Erytrol – przepisy dla każdego!

Erytrol to naturalny słodzik alkoholowy, który jest pochodną cukru.

Jest znany również jako cukier alkoholowy lub poliol.

Erytrol występuje naturalnie w niektórych owocach i fermentowanych produktach spożywczych, ale jest również produkowany przemysłowo poprzez fermentację glukozy.

Erytrol ma około 70% słodkości cukru, ale nie zawiera kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi, co czyni go popularnym składnikiem w produktach spożywczych dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub diabetyków.

Erytrol ma lekko chłodzący smak i jest stosowany w produktach spożywczych, takich jak słodycze, napoje, gumy do żucia, a także w wypiekach, jako zamiennik cukru.

Ponieważ erytrol jest pochodzenia naturalnego i nie powoduje znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi, jest uważany za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru.

Ja go używam w swoich słodkich wypiekach, gdy chcę obniżyć ich kaloryczność.

Niestety erytrol jest dużo drożdży niż cukier, dlatego stosuję go tylko w wybranych wypiekach.

Zobaczcie moje przepisy z użyciem erytrolu