Przepis na dyniowe babeczki z kawałkami czekolady

Ostatnio dynie opanowały moją kuchnię i co chwilę kupuję następne i coś z nich robię.
Teraz przygotowałam muffinki dyniowe z czekoladą.
Zarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy te jesienne wypieki warzywne pachnące obłędnie cynamonem.
Lubimy ciasto marchewkowe, ciasta z cukinią i oczywiście ciasta dyniowe.
I też te babeczki dyniowe ogromnie nam smakowały.
Jeśli lubicie dynię, to koniecznie upieczcie te muffinki dyniowe z czekoladą!
Szczególnie, że ich przygotowanie jest tak bardzo proste.
Wystarczy w jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej mokre.
Potem łączymy je razem, dodajemy czekoladę i można piec!
Jeśli macie puree z dyni, to całość z pieczeniem zajmie wam około pół godziny!
Jeśli nie macie gotowego puree, to zrobicie go równie łatwo.
Ja najczęściej dynię piekę i gdy przestygnie miksuję, albo porządnie rozgniatam widelcem.
Najbardziej lubię tu wykorzystywać dynię hokkaido.
Jak zrobić puree z dyni?
Przekrajam ją tylko na pół i usuwam ze środka nasiona.
Układam przecięciem do dołu na blaszce i piekę około 40 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygnie obieram ją (teoretycznie nie trzeba jej obierać, ale ja ją wolę zdjąć) i miksuję.
Puree z dyni chowam do szczelnego pudełka i przechowuję w lodówce – zwykle może spokojnie postać tydzień.
Możecie też je zamrozić.
Przygotujcie sobie takie puree i koniecznie upieczcie te muffinki dyniowe z czekoladą!
A potem wypróbujcie inne przepisy z dynią z bloga, a także przepisy na pyszne babeczki.






Proste muffinki dyniowe z czekoladą – przepis do druku

Muffinki dyniowe z czekoladą
Składniki
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i cukier.
- W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, olej i jajka.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną czekoladę – zamieszaj.
- Przełóż ciasto do papilotek do babeczek – nakładaj do 2/3 wysokości – u mnie wyszło 18 babeczek.
- Piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.