Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pieczone tosty francuskie

Pieczone tosty francuskie o pomarańczowym aromacie

 

baked french toasts

 

Napiekłam ostatnio masę brioszek czekoladowych i czekoladowych croissantów – tyle, że nie byliśmy w stanie przejeść i oczywiście bułeczki się trochę obeschły.

Ale nie martwcie się – nic straconego 🙂

Takie drożdżowe wypieki idealnie nadają się na tosty francuskie 🙂

Takie tosty są bardzo podobne do polskiego przaśnego chleba smażonego w jajku (moja mama taki robiła i ja osobiście uwielbiałam, chociaż moja mama używała same jajka z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, żadnego cukru, cynamonu i innych „widzi mi się” ;)).

Wersja francuska jest właśnie przygotowywana na słodko, często aromatyzowana różnymi dodatkami i muszę przyznać, że to mi też bardzo smakuje 😀

Na blogu są już tosty francuskie z nutellą – w wersji smażonej, ale są również pieczone tosty francuskie pachnące szarlotką i karmelem.

Mój dzisiejszy przepis pachnie pomarańczami 🙂

Te pieczone tosty francuskie podałam z prostymi dodatkami – jogurt naturalny zmieszany z syropem klonowym, a do tego świeże owoce.

Tak powstało pyszne weekendowe śniadanie.

 

pieczone tosty francuskie

 

tosty zapiekane

 

pieczone tosty francuskie

 

zapiekanka pomarańczowa

 

tosty francuskie z owocami

 

pieczone tosty francuskie

 

Pieczone tosty francuskie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pomysł na pyszne zapiekane tosty francuskie.
Autor:
Typ przepisu: Śniadania
Ilość: 4
Składniki
  • około 250 g chałki albo drożdżówki
  • 2 duże jajka
  • około 1 szklanki mleka (zależy jak suche jest ciasto)
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Chałkę pokrój w plastry.
  2. Zmieszaj razem jajka, mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cukier i cynamon.
  3. Kawałki chałki maczaj w mieszaninie z obydwu stron i układaj w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  4. Jeśli będzie brakować płynu, to w trakcie dolej trochę mleka.
  5. Na koniec polej wierzch chałki resztą mieszaniny (mi jej zostało całkiem sporo i nie wlałam całej).
  6. Tosty piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 161 Tłuszcze: 5,8 g Węglowodany: 21,2 g Błonnik: 0,01 g Białka: 5,7 g
 

 

pomarańczowe tosty francuskie

2017-11-09T19:59:18+00:00 Reklama

6 komentarzy

  1. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/06/02 at 20:58 - Reply

    Uwielbiam takie deserki!

  2. Jogurt z syropem klonowym idealnie na pewno pasował 😀

    • wypiekibeaty 2017/06/02 at 09:26 - Reply

      Uważam, że syrop klonowy pasuje do wszystkiego 🙂

  3. Malgorzata Haggu 2017/05/31 at 16:35 - Reply

    Drożdżowe pieczywo wykorzystuję podobnie, dobry sposób

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: