Przepis na dyniowe muffinki z kawałkami czekolady
Jakie słodkie wypieki są najlepsze jesienią? Oczywiście te z sezonowymi owocami i warzywami. Jesienią warto dodawać do ciasta nasze rodzime pyszne warzywa takie jak dynia, marchewka, cukinia czy buraki. Ja was dziś zapraszam na muffinki dyniowe z czekoladą. Bardzo proste do zrobienia, a do tego przepyszne. Idealne zarówno na deser jak i na drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Proste muffinki dyniowe z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie słodkie wypieki, to zrób ten obłędnie pomarańczowe dyniowe babeczki z kawałkami czekolady.
Muffinki dyniowe z czekoladą przepis
Składniki
składniki na muffinki dyniowe
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 120 ml oleju (- pół szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 250 g puree z dyni (gęstego – 1 szklanka)
- 50 g czekolady (posiekanej – może być mleczna lub gorzka)
Instrukcja
Jak zrobić muffinki dyniowe
- W jednej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i cukier.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
- W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, olej i jajka.120 ml oleju, 2 jajka, 250 g puree z dyni
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną czekoladę – zamieszaj.50 g czekolady
- Przełóż ciasto do papilotek do babeczek – nakładaj do 2/3 wysokości – u mnie wyszło 18 babeczek.
- Piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Dyniowe muffinki z czekoladą – uwagi
Ostatnio dynie opanowały moją kuchnię i co chwilę kupuję następne i coś z nich robię. Teraz przygotowałam muffinki dyniowe z czekoladą. Zarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy te jesienne wypieki warzywne pachnące obłędnie cynamonem.
Lubimy ciasto marchewkowe, ciasta z cukinią i oczywiście ciasta dyniowe.
I też te dyniowe muffinki ogromnie nam smakowały.
Jeśli lubicie dynię, to koniecznie upieczcie te muffinki dyniowe z czekoladą! Szczególnie, że ich przygotowanie jest tak bardzo proste. Wystarczy w jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Potem łączymy je razem, dodajemy czekoladę i można piec! Jeśli macie puree z dyni, to całość z pieczeniem zajmie wam około pół godziny!
Jeśli nie macie gotowego puree, to zrobicie go równie łatwo. Ja najczęściej dynię piekę i gdy przestygnie miksuję, albo porządnie rozgniatam widelcem. Najbardziej lubię tu wykorzystywać dynię hokkaido.
Jak zrobić puree z dyni?
Przekrajam ją tylko na pół i usuwam ze środka nasiona. Układam przecięciem do dołu na blaszce i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie obieram ją (teoretycznie nie trzeba jej obierać, ale ja ją wolę zdjąć) i miksuję. Puree z dyni chowam do szczelnego pudełka i przechowuję w lodówce – zwykle może spokojnie postać tydzień. Możecie też je zamrozić. Przygotujcie sobie takie puree i koniecznie upieczcie te muffinki dyniowe z czekoladą!
A potem wypróbujcie inne przepisy z dynią z bloga, a także przepisy na pyszne babeczki.
Polecane przepisy na słodkie wypieki z dynią
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości pieczone z dynią. Tutaj polecam takie trzy przepisy: