Przepis na dyniowe babeczki z kawałkami czekolady

muffinki dyniowe z czekoladą

Ostatnio dynie opanowały moją kuchnię i co chwilę kupuję następne i coś z nich robię.

Teraz przygotowałam muffinki dyniowe z czekoladą.

Zarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy te jesienne wypieki warzywne pachnące obłędnie cynamonem.

Lubimy ciasto marchewkowe, ciasta z cukinią i oczywiście ciasta dyniowe.

I też te babeczki dyniowe ogromnie nam smakowały.

Jeśli lubicie dynię, to koniecznie upieczcie te muffinki dyniowe z czekoladą!

Szczególnie, że ich przygotowanie jest tak bardzo proste.

Wystarczy w jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej mokre.

Potem łączymy je razem, dodajemy czekoladę i można piec!

Jeśli macie puree z dyni, to całość z pieczeniem zajmie wam około pół godziny!

Jeśli nie macie gotowego puree, to zrobicie go równie łatwo.

Ja najczęściej dynię piekę i gdy przestygnie miksuję, albo porządnie rozgniatam widelcem.

Najbardziej lubię tu wykorzystywać dynię hokkaido.

Jak zrobić puree z dyni?

Przekrajam ją tylko na pół i usuwam ze środka nasiona.

Układam przecięciem do dołu na blaszce i piekę około 40 minut w 180 stopniach.

Gdy ostygnie obieram ją (teoretycznie nie trzeba jej obierać, ale ja ją wolę zdjąć) i miksuję.

Puree z dyni chowam do szczelnego pudełka i przechowuję w lodówce – zwykle może spokojnie postać tydzień.

Możecie też je zamrozić.

Przygotujcie sobie takie puree i koniecznie upieczcie te muffinki dyniowe z czekoladą!

A potem wypróbujcie inne przepisy z dynią z bloga, a także przepisy na pyszne babeczki.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
muffinki z czekoladą i dynią
babeczki z czekoladą i dynią
dyniowe muffinki z czekoladą
dyniowe babeczki z czekoladą
babeczki z dynią i czekoladą
babeczki dyniowe z czekoladą

Proste muffinki dyniowe z czekoladą – przepis do druku

muffinki dyniowe z czekoladą

Muffinki dyniowe z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne muffinki z dynią i kawałkami czekolady.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 18
Kalorie 160 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i cukier.
  • W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, olej i jajka.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Dodaj posiekaną czekoladę – zamieszaj.
  • Przełóż ciasto do papilotek do babeczek – nakładaj do 2/3 wysokości – u mnie wyszło 18 babeczek.
  • Piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 160kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!