Przepis na puree z dyni


puree z dyni


Dostałam ostatnio burę od męża – tak, tak burę.

Przyczepił się, że do tej pory nie ma na blogu przepisu na puree z dyni, a za to jest już sporo przepisów dyniowych.

Do tej pory po prostu przy każdym przepisie wspominałam jak zrobić dynię i myślałam, że tyle wystarczy, ale okazuje się, że często szukacie bezpośredniego przepisu i sposobu wykonania.

Tym samym naprawiam swój błąd i przedstawiam wam swój sposób na puree z dyni.

Kiedyś ją gotowałam, ale jest to czasochłonne i krótko mówiąc upierdliwe.

Od dłuższego czasu piekę dynię.

Co do samej dyni, to nie wybrzydzam, robię taką jaką kupię – tu mam akurat dynię hokkaido – ona jest o tyle wdzięczna, że po upieczeniu nie wymaga tak na prawdę obierania ze skórki (robi się ona tak miękka i delikatna, że można ją zmiksować z resztą dyni). – co prawda ja ją zwykle i tak obieram.

Przygotowanie puree z dyni jest całkiem proste – jeśli macie całą dynię, to ją rozcinacie i usuwacie środek z pestkami.

Resztę dyni (razem ze skórką) pieczemy – nie musicie jej wcześniej obierać, po upieczeniu skórka jest bardzo łatwa do usunięcia.

Miąższ dyni miksujemy, albo porządnie rozgniatamy widelcem i puree gotowe – tadam!

dyniowe puree

Jak zrobić puree z dyni

puree z dyni

Puree z dyni

Wypieki Beaty
Szybki sposób na przygotowanie dyni.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 2
Kalorie 28 kcal

Składniki
  

  • 1 dynia - dowolna ilość :D
  • woda jeśli gotujesz

Instrukcja
 

dynia pieczona

  • Dynię rozetnij i usuń gniazdo z pestkami.
  • Jeśli dynia jest nieduża, to połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, jeśli dynia jest spora, to ostrym nożem potnij ją na mniejsze kawałki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź widelcem, czy jest miękka.
  • Gotową dynię ostudź, a następnie obierz ze skórki.
  • Miąższ zmiksuj blenderem albo porządnie rozgnieć widelcem.
  • Puree przechowuj w lodówce.

dynia gotowana

  • Dynię obierz i pokrój w kotkę.
  • Przełóż do garnka, zalej wodą, tak aby ją zakryła i gotuj do miękkości.
  • Ugotowaną dynię oddcedź i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 28kcalWeglowodany: 7.7gBiałko: 1.3gTłuszcz: 0.3gBłonnik: 2.8g
Słowa kluczowe dynia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!