Przepis na bezę z musem czekoladowym
Powiem tak, nie wiem ile kalorii ma ta beza z musem czekoladowym, ale wolę nie wiedzieć ;)
Sądzę, że Wam ta wiedza jest również do niczego nie potrzebna.
Za to musicie wiedzieć, że jest przepyszna, rewelacyjna i strasznie kusząca :)
Słodka, ogromna beza, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku, a do tego aksamitny mus z gorzkiej czekolady – połączenie idealne.
Dla „podkręcania” smaku wierzch deseru udekorowałam frużeliną z żurawiny – lekko kwaskowatą w smaku – oraz startą białą i mleczną czekoladą.
Beza robi ogromne wrażenie i będzie królową na każdym stole – świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego :)
Ps. Możecie zrobić też mus jako samodzielny deser (spójrzcie tutaj), wypróbujcie też przepis na bezę z owocami i kremem :)
Beza z musem czekoladowym przepis do druku

Beza z musem czekoladowym
Składniki
beza:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 2 białka
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 5 łyżek cukru
dodatkowo (opcjonalnie):
- dżem lub frużelina z kwaskowatych owoców - np. wiśni lub żurawiny
- wiórki z czekolady
Instrukcja
beza:
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
mus z czekolady:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostudzenia.200 g gorzkiej czekolady
- Utrzyj żółtka z cukrem aż będą puszyste.2 żółtka, 5 łyżek cukru
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę - delikatnie wymieszaj.250 ml śmietany kremówki
- Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.2 białka
- Nałóż mus na wystudzoną bezę, schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj.dżem, wiórki z czekolady