baked french toasts

Przepis na tosty francuskie pieczone w soku pomarańczowy

Pieczone tosty francuskie z chałki lub resztek innego ciasta drożdżowego to niebiańska uczta dla podniebienia. Te wilgotne, puszyste kawałki ciasta są najpierw moczone w aromatycznym połączeniu mleka i soku pomarańczowego, a następnie pieczone, aby osiągnąć doskonały złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Każdy kęs jest pełen aromatu pomarańczy i delikatności ciasta drożdżowego. Tosty francuskie podane na śniadanie to niezwykłe doświadczenie smakowe, które sprawi, że poranek stanie się jeszcze bardziej uroczysty. Gorąco polecam!

zapiekanka pomarańczowa

Pieczone tosty francuskie przepis krok po kroku

Jeśli macie akurat w domu resztki ciasta drożdżowego, albo lekko podsuszoną chałkę lub drożdżówkę, której już nikt nie chce za bardzo jeść, to koniecznie zróbcie te pieczone tosty z nutą pomarańczy!

pieczone tosty francuskie

Pieczone tosty francuskie przepis

Wypieki Beaty
Pomysł na pyszne zapiekane tosty francuskie aromatyczne dzięki dodatkowi soku z pomarańczy.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Kalorie 161 kcal
Składniki

składniki na pieczone tosty francuskie

  • 250 g chałki (albo drożdżówki)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • ok 240 ml mleka (mniej więcej (zależy jak suche jest ciasto))
  • sok pomarańczowy (z 1 pomarańczy)
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone tosty francuskie

  • Chałkę pokrój w plastry.
    250 g chałki
  • Zmieszaj razem jajka, mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cukier i cynamon.
    2 jajka, ok 240 ml mleka, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru pudru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Kawałki chałki maczaj w mieszaninie z obydwu stron i układaj w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  • Jeśli będzie brakować płynu, to w trakcie dolej trochę mleka.
  • Na koniec polej wierzch chałki resztą mieszaniny (mi jej zostało całkiem sporo i nie wlałam całej).
  • Tosty piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 161kcalWeglowodany: 21.2gBiałko: 5.7gTłuszcz: 5.8gBłonnik: 0.01g
Słowa kluczowe pieczone śniadanie, tosty francuskie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tosty zapiekane

Tosty francuskie pieczone z sokiem pomarańczowym – uwagi

Napiekłam ostatnio masę brioszek czekoladowych i czekoladowych croissantów – tyle, że nie byliśmy w stanie przejeść i oczywiście bułeczki się trochę obeschły.

Ale nie martwcie się – nic straconego :)

Takie drożdżowe wypieki idealnie nadają się na tosty francuskie :)

Takie tosty są bardzo podobne do polskiego przaśnego chleba smażonego w jajku (moja mama taki robiła i ja osobiście uwielbiałam, chociaż moja mama używała same jajka z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, żadnego cukru, cynamonu i innych „widzi mi się” ;)).

Wersja francuska jest właśnie przygotowywana na słodko, często aromatyzowana różnymi dodatkami i muszę przyznać, że to mi też bardzo smakuje :D

Na blogu są już tosty francuskie z nutellą – w wersji smażonej, ale są również pieczone tosty francuskie pachnące szarlotką i karmelem.

Mój dzisiejszy przepis pachnie pomarańczami :)

Te pieczone tosty francuskie podałam z prostymi dodatkami – jogurt naturalny zmieszany z syropem klonowym, a do tego świeże owoce.

Tak powstało pyszne weekendowe śniadanie.

pomarańczowe tosty francuskie

Polecane przepisy na śniadanie dla całej rodziny

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na śniadanie. Tutaj polecam Wam między innymi trzy takie przepisy: