Przepis na drożdżową brioszkę z kruszonką
wpis sponsorowany
Przez panującego wirusa i nałożoną na nas kwarantannę do łask wróciły domowe wypieki.
W domu możecie sami upiec chleb, bułki, czy też rogaliki.
Ja was również zachęcam do upieczenia domowej brioszki z kruszonką.
Brioszka z kruszonką to wypiek bardzo podobny do naszej rodzimej chałki – charakteryzuje się zwiększoną ilością masła w cieście.
Ja mam dziś dla was przepis na taką drożdżową brioszkę – ładnie wyrośniętą i bardzo puszystą.
A do tego w niezłych rozmiarach 😆 My naszą jedliśmy przez trzy dni – głównie dlatego, że tak na co dzień jemy bardzo mało pieczywa.
Za to dzięki temu mogę donieść, że nawet trzeciego dnia bułka smakuje wybornie ❤❤
Możecie już ją jeść na ciepło, taką lekko przestudzoną.
Nam smakowała najbardziej z lekkim twarożkiem i konfiturą brzoskwiniową od Stovit 😋😋 A do tego herbatka z imbirem w syropie ❤❤
Dzieci to jak zwykle najchętniej smarowały ją kremem czekoladowym – jak to dzieci 😝
Jeśli bułka wam stwardnieje po jakimś czasie, to możecie ją podgrzać w tosterze.
Możecie też z niej zrobić tosty francuskie zapiekane w piekarniku – to świetny sposób na wykorzystanie resztek drożdżowych bułek.
Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz na domowe pieczywo.
Brioszka z kruszonką przepis do druku

Brioszka z kruszonką
Wyposażenie
- v
Składniki
brioszka:
Instrukcja
- Do ciepłego (ale nie za gorącego mleka) dodaj rozkruszone drożdże i wsyp łyżeczkę cukru - zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, rozpuszczone masło, jajka i resztę cukru.
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste i zwarte.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia - polecam wstawienie do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni (nie więcej).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć, uformuj w wałek.
- Formę do pieczenia o długości 30 cm posmaruj masłem i posyp mąką.
- Włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby brioszka podrosła.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (tryb góra/dół).
- Podrośniętą brioszkę posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem..
- Przygotuj kruszonkę - lekko rozgnieć razem masło, mąkę i cukier - posyp wierzch ciasta.
- Piecz przez około 40 minut - aż będzie ładnie rumiana i wyrośnięta.
- Po upieczeniu lekko ostudź.