rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami

Przepis na roladę bezową z porzeczkami i jeżynami

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami, zawijana z lekkim kremem śmietankowym, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Krucha, delikatna bezowa rolada jest wypełniona intensywną frużeliną z czarnej porzeczki i soczystymi jeżynami, które dodają jej wyjątkowego smaku i świeżości. Aksamitny krem śmietankowy nadaje roladzie lekkości i doskonale uzupełnia jej bogactwo smakowe. To doskonała propozycja na elegancki deser, który zachwyci Twoje podniebienie i zrobi wrażenie na gościach. Rozkoszuj się każdym kęsem tej niezwykłej rolady bezowej, która jest prawdziwą ucztą dla smakoszy.

rolada z owocami

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis krok po kroku

Latem polecam taką lekką bezową roladę z owocami i kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto smakuje doskonale i fajnie orzeźwia. Spróbujcie koniecznie!

rolada

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszną roladę bezową z kremem śmietankowym i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Składniki

składniki na bezową roladę

  • 3 białka ( z dużych jajek (użyłam rozmiar L))
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru kryształu (- pół szklanki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego ( lub soku z cytryny)

składniki na śmietankowy krem do rolady

składniki na frużelinę z czarnej porzeczki:

dodatkowo do rolady bezowej

  • około 100 g jeżyn
Instrukcja
 

Jak zrobić bezę do rolady

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści – ogólnie można miksować bardzo długo :)
    3 białka, 1 szczypta soli, 100 g cukru kryształu
  • Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni – wyrównaj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół) przez około 20 minut.
  • Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia – o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  • Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
  • Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ciasto do wystudzenia.

Jak zrobić frużelinę do bezowej rolady

  • Na dno rondelka wlej trochę wody.
    woda
  • Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.
    125 g czarnych porzeczek, 2 łyżki cukru
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców – energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
    0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić krem śmietankowy do rolady

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    125 g śmietany kremówki
  • Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.
    1 łyżka cukru pudru, 125 serka mascarpone

Rolada bezowa wykończenie

  • Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
  • Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.
    około 100 g jeżyn
  • Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
  • Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.
Prywatne
Słowa kluczowe bezowa rolada z czarnymi porzeczkami, ciasto bezowe z bitą śmietaną i owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada bezowa z owocami

Bezowa rolada z frużeliną – uwagi

Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.

Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)

Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.

Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.

Bezowa rolada z porzeczkami znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D

A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na bezy – znajdziecie tam mnóstwo pysznych przepisów.

rolada bezowa z kremem

jeżyny
rolada bezowa z owocami

Polecane przepisy na ciasta bezowe

Polecam Wam również inne moje przepisy na różne pyszne ciasta bezowe – to nie tylko rolady, ale również rewelacyjne bezy Pavlova, mini beziki, albo ciasta z bezą. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: