Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami

 

rolada

 

Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.

Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)

Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.

Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.

Rolada znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D

A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)

jeżyny

 

rolada bezowa z owocami

 

rolada bezowa z owocami

 

rolada bezowa z kremem

 

rolada z owocami

 

blackberries roulade

 

rolada

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

rolada:

frużelina z czarnej porzeczki:

dodatkowo:

  • około 100 g jeżyn

Instrukcja
 

rolada:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści - ogólnie można miksować bardzo długo :)
  • Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny - krótko zmiksuj.
  • Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
  • Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  • Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
  • Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ciasto do wystudzenia.

frużelina:

  • Na dno rondelka wlej trochę wody.
  • Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.

wykończenie:

  • Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
  • Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.
  • Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
  • Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!