Przepis na bananowe babeczki banoffee z kajmakiem

babeczki banoffee

Bananowe babeczki banoffee, to taka moja inspiracja ciastem banoffee.

Jeśli jeszcze nie robiliście tego ciasta, a lubicie banany, to szybko musicie nadrobić zaległośći.

Otóż to ciasto, to kruche ciasto na które wykładamy banany, krem kajmakowy i bitą śmietanę – tak w wielkim skrócie.

Całość jest dosyć słodka – nie ma się co dziwić, ale bardzo smaczna.

Mój przepis na to ciasto zrobiłam w wersji czekoladowej, aby troszkę tą słodycz zniwelować.

Jak zrobić moje babeczki banoffee?

Najpierw pieczemy oczywiście babeczki.

Ja przygotowałam proste, ale pyszne babeczki bananowe.

Najlepiej użyć tu dojrzałe banany – będą bardziej smakowite.

Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek wydrążyłam w nich łyżeczką dołki.

W nie włożyłam po łyżeczce gotowej masy kajmakowej.

Ubiłam śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru i nałożyłam krem na babeczki.

Na koniec polałam babeczki banoffee odrobiną sosu karmelowego.

Możecie taki sos karmelowy zrobić sami w domu – polecam wam ekspresowy sos z mikrofalówki :)

Babeczki ze względu na krem najlepiej przechowywać w lodówce.

Możecie też same babeczki bananowe trzymać w szczelnym pojemniku, a krem nakładać na nie tuż przed spożyciem.

Zachęcam was do wypróbowania również przepisu na bezę banoffee – słodką, ale uzależniającą.

Zajrzyjcie także do innych moich przepisów na pyszne babeczki i muffinki.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
babeczki z bananami i karmelem
babeczki z bananami i kajmkakiem
babeczki bananowe z karmelem
babeczki bananowe z kajmakiem
bananowe babeczki z kajmakiem i bitą śmietaną
bananowe babeczki banoffee

Bananowe babeczki banoffee przepis do druku

babeczki banoffee

Bananowe babeczki banoffee

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie babeczki bananowe z masą kajmakową i kremem śmietankowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Porcje 12
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

babeczki bananowe

  • 3 banany dojrzałe i miękkie
  • 3 jajka rozmiar L
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 300 g mąki 2 szklanki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego, może też być olej

krem

dodatkowo

Instrukcja
 

  • Banany obierz, pokrój na plasterki i porządnie rozgnieć widelcem.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • W tym czasie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem (jeśli nie masz sody, to użyj po prostu 2 łyżeczki proszku do pieczenia).
  • Do ubitych jajek dodaj rozgniecione banany i wsyp połowę mąki – zmiksuj.
  • Wlej masło, dodaj resztę mąki i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do przygotowanych papilotek – moje był takie wysokie.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Małym nożem, albo łyżeczką wydrąż środek babeczek i w powstały dołek nałóż po łyżeczce masy kajmakowej.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęstą masę.
  • Udekoruj kremem wierzch babeczek.
  • Możesz dodatkowo polać babeczki sosem karmelowym i udekorować plasterkami banana.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 400kcalWeglowodany: 44gBiałko: 7gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!