Przepis na roladę bezową z jagodami

i konfiturą jagodową

rolada bezowa z jagodami

Dziś poleca się waszej uwadze rolada bezowa z jagodami.

Ta rolada jest podwójnie jagodowa.

Wykorzystałam do niej konfiturę jagodową od Stovit – to z niej są „esy floresy” na wierzchu bezy – oraz świeże jagody.

Rolada bezowa jest bardzo prosta do zrobienia – myślę, że jest nawet prostsza od zwykłej rolady – więc nie bójcie się jej i koniecznie upieczcie.

Najpierw trzeba upiec bezowy blat i go ostudzić.

Potem już tylko krem i schłodzenie w lodówce.

A następnie można się już zajadać rozpływającą się w ustach, przepyszną roladą ❤❤

Polecam wam także inne przepisy przygotowane razem ze Stovit – wszystkie są przepyszne!

jagodowe ciasto z kremem rolada z kremem i jagodami

beza z bitą śmietaną i jagodami ciasto bezowe z jagodami i kremem

rolada bezowo-jagodowa beza z jagodami i kremem

Rolada bezowa z jagodami – przepis do druku

rolada bezowa z jagodami

Rolada bezowa z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na około 10 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 233 kcal

Składniki
  

beza:

krem:

Instrukcja
 

  • Zacznij miksować białka i wsypuj powoli cukier aż dodasz cały.
  • Zwiększ obroty miksera i miksuj białka aż będą gęste, białe i lśniące.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i krótko zmiksuj.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż bezę do formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Małą łyżeczką nałóż na bezę kleksy konfitury jagodowej Stovit.
  • Delikatnie przemieszaj wierzch tworząc esy floresy.
  • Piecz bezę w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 20 minut.
  • Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, połóż go na blacie i posyp cukrem pudrem.
  • Wyjmij upieczoną bezę, delikatnie przewróć ją do góry nogami i połóż na papierze z cukrem pudrem.
  • Delikatnie odklej papier ze spodu (ten z pieczenia).
  • Zostaw bezę do wystudzenia.
  • Przygotuj krem - do miski dodaj zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz cukier puder.
  • Zmiksuj całość na wysokich obrotach aż masa będzie gęsta.
  • Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj.
  • Ostrożnie zwiń bezę wzdłuż dłuższego boku - pomagaj sobie przy tym papierem do pieczenia.
  • Obwiń roladę papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia - na przynajmniej godzinę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 233kcalWeglowodany: 25gBiałko: 3gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit