Rolada bezowa z jagodami

i konfiturą jagodową

 

rolada bezowa z jagodami

 

Dziś poleca się waszej uwadze rolada bezowa z jagodami.

Ta rolada jest podwójnie jagodowa.

Wykorzystałam do niej konfiturę jagodową od Stovit – to z niej są „esy floresy” na wierzchu bezy – oraz świeże jagody.

Rolada bezowa jest bardzo prosta do zrobienia – myślę, że jest nawet prostsza od zwykłej rolady – więc nie bójcie się jej i koniecznie upieczcie.

Najpierw trzeba upiec bezowy blat i go ostudzić.

Potem już tylko krem i schłodzenie w lodówce.

A następnie można się już zajadać rozpływającą się w ustach, przepyszną roladą ❤❤

Polecam wam także inne przepisy przygotowane razem ze Stovit – wszystkie są przepyszne!

 

jagodowe ciasto z kremem rolada z kremem i jagodami
 

beza z bitą śmietaną i jagodami ciasto bezowe z jagodami i kremem
 

rolada bezowo-jagodowa beza z jagodami i kremem
 

Rolada bezowa z jagodami – przepis do druku

Rolada bezowa z jagodami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
beza:
  • 3 białka z jajek rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub sok z cytryny
  • około 80 g Konfitury Jagodowej Stovit
krem:
  • 125 g zimnego serka mascarpone
  • 150 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 1 lekko czubata łyżka cukru pudru
  • około 150 g (1 szklanka) jagód
Wykonanie
  1. Zacznij miksować białka i wsypuj powoli cukier aż dodasz cały.
  2. Zwiększ obroty miksera i miksuj białka aż będą gęste, białe i lśniące.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i krótko zmiksuj.
  4. Formę do pieczenia o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przełóż bezę do formy i wyrównaj powierzchnię.
  6. Małą łyżeczką nałóż na bezę kleksy konfitury jagodowej Stovit.
  7. Delikatnie przemieszaj wierzch tworząc esy floresy.
  8. Piecz bezę w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 20 minut.
  9. Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, połóż go na blacie i posyp cukrem pudrem.
  10. Wyjmij upieczoną bezę, delikatnie przewróć ją do góry nogami i połóż na papierze z cukrem pudrem.
  11. Delikatnie odklej papier ze spodu (ten z pieczenia).
  12. Zostaw bezę do wystudzenia.
  13. Przygotuj krem - do miski dodaj zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz cukier puder.
  14. Zmiksuj całość na wysokich obrotach aż masa będzie gęsta.
  15. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
  16. Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj.
  17. Ostrożnie zwiń bezę wzdłuż dłuższego boku - pomagaj sobie przy tym papierem do pieczenia.
  18. Obwiń roladę papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia - na przynajmniej godzinę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 233 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 25 g Białka: 3 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit