Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Torcik bezowy z jagodami

Torcik bezowy z jagodami

 

torcik bezowy z bitą śmietaną

 

Och, jak ja lubię bezy 🙂

W każdym możliwym wydaniu – jaka tradycyjna Pavlova, jako minibezy z kremem, jako ciasteczka beziki, w deserach jak Eaton Mess, ale chyba najbardziej we wszelkich bezowych torcikach 🙂

W ogóle połączenie bezy, delikatnego kremu i owoców, to dla mnie mistrzostwo – lekko, słodko, delikatnie jak chmurka – nic tylko rozpływać się w zachwycie i zajadać 🙂

Ostatnio już za mną chodziła jakaś beza i myślałam co by tu zrobić pysznego, a tu zaczął się sezon na jagody – wymyśliłam więc torcik bezowy z jagodami 🙂

Nie myśląc długo upiekłam trzy blaty bezowe – możecie to zrobić z wyprzedzeniem i potem przechować bezy w szczelnym pojemniku – ja je upiekłam dzień wcześniej wieczorem i po prostu przechowałam je w piekarniku.

Do torciku przygotowałam krem na bazie białej czekolady – czekoladę rozpuściłam w gorącej śmietanie kremówce, a potem schłodziłam całość przez noc w lodówce.

Następnego dnia musiałam już tylko ubić krem na sztywno i przełożyć nim oraz jagodami blaty bezowe 🙂

Teraz jeszcze mała wskazówka – dajcie postać kilka godzin temu torcikowi, aby bezy mogły lekko zmięknąć – wtedy będziecie mogli go łatwo i ładnie pokroić. Taki na świeżo też będzie pyszny, ale beza w trakcie krojenia będzie pękać i nie ukroicie ładnego kawałka – będzie brzydko, ale pysznie (co zresztą widać na załączonych zdjęciach :D).

 

tort z bitą śmietaną i jagodami

 

tort bezowy z owocami

 

tort bezowy z jagodami

 

torcik bezowy

 

pavlova z jagodami

 

tort bezowy z kremem

 

Torcik bezowy z jagodami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Torcik bezowy z trzema bezowymi blatami przekładanymi kremem z białej czekolady.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
bezy:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • jagody
Wykonanie
  1. Do białek dodaj sól i miksuj, aż białka się spienią.
  2. Dodawaj po trochu cukier do białek i miksuj, aż cały cukier się rozpuści - pocierając pianę z białek między palcami nie będziecie czuć kryształków cukru - piana ma być gęsta, biała i lśniąca.
  3. Dodaj teraz ocet i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  4. Na papierze do pieczenia odrysuj trzy małe talerzyki - ja zrobiłam to na dwóch blachach, bo się inaczej nie mieściły.
  5. Rogi blach posmaruj odrobiną bezy i przyklej do niej papier do pieczenia - dzięki temu nie będzie "fruwał" w trakcie pieczenia i nie będzie przyklejał się do boków bez.
  6. Piecz blaty jednocześnie na termoobiegu i temperaturze 110 stopni - piecz około 1,5 godziny, po tym czasie wyłącz piekarnik, a bezy zostaw zamknięte w środku.
  7. Wyjmij je dopiero jak piekarnik zupełnie ostygnie, albo nawet zostaw je w środku na całą noc.
  8. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, dodaj do niej połamaną białą czekoladę i wymieszaj aby się dobrze rozpuściła.
  9. Krem ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  10. Schłodzoną krem ubij na sztywno mikserem.
  11. Blaty bezowe smaruj kremem, a na krem wyłóż jagody, na koniec możesz dodać trochę startej skórki z cytryny (ja dodałam jeszcze trochę marakui).
  12. Jeśli torcik postoi kilka godzin w lodówce, to będzie dużo łatwiej go kroić, a beza nie będzie się łamać w trakcie krojenia.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 294 Tłuszcze: 15,8 g Węglowodany: 34,5 g Błonnik: 0,7 g Białka: 3,6 g

 

 

torcik bezowy z jagodami

Related Post

Reklama

3 komentarze

  1. Magda 2017/08/11 at 10:23 - Reply

    Tort wygląda niezwykle efektownie i elegancko, aż trudno oderwać wzrok od zdjęć 🙂

  2. No to teraz tort bezowy nie da nam spokoju <3 Zawsze bardzo lubiłyśmy połączenie bezy z owocami a z jagodami to już w ogóle mistrzostwo 😀

    • wypiekibeaty 2017/08/16 at 09:29 - Reply

      Moja córka zamówiła już taki torcik bezowy na urodziny, tylko z malinami 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux