cukier puder

Cukier puder – przepisy dla każdego!

Cukier czyli sachoroza, to substancja o słodkim smaku występująca w roślinach. Głównie z buraku cukrowym oraz trzcinie cukrowej (cukier trzcinowy).

Cukier jest słodki i bezwonny i znajduje szerokie zastosowanie w deserach.

Nadaje on słodki smak i wzmacnia intensywność zapachów. Łagodzi kwaśny i gorzki smak. Nadaje ciastom złocisty kolor.

Cukier dodany do drożdży przyspiesza ich wyrastanie.

Zapewnia także odpowiednią konsystencję bezom i biszkoptom.

Zmielony cukier – czyli cukier puder – służy również do dekoracji słodkich wypieków.

W dzisiejszych czas często cukier uznawany jest za zło, ale trudno wyobrazić sobie słodkie wypieki bez niego.

Jeśli chcemy zrezygnować z cukru, albo ograniczyć jego ilość możemy zastosować zamienniki.

Świetnie sprawdzą się tu ksylitol i erytrol. W niektórych wypiekach cukier możecie zastąpić miodem, syropem daktylowym albo syropem z agawy.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: cukier puder