Muffinki bardzo owocowe

 

muffinki bardzo owocowe

 

Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy na małe słodkości 🙂

A te muffinki bardzo owocowe właśnie takie są.

Potrzebujecie tutaj jedynie dwie miski i łyżkę.

Przygotowanie to nawet nie 15 minut, potem pieczenie i już można zajadać.

Ogromnym plusem tych babeczek jest duża ilość owoców – ja tu użyłam różne owoce leśne – maliny, jeżyny i jagody, do tego dorzuciłam jeszcze trochę borówek.

Owoce sprawiają, że muffinki są wilgotne, długo zachowują świeżość i nie obsychają.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne muffinki z mojego bloga 🙂

 

jogurtowe babeczki z owocami jogurtowe muffinki z owocami
 

szybkie muffinki z owocami szybkie babeczki z owocami
 

puszyste babeczki z owocami puszyste muffinki z owocami
 

Muffinki bardzo owocowe – przepis do druku

 

Muffinki bardzo owocowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Muffinki
Ilość: 12
Składniki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 ml (trochę ponad pół szklanki) oleju
  • 250 g (3/4 szklanki) jogurtu naturalnego - użyłam gęsty, grecki
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • około 400 g mieszanych drobnych owoców (mogą być nawet mrożone - nie trzeba wcześniej rozmrażać)
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem jajka, olej i jogurt naturalny.
  2. W drugiej misce zmieszaj suche składniki - cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko łyżką.
  4. Dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.
  5. Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 244 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 23 g Białka: 5 g

 

Źródło przepisu.