rolada bezowa z jagodami

Przepis na roladę bezową z jagodami i konfiturą jagodową

wpis sponsorowany

Dziś u mnie niezwykle pyszna i lekka letnia rolada bezowa z jagodami i kremem śmietankowym. Sama beza na roladę upieczona jest z dodatkiem konfitury jagodowej, która nadaje jej świetnego wyglądu i wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie!

jagodowe ciasto z kremem

Rolada bezowa z jagodami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie bezy i ciasta bezowe to koniecznie zróbcie bezową roladę z jagodami i zachwyćcie ich wszystkich jej wyjątkowym smakiem.

rolada bezowa z jagodami

Rolada bezowa z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekką bezową roladę z kremem śmietakownym i jagodami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 233 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Składniki

Składniki na bezę do rolady

składniki na krem śmietankowy do bezy

Instrukcja
 

Jak zrobić roladę bezową z jagodami i kremem

  • Zacznij miksować białka i wsypuj powoli cukier aż dodasz cały.
    3 białka, 100 g cukru
  • Zwiększ obroty miksera i miksuj białka aż będą gęste, białe i lśniące.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Formę do pieczenia o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż bezę do formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Małą łyżeczką nałóż na bezę kleksy konfitury jagodowej Stovit.
    około 80 g Konfitury
  • Delikatnie przemieszaj wierzch tworząc esy floresy.
  • Piecz bezę w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 20 minut.
  • Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, połóż go na blacie i posyp cukrem pudrem.
  • Wyjmij upieczoną bezę, delikatnie przewróć ją do góry nogami i połóż na papierze z cukrem pudrem.
  • Delikatnie odklej papier ze spodu (ten z pieczenia).
  • Zostaw bezę do wystudzenia.
  • Przygotuj krem – do miski dodaj zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz cukier puder.
    125 g serka mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Zmiksuj całość na wysokich obrotach aż masa będzie gęsta.
  • Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
    około 150 g jagód
  • Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj.
  • Ostrożnie zwiń bezę wzdłuż dłuższego boku – pomagaj sobie przy tym papierem do pieczenia.
  • Obwiń roladę papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia – na przynajmniej godzinę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 233kcalWeglowodany: 25gBiałko: 3gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe bezowa rolada z jagodami, rolada z jagodami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada z kremem i jagodami

Bezowa rolada z jagodami – uwagi

Dziś poleca się waszej uwadze rolada bezowa z jagodami.

Ta rolada jest podwójnie jagodowa.

Wykorzystałam do niej konfiturę jagodową od Stovit – to z niej są „esy floresy” na wierzchu bezy – oraz świeże jagody.

Rolada bezowa jest bardzo prosta do zrobienia – myślę, że jest nawet prostsza od zwykłej rolady – więc nie bójcie się jej i koniecznie upieczcie.

Najpierw trzeba upiec bezowy blat i go ostudzić.

Potem już tylko krem i schłodzenie w lodówce.

A następnie można się już zajadać rozpływającą się w ustach, przepyszną roladą ❤❤

Polecam wam także inne przepisy przygotowane razem ze Stovit – wszystkie są przepyszne!

beza z bitą śmietaną i jagodami
ciasto bezowe z jagodami i kremem
rolada bezowo-jagodowa
beza z jagodami i kremem

Polecane przepisy na roladę bezową

Zobaczcie inne moje przepisy na roladę bezową. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit