Brioszka z kruszonką

 

brioszka z kruszonką

 

Przez panującego wirusa i nałożoną na nas kwarantannę do łask wróciły domowe wypieki.

W domu możecie sami upiec chleb, bułki, czy też rogaliki.

Ja was również zachęcam do upieczenia domowej brioszki z kruszonką.

Brioszka to wypiek bardzo podobny do naszej rodzimej chałki – charakteryzuje się zwiększoną ilością masła w cieście.

Ja mam dziś dla was przepis na taką brioszkę – ładnie wyrośniętą i bardzo puszystą. A do tego w niezłych rozmiarach 😆 My naszą jedliśmy przez trzy dni – głównie dlatego, że tak na co dzień jemy bardzo mało pieczywa.

Za to dzięki temu mogę donieść, że nawet trzeciego dnia bułka smakuje wybornie ❤❤

Możecie już ją jeść na ciepło, taką lekko przestudzoną. Nam smakowała najbardziej z lekkim twarożkiem i konfiturą brzoskwiniową od Stovit 😋😋 A do tego herbatka z imbirem w syropie ❤❤

Dzieci to jak zwykle najchętniej smarowały ją kremem czekoladowym – jak to dzieci 😝

 

domowa chałka z kruszonką śniadaniowa brioszka z kruszonką
 

bułka drożdżowa z kruszonką śniadaniowe ciasto drożdzowe
 

proste ciasto drożdżowe na śniadanie prosta brioszka
 

prosta chałka z kruszonką chałka z kruszonką
 

Brioszka z kruszonką – przepis do druku

Brioszka z kruszonką

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na podłużną formę do pieczenia - długość około 30 cm (nie mniej).
Autor:
Typ przepisu: Bułka
Ilość: 10
Składniki
brioszka:
  • 500 g (3 i ⅓ szklanki) mąki
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 15 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
  • 200 ml letniego mleka (nie za gorącego)
  • 2 duże jajka rozmiar L
kruszonka:
  • 30 g (czubata łyżka) masła
  • 30 g (2 łyżki) mąki
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • 1 roztrzepane lekko jajko
  • konfitura brzoskwiniowa Stovit
  • twarożek naturalny
Wykonanie
  1. Do ciepłego (ale nie za gorącego mleka) dodaj rozkruszone drożdże i wsyp łyżeczkę cukru - zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, rozpuszczone masło, jajka i resztę cukru.
  3. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste i zwarte.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia - polecam wstawienie do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni (nie więcej).
  5. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć, uformuj w wałek.
  6. Formę do pieczenia o długości 30 cm posmaruj masłem i posyp mąką.
  7. Włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby brioszka podrosła.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (tryb góra/dół).
  9. Podrośniętą brioszkę posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem..
  10. Przygotuj kruszonkę - lekko rozgnieć razem masło, mąkę i cukier - posyp wierzch ciasta.
  11. Piecz przez około 40 minut - aż będzie ładnie rumiana i wyrośnięta.
  12. Po upieczeniu lekko ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 290 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 39 g Białka: 9 g

 

 

Wpis przygotowany we współpracy  z marką Stovit