Ciasteczka banana bread
Przepis na szybkie i proste ciastka bananowe
Przepis na ciasteczka banana bread to popularny chlebek bananowy w formie małych, pysznych ciasteczek. Ciastka przygotowane z dodatkiem dojrzałych bananów, cynamonu i masła orzechowego roztaczają aromatyczny zapach domowego wypieku. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych ciasteczek jest łatwe i szybkie, a efekt to połączenie miękkości, wilgotności i intensywnego smaku banana. Odkryj nową, smaczną odsłonę banana bread w formie tych miękkich ciasteczek!
Spis treści
Ciasteczka banana bread przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bananowe słodkości, a masz mało czasu na pieczenie to przygotuj takie ekspresowe ciastka.
Ciasteczka banana bread przepis z filmem
Składniki
składniki na ciasteczka banana bread
- ok 300 g bananów (dojrzałych – waga bez skórki – moje ważyły 270 g)
- 1 jajko (rozmiar L)
- ok 70 g masła orzechowego (2 mocno czubate łyżki)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok 50 g cukru (erytrolu/ksylitolu lub do smaku)
- dodatki (opcjonalnie – zobacz uwagi pod przepisem)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka banana bread
- Do większej miski pokrój banany (na plasterki), dodaj masło orzechowe i jajko – zmiksuj do połączenia i rozdrobnienia bananów.ok 300 g bananów, 1 jajko, ok 70 g masła orzechowego
- Dodaj do miski suche składniki.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, ok 50 g cukru
- Zmiksuj krótko całość – tylko do połączenia.
- Możesz na koniec jeszcze lekko przemieszać masę łopatką oraz dodać ewentualne dodatki takie jak np. czekolada, czy orzechy.
- Nakładaj dużą łyżą porcje ciasta (u mnie wyszło 12 dużych ciastek).
- Piecz ciasteczka bananowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 25-30 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź i możesz je podać jeszcze ciepłe.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są ciasteczka banana bread?
Przez święta moje banany znowu przeszły z koloru żółtego w brązowy i nikt nie chciał już nawet na nie patrzeć. Nie lubię marnować jedzenia i nie chciałam wyrzucać w sumie dobrych jeszcze owoców. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo ciast bananowych jest już na blogu sporo, w tym również tradycyjnych ciast banana bread. Banana bread czyli chlebek bananowy, to bardzo popularne w USA i Anglii proste ciasto bananowe. Często jedzone nawet na śniadanie, a nie tylko na deser. Nie chciałam robić kolejnego ciasta bananowego, więc wzięłam się za poszukiwania w internecie i w oko mi wpadł przepis na banana bread cookies. Tamte ciasteczka autorka robiła w wersji bezglutenowej – na mące migdałowej. Ja postanowiłam zrobić swoje na zwykłej mące i przepis zmodyfikowałam bardziej „pod siebie”. Moje ciasteczka dzięki użyciu zwykłej mąki wyszły nieco inaczej i miały bardziej „ciastową” teksturę.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasteczek bananowych
Do przygotowania swoich ciasteczek użyłam tylko tego co już miałam w domu i sądzę, że ty również nie będziesz mieć problemów ze składnikami. Poniżej podaję skróconą listę podstawowych składników oraz ewentualnych zamienników.
- banany – ja tu użyłam 3 mocno dojrzałe, miękkie i mocno aromatyczne owoce. Moje były dość duże i w sumie ważyły prawie 300 g – po obraniu ze skórki.
- masło orzechowe – dla dodania tłuszczu dodałam do ciasteczek masło orzechowe, które dodatkowo nadało ciastkom lekko orzechowy smak. Jeśli nie masz masła orzechowego, albo jesteś uczulony na orzeszki, to możesz użyć masło z innych orzechów – np. migdałowe, albo dać zwykłe masło, albo masło roślinne.
- mąka pszenna – ja tu użyłam zwykłą mąkę typ 450, możesz część mąki zastąpić mąką z mielonych migdałów – np. użyj 100 g mąki i 50 g mielonych migdałów.
- słodzidło – mimo, że moje banany były słodkie, to ciasteczka nie wyszły mocno słodkie – nawet jak dla mnie. Dlatego proponuję dodać trochę czegoś słodkiego – może to być ksylitol, erytol, cukier albo np. trochę syropu klonowego.
Jak wzbogacić smak ciasteczek bananowych?
Jeśli chcesz to możesz dodać do ciasteczek trochę posiekanej czekolady – jeśli nie dodajesz cukru, to polecam posiekaną mleczną czekoladę, albo mleczne kropelki czekoladowe. Po za tym możesz dodać do ciasteczek trochę posiekanych orzechów – dodadzą one ciasteczkom chrupkości. Fajnie się też sprawdzą rodzynki – jeśli lubisz. Jeśli chcesz żeby ciastka były bardziej pożywne, to możesz dodać do nich pół szklanki płatków owsianych.
Jak przygotować bezglutenowe ciastka bananowe?
Jeśli chcesz przygotować bezglutenowe ciastka bananowe, to po pierwsze – możesz całą mąkę zamienić na mąkę z mielonych migdałów – użyj jej 150 g czyli około 1,5 szklanki. Możesz też użyć mieszanki mąk bezglutenowych – użyć np. 50 g mąki migdałowej i 100 g innej mąki bezglutenowej – jak np. jaglanej, owsianej bezglutenowej, gryczanej. Pamiętaj też wtedy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia. Możesz też zamiast niego użyć 1/4-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Jak upiec ciasteczka bananowe?
Ciasteczka banana bread nakładaj łyżką na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj pomiędzy ciasteczkami lekkie odstępy, tak aby miały trochę miejsca na ewentualne rośnięcie. Blachę z ciasteczkami bananowymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz je przez około 25 minut. Moje ciasteczka były miękkie, więc ja sprawdziłam patyczkiem czy są już upieczone. Po upieczeniu ciasteczka lekko ostudź i już możesz je podać do jedzenia.
Takie bananowe ciasteczka banana bread będą świetną przekąską w ciągu dnia, możesz je spakować dzieciom do szkoły, aby mogły zjeść coś dobrego w trakcie przerwy. Dodaj do nich swoje ulubione dodatki, aby były jeszcze smaczniejsze! Najlepiej smakują pierwszego dnia.
Polecane przepisy na bananowe wypieki
Jeśli lubisz bananowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na pyszne i proste ciasta, jak i na bardziej wyrafinowane jak torty i ciasta z kremem, do tego różne babeczki oraz ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasteczka bananowe
Zapraszam na proste i szybkie ciasteczka zrobione z dojrzałych bananów. Te ciasteczka zrobisz dosłownie w 10 minut i nie potrzebujesz ich schładzać, wałkować i wycinać foremkami. Możesz bardzo łatwo zmieniać ich smak przez użycie różnych dodatków, które dodadzą im smaku i chrupkości. Ciasteczka inspirowane słynnym ciastem banana bread, to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których nikt już nie chce zjeść. Zobacz mój prosty przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz z filmem przygotowania ciasteczek i wypróbuj go koniecznie. Przygotuj sobie i swoim bliskim zdrowe ciasteczka z bananami i masłem orzechowym i ciesz się ich smakiem o każdej porze dnia.