Przepis na roladę bezową z porzeczkami i jeżynami
Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.
Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)
Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.
Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.
Bezowa rolada z porzeczkami znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D
A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na bezy – znajdziecie tam mnóstwo pysznych przepisów.
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis do druku

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami
Składniki
rolada:
- 3 białka z dużych jajek (użyłam rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru kryształu - pół szklanki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
krem:
- 125 serka mascarpone mocno schłodzonego
- 125 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
frużelina z czarnej porzeczki:
- 125 g czarnych porzeczek
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- woda - tyle żeby lekko przykryć dno rondelka
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- około 100 g jeżyn
Instrukcja
rolada:
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści - ogólnie można miksować bardzo długo :)3 białka, 1 szczypta soli, 100 g cukru kryształu
- Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny - krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 20 minut.
- Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
- Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
- Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ciasto do wystudzenia.
frużelina:
- Na dno rondelka wlej trochę wody.woda
- Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.125 g czarnych porzeczek, 2 łyżki cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
krem
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.125 g śmietany kremówki
- Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.1 łyżka cukru pudru, 125 serka mascarpone
wykończenie:
- Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
- Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.około 100 g jeżyn
- Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
- Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.