Pieczone tosty francuskie o pomarańczowym aromacie

 

baked french toasts

 

Napiekłam ostatnio masę brioszek czekoladowych i czekoladowych croissantów – tyle, że nie byliśmy w stanie przejeść i oczywiście bułeczki się trochę obeschły.

Ale nie martwcie się – nic straconego :)

Takie drożdżowe wypieki idealnie nadają się na tosty francuskie :)

Takie tosty są bardzo podobne do polskiego przaśnego chleba smażonego w jajku (moja mama taki robiła i ja osobiście uwielbiałam, chociaż moja mama używała same jajka z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, żadnego cukru, cynamonu i innych “widzi mi się” ;)).

Wersja francuska jest właśnie przygotowywana na słodko, często aromatyzowana różnymi dodatkami i muszę przyznać, że to mi też bardzo smakuje :D

Na blogu są już tosty francuskie z nutellą – w wersji smażonej, ale są również pieczone tosty francuskie pachnące szarlotką i karmelem.

Mój dzisiejszy przepis pachnie pomarańczami :)

Te pieczone tosty francuskie podałam z prostymi dodatkami – jogurt naturalny zmieszany z syropem klonowym, a do tego świeże owoce.

Tak powstało pyszne weekendowe śniadanie.

 

pieczone tosty francuskie

 

tosty zapiekane

 

pieczone tosty francuskie

 

zapiekanka pomarańczowa

 

tosty francuskie z owocami

 

pieczone tosty francuskie

 

pieczone tosty francuskie

Pieczone tosty francuskie

Wypieki Beaty
Pomysł na pyszne zapiekane tosty francuskie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 4
Kalorie 161 kcal

Składniki
  

  • 250 g chałki albo drożdżówki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka mleka mniej więcej (zależy jak suche jest ciasto)
  • sok pomarańczowy z 1 pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Instrukcja
 

  • Chałkę pokrój w plastry.
  • Zmieszaj razem jajka, mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cukier i cynamon.
  • Kawałki chałki maczaj w mieszaninie z obydwu stron i układaj w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  • Jeśli będzie brakować płynu, to w trakcie dolej trochę mleka.
  • Na koniec polej wierzch chałki resztą mieszaniny (mi jej zostało całkiem sporo i nie wlałam całej).
  • Tosty piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 161kcalWeglowodany: 21.2gBiałko: 5.7gTłuszcz: 5.8gBłonnik: 0.01g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

pomarańczowe tosty francuskie