Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami
Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.
Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)
Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.
Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.
Rolada znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D
A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami
Składniki
rolada:
- 3 białka z dużych jajek (użyłam rozmiar L)
- szczypta soli
- 100 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
krem:
- 125 serka mascarpone
- 125 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
frużelina z czarnej porzeczki:
- 125 g czarnych porzeczek
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- odrobina wody - tyle żeby lekko przykryć dno rondelka
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- około 100 g jeżyn
Instrukcja
rolada:
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści - ogólnie można miksować bardzo długo :)
- Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny - krótko zmiksuj.
- Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
- Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
- Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
- Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ciasto do wystudzenia.
frużelina:
- Na dno rondelka wlej trochę wody.
- Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
krem:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
- Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.
wykończenie:
- Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
- Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.
- Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
- Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Obłęd smakowy ❤️ Znika w mgnieniu oka
U mnie też znikła nie wiadomo kiedy :)
Czy da radę zwinąć bezę na zimno?
Jeśli beza jest już zimna, to przy zwijaniu raczej się mocno pokruszy albo połamie.
czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg?
ja piekłam bez termoobiegu
Kiedyś już próbowałam zrobić taką roladę, niestety beza mi się rozleciała przy zwijaniu. Ale patrząc na Twoją roladę, chyba spróbuję jeszcze raz :-)
Nigdy nie przygotowywałam żadnej rolady, ale ten przepis inspiruje mnie do upieczenia jej wreszcie. Śliczne zdjęcia, rolada na pewno jest pyszna :)
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
oj polecam bo jest przepyszna!