Przepis na roladę bezową z porzeczkami i jeżynami

rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami


Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.

Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)

Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.

Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.

Bezowa rolada z porzeczkami znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D

A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na bezy – znajdziecie tam mnóstwo pysznych przepisów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

jeżyny

rolada bezowa z owocami

rolada bezowa z owocami

rolada bezowa z kremem

rolada z owocami

blackberries roulade

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis do druku

rolada

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszną roladę bezową z kremem śmietankowym i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 10

Składniki

rolada:

  • 3 białka z dużych jajek (użyłam rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru kryształu - pół szklanki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

krem:

frużelina z czarnej porzeczki:

dodatkowo:

  • około 100 g jeżyn

Instrukcja
 

rolada:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści - ogólnie można miksować bardzo długo :)
    3 białka, 1 szczypta soli, 100 g cukru kryształu
  • Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny - krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 20 minut.
  • Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  • Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
  • Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ciasto do wystudzenia.

frużelina:

  • Na dno rondelka wlej trochę wody.
    woda
  • Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.
    125 g czarnych porzeczek, 2 łyżki cukru
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
    0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

krem

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    125 g śmietany kremówki
  • Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.
    1 łyżka cukru pudru, 125 serka mascarpone

wykończenie:

  • Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
  • Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.
    około 100 g jeżyn
  • Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
  • Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.
Słowa kluczowe bezowa rolada z czarnymi porzeczkami, ciasto bezowe z bitą śmietaną i owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Rolada bezowo-orzechowa

Sprawdź ten przepis
rolada bezowo-orzechowa

Malinowa beza

Sprawdź ten przepis
malinowa beza

Norweskie ciasto bezowe

Sprawdź ten przepis
norweskie ciasto bezowe