Przepis na pieczone tosty francuskie o pomarańczowym aromacie
Napiekłam ostatnio masę brioszek czekoladowych i czekoladowych croissantów – tyle, że nie byliśmy w stanie przejeść i oczywiście bułeczki się trochę obeschły.
Ale nie martwcie się – nic straconego :)
Takie drożdżowe wypieki idealnie nadają się na tosty francuskie :)
Takie tosty są bardzo podobne do polskiego przaśnego chleba smażonego w jajku (moja mama taki robiła i ja osobiście uwielbiałam, chociaż moja mama używała same jajka z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, żadnego cukru, cynamonu i innych „widzi mi się” ;)).
Wersja francuska jest właśnie przygotowywana na słodko, często aromatyzowana różnymi dodatkami i muszę przyznać, że to mi też bardzo smakuje :D
Na blogu są już tosty francuskie z nutellą – w wersji smażonej, ale są również pieczone tosty francuskie pachnące szarlotką i karmelem.
Mój dzisiejszy przepis pachnie pomarańczami :)
Te pieczone tosty francuskie podałam z prostymi dodatkami – jogurt naturalny zmieszany z syropem klonowym, a do tego świeże owoce.
Tak powstało pyszne weekendowe śniadanie.
Pieczone tosty francuskie przepis do druku

Pieczone tosty francuskie
Składniki
- 250 g chałki albo drożdżówki
- 2 jajka rozmiar L
- 1 szklanka mleka mniej więcej (zależy jak suche jest ciasto)
- sok pomarańczowy z 1 pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
- Chałkę pokrój w plastry.250 g chałki
- Zmieszaj razem jajka, mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cukier i cynamon.2 jajka, 1 szklanka mleka, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru pudru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Kawałki chałki maczaj w mieszaninie z obydwu stron i układaj w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Jeśli będzie brakować płynu, to w trakcie dolej trochę mleka.
- Na koniec polej wierzch chałki resztą mieszaniny (mi jej zostało całkiem sporo i nie wlałam całej).
- Tosty piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.