Pavlova banoffee
Przepis na bezę Pavlova banoffee, czyli bezę z bananami i sosem toffee
Beza Pavlova banoffee to prawdziwy raj dla miłośników słodkości! Ta przepyszna beza składa się z chrupiącej, lekkiej pianki bezowej, kremowego kremu śmietankowego, świeżych kawałków banana i klejącego karmelu z czekoladą – to połączenie smaków, które rozpływa się w ustach i pozostawia niezapomniane wrażenia.
Krem śmietankowy to świetna baza dla bezy banoffee – jego łagodny smak i delikatna konsystencja doskonale harmonizują z chrupiącą pianką i słodkimi bananami. Sos karmelowo-czekoladowy, którym polewamy bezę na końcu, nadaje całości głębszy smak i lepką konsystencję, co sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Pavlova banoffee przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy z kremem, a beza Pavlova to dla Ciebie najlepszy deser na świecie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bezę banoffee z karmelem i bananami. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
Pavlova banoffee przepis
Składniki
składniki na bezę
- 6 białek (- użyłam jajka rozmiar L)
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na krem śmietankowy do bezy
- 300 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
składniki na sos karmelowo-czekoladowy
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 45 g masła
- 90 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
- około 25 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
- 2 banany ( pokrojone w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić bezę do Pawlowej
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) – piecz bezę przez około 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do bezy
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone – krótko zmiksuj.300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
Jak zrobić sos karmelowo-czekoladowy do bezy banoffee
- W rondelku umieść cukier i podgrzewaj go aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ja mieszam cukier drewnianą łyżką) – uważaj aby nie przypalić cukru, bo zrobi się gorzki.100 g cukru
- Do rozpuszczonego cukru dodaj masło i wymieszaj – masa zgęstnieje.45 g masła
- Wlej ostrożnie śmietanę kremówkę (uważaj, bo całość zacznie wrzeć – nie poparz się!), mieszaj aż sos nabierze gładkości.90 ml śmietany kremówki
- Zdejmij rondelek z ognia.
- Na koniec dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.około 25 g gorzkiej czekolady
- Sos ostudź w temperaturze pokojowej – nie nakładaj go gorącego na bezę.
Jak złożyć bezę
- Na bezę wyłóż krem z bitej śmietany, nałóż na niego pokrojone banany, a całość polej sosem karmelowo-czekoladowym.2 banany
- Bezę przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karmelowa beza z bananami – uwagi
Dziś przed wami prezentuje się królowa wśród ciast bezowych – Pavlova banoffee. Pavlova wywodzi się z Australii i Nowej Zelandii, ale zawojowała cały świat. To pyszne ciasto składa się na ogół z dużej bezy, kremu na bazie śmietany kremówki oraz świeżych owoców. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku (źródło Wikipedia). Australijczycy i Nowozelandczycy mogą się kłócić, a my korzystamy na tym, bo deser jest przepyszny. Niby prosty, niby z banalnych składników, a jednak ma to coś w sobie, co nie pozwala przejść obojętnie.
Jak zrobić bezę banoffee z kremem i bananami – wskazówki
Wiem, że niektórzy mogą się obawiać pieczenia bezy, ale to nie jest takie straszne. Musicie porządnie ubić białka z cukrem, a wtedy beza na pewno wyjdzie ładnie. Nie pieczemy jej w zbyt wysokiej temperaturze (inaczej będzie bardziej sucha i nie delikatna w środku, a na dodatek będzie ciemniejsza). Przy pieczeniu liczy się temperatura i czas pieczenia – zarezerwujecie na to dwie godziny, a potem jeszcze trochę na studzenie. Najlepiej wyjąć bezę z piekarnika dopiero gdy ten zupełnie ostygnie. Ja co jakiś czas robię w domu bezę Pavlovej w różnych odsłonach smakowych. Teraz przygotowałam wersję inspirowaną ciastem banoffee.
Aby bita śmietana była stabilniejsza i nie podchodziła wodą zmiksowałam ją z serkiem mascarpone – cukier dodałam już tylko symbolicznie. Do tego dodałam świeże banany pokrojone w plasterki oraz domowy sos karmelowo-czekoladowy. Ciasto jest samo z siebie bardzo słodkie, więc postanowiłam, że do sosu karmelowego dodam gorzką czekoladę. Tym sposobem zniwelowałam chociaż odrobinę jego słodycz. Jeśli lubicie, to możecie dodać do niego dodatkowo soli – uwierzcie mi, że to jest pyszne!
Ps. Pewnie nie zużyjecie całego sosu na bezę – możecie go przechowywać w lodówce i dodawać do deserów, naleśników albo placuszków. Jeśli po pobycie w lodówce mocno zgęstnieje, to wystarczy go lekko podgrzać, aby był znowu płynny.
Mam nadzieję, że ta beza Pavlova banoffee zasmakuje również wam :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na bezy oraz na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy pavlova o różnych smakach i różnych kremach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie polecam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Beza pavlova z bananami przepis
Pavlova banoffee to pyszna beza pavlova podana z kremem śmietankowym, bananami i obłędnym sosem karmelowym z odrobiną czekolady. Taka beza pavlova to świetny deser, który zasmakuje każdemu. Szczególnie osobom ze "słodkim zębem" bo ta pavlova z bananami i sosem karmelowym jest słodziutka. Jaka beza na pavlova jest najlepsza? Ja tu lubię wysokie i mięsiste bezy. Chrupiące z zewnątrz z miękkim i puszystym środkiem. Jak zrobić bezę na pavlova? Musicie dobrze ubić białka z cukrem - ja je miksuję długo - nawet z dziesięć minut. Potem nakładam ubitą bezę na papier do pieczenia - ale robię niezbyt duże ciasto - takie maksymalnie 22 cm. Beza i tak odrobinkę urośnie podczas pieczenia. Dzięki grubej bezie, pavlova jest potem właśnie idealna.
Beza pavlova banoffee
Zobaczcie mój przepis na beze pavlova i sprawdźcie jak zrobić pavlovą z mascarpone i bananami. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku wszystko uda się idealnie! Beza pavlova przepis to coś dla was. Gdy raz nauczycie się jak zrobić bezę do pavlovej, to już będzie ją robić co chwila. Taka beza pavlova może być podana z różnymi kremami i w różnych wersjach smakowych. Ja wam mogę polecić bezę pavlovą malinową albo pavlovą z kremem czekoladowym.
Beza pavlova przepis
Moja beza pavlova banoffee to pyszne ciasto dla każdego. Obłędna beza z miękkim środkiem, lekki krem z mascarpone i śmietany kremówki, banan pokrojony w plasterki oraz nieziemski domowy sos karmelowy z gorzką czekoladą. To połączenie smaków jest idealne! Koniecznie zróbcie pavlova banoffee dla swojej rodziny.