Przepis na bezę Pavlova banoffee

czyli beza z bananami i sosem toffee

beza banoffee


Dziś przed wami prezentuje się królowa wśród ciast bezowychPavlova banoffee.

Pavlova wywodzi się z Australii i Nowej Zelandii, ale zawojowała cały świat :)

To pyszne ciasto składa się na ogół z dużej bezy, kremu na bazie śmietany kremówki oraz świeżych owoców.

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku (źródło Wikipedia).

Australijczycy i Nowozelandczycy mogą się kłócić, a my korzystamy na tym, bo deser jest przepyszny.

Niby prosty, niby z banalnych składników, a jednak ma to coś w sobie, co nie pozwala przejść obojętnie.

Jak zrobić bezę z kremem i bananami?

Wiem, że niektórzy mogą się obawiać pieczenia bezy, ale to nie jest takie straszne.

Musicie porządnie ubić białka z cukrem, a wtedy beza na pewno wyjdzie ładnie.

Nie pieczemy jej w zbyt wysokiej temperaturze (inaczej będzie bardziej sucha i nie delikatna w środku, a na dodatek będzie ciemniejsza).

Przy pieczeniu liczy się temperatura i czas pieczenia – zarezerwujecie na to dwie godziny, a potem jeszcze trochę na studzenie. Najlepiej wyjąć bezę z piekarnika dopiero gdy ten zupełnie ostygnie.

Ja co jakiś czas robię w domu bezę Pavlovej w różnych odsłonach smakowych. Teraz przygotowałam wersję inspirowaną ciastem banoffee.

Aby bita śmietana była stabilniejsza i nie podchodziła wodą zmiksowałam ją z serkiem mascarpone – cukier dodałam już tylko symbolicznie.

Do tego dodałam świeże banany pokrojone w plasterki oraz domowy sos karmelowo-czekoladowy.

Ciasto jest samo z siebie bardzo słodkie, więc postanowiłam, że do sosu karmelowego dodam gorzką czekoladę. Tym sposobem zniwelowałam chociaż odrobinę jego słodycz :)

Jeśli lubicie, to możecie dodać do niego dodatkowo soli – uwierzcie mi, że to jest pyszne :D

Ps. Pewnie nie zużyjecie całego sosu na bezę – możecie go przechowywać w lodówce i dodawać do deserów, naleśników albo placuszków. Jeśli po pobycie w lodówce mocno zgęstnieje, to wystarczy go lekko podgrzać, aby był znowu płynny.

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na bezy oraz na ciasta z kremem.


beza z bananami i karmelem beza z karmelem i bananami

pavlova z karmelem pavlova z bananami

beza pavlova z karmelem pavlova banoffee

Przepis na Pavlovą banoffee do druku

beza pavlova z bananami i toffee

Pavlova banoffee

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną bezę z kremem śmietankowym, bananami oraz sosem karmelowo-czekoladowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 12
Kalorie 294 kcal

Składniki
  

beza:

  • 6 białek - użyłam jajka rozmiar L
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

dodatkowo:

sos karmelowo-czekoladowy:

dodatkowo:

  • 2 banany pokrojone w plasterki

Instrukcja
 

beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  • Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  • Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez około 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

krem:

  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.

sos karmelowo-czekoladowy:

  • W rondelku umieść cukier i podgrzewaj go aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ja mieszam cukier drewnianą łyżką) - uważaj aby nie przypalić cukru, bo zrobi się gorzki.
  • Do rozpuszczonego cukru dodaj masło i wymieszaj - masa zgęstnieje.
  • Wlej ostrożnie śmietanę kremówkę (uważaj, bo całość zacznie wrzeć - nie poparz się!), mieszaj aż sos nabierze gładkości.
  • Zdejmij rondelek z ognia.
  • Na koniec dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Sos ostudź w temperaturze pokojowej - nie nakładaj go gorącego na bezę.

wykończenie:

  • Na bezę wyłóż krem z bitej śmietany, nałóż na niego pokrojone banany, a całość polej sosem karmelowo-czekoladowym.
  • Bezę przechowuj w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 294kcalWeglowodany: 36gBiałko: 2.8gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!