Pavlova banoffee

czyli beza z bananami i sosem toffee

 

pavlova banoffee z karmelem

 

Pavlova wywodzi się z Australii i Nowej Zelandii, ale zawojowała cały świat 🙂

To pyszne ciasto składa się na ogół z dużej bezy, kremu na bazie śmietany kremówki oraz świeżych owoców.

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku (źródło Wikipedia).

Australijczycy i Nowozelandczycy mogą się kłócić, a my korzystamy na tym, bo deser jest przepyszny.

Niby prosty, niby z banalnych składników, a jednak ma to coś w sobie, co nie pozwala przejść obojętnie.

W zasadzie nie znam nikogo, kto by nie lubił Pavlovej 🙂 A wy?

Wiem, że niektórzy mogą się obawiać pieczenia bezy, ale to nie jest takie straszne.

Musicie porządnie ubić białka z cukrem, a wtedy beza na pewno wyjdzie ładnie.

Nie pieczemy jej w zbyt wysokiej temperaturze (inaczej będzie bardziej sucha i nie delikatna w środku, a na dodatek będzie ciemniejsza).

Przy pieczeniu liczy się temperatura i czas pieczenia – zarezerwujecie na to dwie godziny, a potem jeszcze trochę na studzenie. Najlepiej wyjąć bezę z piekarnika dopiero gdy ten zupełnie ostygnie.

Ja co jakiś czas robię w domu bezę Pavlovej w różnych odsłonach smakowych. Teraz przygotowałam wersję inspirowaną ciastem banoffee.

Aby bita śmietana była stabilniejsza i nie podchodziła wodą zmiksowałam ją z serkiem mascarpone – cukier dodałam już tylko symbolicznie.

Do tego dodałam świeże banany pokrojone w plasterki oraz domowy sos karmelowo-czekoladowy.

Ciasto jest samo z siebie bardzo słodkie, więc postanowiłam, że do sosu karmelowego dodam gorzką czekoladę. Tym sposobem zniwelowałam chociaż odrobinę jego słodycz 🙂 Jeśli lubicie, to możecie dodać do niego dodatkowo soli – uwierzcie mi, że to jest pyszne 😀

Ps. Pewnie nie zużyjecie całego sosu na bezę – możecie go przechowywać w lodówce i dodawać do deserów, naleśników albo placuszków. Jeśli po pobycie w lodówce mocno zgęstnieje, to wystarczy go lekko podgrzać, aby był znowu płynny.

 

beza z bananami i karmelem beza z karmelem i bananami
 

pavlova z karmelem pavlova z bananami
 

beza pavlova z karmelem pavlova banoffee
 

Przepis na Pavlovą banoffee do druku

Pavlova banoffee

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną bezę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Kuchnia: Beza
Ilość: 12
Składniki
beza:
  • 6 białek - użyłam jajka rozmiar L
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
sos karmelowo-czekoladowy:
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 45 g masła
  • 90 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • około 25 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
  • 2 banany pokrojone w plasterki
Wykonanie
beza:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  3. Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  4. Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez około 2 godziny.
  6. Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
krem:
  1. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
sos karmelowo-czekoladowy:
  1. W rondelku umieść cukier i podgrzewaj go aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ja mieszam cukier drewnianą łyżką) - uważaj aby nie przypalić cukru, bo zrobi się gorzki.
  2. Do rozpuszczonego cukru dodaj masło i wymieszaj - masa zgęstnieje.
  3. Wlej ostrożnie śmietanę kremówkę (uważaj, bo całość zacznie wrzeć - nie poparz się!), mieszaj aż sos nabierze gładkości.
  4. Zdejmij rondelek z ognia.
  5. Na koniec dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  6. Sos ostudź w temperaturze pokojowej - nie nakładaj go gorącego na bezę.
wykończenie:
  1. Na bezę wyłóż krem z bitej śmietany, nałóż na niego pokrojone banany, a całość polej sosem karmelowo-czekoladowym.
  2. Bezę przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 294 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 36 g Błonnik: 0,3 g Białka: 2,8 g