razem masło, mąkę i cukier - posyp wierzch ciasta.
  • Piecz przez około 40 minut - aż będzie ładnie rumiana i wyrośnięta.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 39gBiałko: 9gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy  z marką Stovit