Przepis na bezę z musem czekoladowym

beza z musem czekoladowym


Powiem tak, nie wiem ile kalorii ma ta beza z musem czekoladowym, ale wolę nie wiedzieć ;)

Sądzę, że Wam ta wiedza jest również do niczego nie potrzebna.

Za to musicie wiedzieć, że jest przepyszna, rewelacyjna i strasznie kusząca :)

Słodka, ogromna beza, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku, a do tego aksamitny mus z gorzkiej czekolady – połączenie idealne.

Dla „podkręcania” smaku wierzch deseru udekorowałam frużeliną z żurawiny – lekko kwaskowatą w smaku – oraz startą białą i mleczną czekoladą.

Beza robi ogromne wrażenie i będzie królową na każdym stole – świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego :)

Ps. Możecie zrobić też mus jako samodzielny deser (spójrzcie tutaj), wypróbujcie też przepis na bezę z owocami i kremem :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

beza z musem czekoladowym

beza z musem czekoladowy i żurawiną

beza pavlovej z czekoladą

beza pawlovej

Beza z musem czekoladowym przepis do druku

beza z musem 7

Beza z musem czekoladowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną bezę z kremem czekoladowym i kwaskowatą frużeliną żurawinową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Beza
Porcje 10

Składniki

beza:

mus z gorzkiej czekolady:

dodatkowo (opcjonalnie):

  • dżem lub frużelina z kwaskowatych owoców - np. wiśni lub żurawiny
  • wiórki z czekolady

Instrukcja
 

beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    6 białek
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
    300 g cukru
  • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

mus z czekolady:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Utrzyj żółtka z cukrem aż będą puszyste.
    2 żółtka, 5 łyżek cukru
  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę - delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.
    2 białka
  • Nałóż mus na wystudzoną bezę, schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj.
    dżem, wiórki z czekolady
Słowa kluczowe białka, czekolada, gorzka czekolada, żurawina
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!