Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Puree z dyni

Puree z dyni

 

puree z dyni

 

Dostałam ostatnio burę od męża – tak, tak burę.

Przyczepił się, że do tej pory nie ma na blogu przepisu na puree z dyni, a za to jest już sporo przepisów dyniowych.

Do tej pory po prostu przy każdym przepisie wspominałam jak zrobić dynię i myślałam, że tyle wystarczy, ale okazuje się, że często szukacie bezpośredniego przepisu i sposobu wykonania.

Tym samym naprawiam swój błąd i przedstawiam wam swój sposób na puree z dyni.

Kiedyś ją gotowałam, ale jest to czasochłonne i krótko mówiąc upierdliwe.

Od dłuższego czasu piekę dynię.

Co do samej dyni, to nie wybrzydzam, robię taką jaką kupię – tu mam akurat dynię hokkaido – ona jest o tyle wdzięczna, że po upieczeniu nie wymaga tak na prawdę obierania ze skórki (robi się ona tak miękka i delikatna, że można ją zmiksować z resztą dyni). – co prawda ja ją zwykle i tak obieram.

Przygotowanie puree z dyni jest całkiem proste – jeśli macie całą dynię, to ją rozcinacie i usuwacie środek z pestkami.

Resztę dyni (razem ze skórką) pieczemy – nie musicie jej wcześniej obierać, po upieczeniu skórka jest bardzo łatwa do usunięcia.

Miąższ dyni miksujemy, albo porządnie rozgniatamy widelcem i puree gotowe – tadam!

 

dyniowe puree

 

 

 

Puree z dyni
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Szybki sposób na przygotowanie dyni.
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 2
Składniki
  • dynia - dowolna ilość 😀
Wykonanie
  1. Dynię rozetnij i usuń gniazdo z pestkami.
  2. Jeśli dynia jest nieduża, to połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, jeśli dynia jest spora, to ostrym nożem potnij ją na mniejsze kawałki.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź widelcem, czy jest miękka.
  4. Gotową dynię ostudź, a następnie obierz ze skórki.
  5. Miąższ zmiksuj blenderem albo porządnie rozgnieć widelcem.
  6. Puree przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 28 Tłuszcze: 0,3g Węglowodany: 7,7g Błonnik: 2,8g Białka: 1,3g

 

 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux