Torcik bezowy z jagodami

 

torcik bezowy z bitą śmietaną

 

Och, jak ja lubię bezy :)

W każdym możliwym wydaniu – jaka tradycyjna Pavlova, jako minibezy z kremem, jako ciasteczka beziki, w deserach jak Eaton Mess, ale chyba najbardziej we wszelkich bezowych torcikach :)

W ogóle połączenie bezy, delikatnego kremu i owoców, to dla mnie mistrzostwo – lekko, słodko, delikatnie jak chmurka – nic tylko rozpływać się w zachwycie i zajadać :)

Ostatnio już za mną chodziła jakaś beza i myślałam co by tu zrobić pysznego, a tu zaczął się sezon na jagody – wymyśliłam więc torcik bezowy z jagodami :)

Nie myśląc długo upiekłam trzy blaty bezowe – możecie to zrobić z wyprzedzeniem i potem przechować bezy w szczelnym pojemniku – ja je upiekłam dzień wcześniej wieczorem i po prostu przechowałam je w piekarniku.

Do torciku przygotowałam krem na bazie białej czekolady – czekoladę rozpuściłam w gorącej śmietanie kremówce, a potem schłodziłam całość przez noc w lodówce.

Następnego dnia musiałam już tylko ubić krem na sztywno i przełożyć nim oraz jagodami blaty bezowe :)

Teraz jeszcze mała wskazówka – dajcie postać kilka godzin temu torcikowi, aby bezy mogły lekko zmięknąć – wtedy będziecie mogli go łatwo i ładnie pokroić. Taki na świeżo też będzie pyszny, ale beza w trakcie krojenia będzie pękać i nie ukroicie ładnego kawałka – będzie brzydko, ale pysznie (co zresztą widać na załączonych zdjęciach :D).

 

tort z bitą śmietaną i jagodami

 

tort bezowy z owocami

 

tort bezowy z jagodami

 

torcik bezowy

 

pavlova z jagodami

 

tort bezowy z kremem

 

tort z jagodami

Torcik bezowy z jagodami

Wypieki Beaty
Torcik bezowy z trzema bezowymi blatami przekładanymi kremem z białej czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 294 kcal

Składniki
  

bezy:

Instrukcja
 

  • Do białek dodaj sól i miksuj, aż białka się spienią.
  • Dodawaj po trochu cukier do białek i miksuj, aż cały cukier się rozpuści - pocierając pianę z białek między palcami nie będziecie czuć kryształków cukru - piana ma być gęsta, biała i lśniąca.
  • Dodaj teraz ocet i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj trzy małe talerzyki - ja zrobiłam to na dwóch blachach, bo się inaczej nie mieściły.
  • Rogi blach posmaruj odrobiną bezy i przyklej do niej papier do pieczenia - dzięki temu nie będzie "fruwał" w trakcie pieczenia i nie będzie przyklejał się do boków bez.
  • Piecz blaty jednocześnie na termoobiegu i temperaturze 110 stopni - piecz około 1,5 godziny, po tym czasie wyłącz piekarnik, a bezy zostaw zamknięte w środku.
  • Wyjmij je dopiero jak piekarnik zupełnie ostygnie, albo nawet zostaw je w środku na całą noc.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, dodaj do niej połamaną białą czekoladę i wymieszaj aby się dobrze rozpuściła.
  • Krem ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  • Schłodzoną krem ubij na sztywno mikserem.
  • Blaty bezowe smaruj kremem, a na krem wyłóż jagody, na koniec możesz dodać trochę startej skórki z cytryny (ja dodałam jeszcze trochę marakui).
  • Jeśli torcik postoi kilka godzin w lodówce, to będzie dużo łatwiej go kroić, a beza nie będzie się łamać w trakcie krojenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 294kcalWeglowodany: 34.5gBiałko: 3.6gTłuszcz: 15.8gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

torcik bezowy z jagodami