sernik dyniowy na zimno

Dyniowy sernik bez pieczenia z sosem karmelowym

Sernik dyniowy na zimno to wyjątkowy przepis na deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. To sernik bez konieczności pieczenia, w którym puree z dyni nadaje delikatnego smaku i lekkiego żółtego koloru. To doskonała propozycja na jesienny deser z wykorzystaniem smakowitej dyni, który zachwyci swym smakiem wszystkich!

sernik bez pieczenia z dynią karmelem i ciastkami lotus

Sernik dyniowy na zimno przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto z dynią, którym zachwycisz domowników i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

sernik na zimno z dynią i sosem karmelowym

Sernik dyniowy na zimno przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny dyniowy sernik bez pieczenia ze spodem z ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 12
Kalorie 364 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22-23 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek

  • 300 g ciasteczek (kruchych)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 110 g masła (rozpuszczonego)

składniki na dyniowy sernik

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik dyniowy krok po kroku

  • Ciasteczka porządnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobny proszek – dodaj do nich cynamon oraz rozpuszczone masło i wymieszaj.
    300 g ciasteczek, 0,5 łyżeczki cynamonu, 110 g masła
    jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
  • Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia (boki zostaw puste), wsyp ciastka do foremki.
  • Wylep ciastkami najpierw boki tortownicy – ja to robię łyżką przylepiając ciastka do boków.
    jak przygotować formę do sernika bez pieczenia
  • Resztą ciasteczek wylep dno tortownicy – dokładnie je uklep.
    jak wyłożyć formę pokruszonymi ciasteczkami
  • Schowaj formę z ciasteczkami do zamrażarki na około 15 minut, a w tym czasie przygotuj sernik.
  • Do dużej misy przełóż serek, dodaj cukier, odsączone puree z dyni i przyprawy.
    750 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka przyprawy do dyni, 0,5 łyżeczki cynamonu, 250 g puree z dyni
    składniki na sernik dyniowy
  • Zmiksuj wszystko razem na gładką masę.
    miksowanie sernika dyniowego
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej.
    250 ml śmietany kremówki
    dodawanie bitej śmietany do sernika bez pieczenia
  • Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z twarogiem.
    mieszanie masy sernikowej z ubitą śmietaną kremówką
  • Żelatynę zmieszaj z zimną wodą – tak aby ją zakryła i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
    ok 25 g żelatyny
  • Podgrzej chwilę żelatynę, aby stała się płynna – nie przegrzej jej!
  • Dodaj do żelatyny 1-2 łyżeczki masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
    jak zrobić żelatynę do sernika na zimno
  • Przelej żelatynę do reszty sernika i energicznie wymieszaj.
    jak dodać żelatynę do sernika
  • Przełóż masę sernikową do foremki ze schłodzonym spodem z ciasteczek.
    przekładanie sernika dyniowego do foremki
  • Wyrównaj powierzchnię i schowaj foremkę do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    sernik dyniowy bez pieczenia po przełożeniu do foremki
  • Przed podaniem ostrożnie przejedź ostrym nożem pomiędzy bokiem foremki, a spodem ciasteczkowym.
  • Zdejmij obręcz foremki.
  • Przed podaniem polej sernik dyniowy sosem karmelowym, albo inną polewą.
    sos karmelowy
Film
Notatki
Podaję kaloryczność bez sosu karmelowego. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 364kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 28g
Słowa kluczowe cytrynowy sernik bez pieczenia, dyniowy sernik, sernik z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowy sernik z karmelem i spodem z ciasteczek lotus

Czym jest sernik dyniowy na zimno?

Ten sernik to połączenie uwielbianego przez Polaków sernika bez pieczenia z pyszną dynią, a dokładnie z puree z dyni. To połączenie tradycji i nowoczesności w jednym pysznym cieście.

Wykorzystanie dyni w sezonie jesienno-zimowym do słodkich wypieków dopiero stosunkowo od niedawna stało się bardzo popularne. Wraz z rozwojem internetu i dostępem do zagranicznych – szczególnie amerykańskich stron z przepisami – słodkie wypieki z dynią zawojowały polską kuchnię.

W czasach mojej młodości ani moja mama, ani tym bardziej babcia nie piekły ciast, ani serników z dodatkiem dyni. Teraz jest to dla nas zupełnie naturalne. I to jest super!

Fajnie jest czerpać z innych kultur i wykorzystywać w swoim własnym domu. Was również zachęcam do przygotowania takiego dyniowego sernika bez pieczenia – jestem przekonana, że Wam zasmakuje!

sernik dyniowy z ciasteczkami lotus i sosem karmelowym

Składniki potrzebne do przygotowania sernika dyniowego na zimno

Do przygotowania tego sernika będziecie oczywiście potrzebować puree z dyni. Powinno być ono gęste i odsączone z nadmiaru wody. Jeśli nie wiesz jak zrobić puree z dyni, to zobacz mój wpis o przygotowaniu puree z dyni – znajdziesz tam również krótki filmik, który pozwoli rozwiać ewentualne wątpliwości.

Poza puree do przygotowania sernika użyłam następujące składniki:

  • twaróg – ja tu użyłam serek mascarpone, który ma ładną gęstą i aksamitną konsystencję. Zamiast niego możesz użyć dobrej jakości tłusty twaróg na serniki. Wiem, że w mniejszych miejscowościach, gdzie głównie jest dostęp do Biedronki lub sklepiku osiedlowego ciężko jest o taki twaróg, ale zwykle bez problemu dostaniecie tam właśnie serek mascarpone.
  • kruche ciasteczka – ja tu użyłam ciasteczka lotus – takie ciastka również dostaniecie w Biedronce. One się fajnie sprawdzą akurat przy tym serniku, bo mają pyszny lekko korzenny smak, a do tego są słodkie i super się komponują z dyniowym sernikiem.
  • przyprawa do dyni – to przyprawa zrobiona z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i goździków – dokładny przepis znajdziecie przy przepisie na ciasteczka dyniowe (w uwagach), zamiast niej może też być zwykła przyprawa do piernika – tylko najlepiej taka bez mąki w składzie!
  • śmietana kremówka – ja jak zwykle użyłam tu płynną śmietanę kremówkę 30% z pudełeczka.
  • sos karmelowy – do udekorowania wierzchu sernika dyniowego użyłam sos karmelowy – przygotowałam go sama, chociaż możecie też użyć sos ze sklepu (taki jak np. do lodów). Zamiast niego możecie też polać sernik polewą czekoladową, albo po prostu posypać odrobiną cynamonu i udekorować bitą śmietaną.
sernik bez pieczenia na spodzie z ciasteczek lotus

Jak wybrać idealną dynię do sernika?

Do przygotowania tego sernika polecam dynię hokkaido (to zresztą moja ulubiona dynia do wypieków). A dlaczego? Bo dynia hokkaido ma mocno intensywny kolor, więc potem sernik wygląda ładniej. A poza tym ta dynia jest mało wodnista i puree z niej zrobione jest gęste i zwykle nie potrzebuje nawet odsączania.

Ta dynia po upieczeniu nie musi być nawet obierana ze skórki można całość zmiksować na gładki mus – chociaż ja osobiście wolę ją zdjąć.

Jeśli nie możecie dostać nigdzie dyni hokkaido to może też być dynia piżmowa, albo inna dynia jadalna.

Jak odsączyć dynię do sernika?

Jeśli Wasza dynia jest wodnista i dość rzadka, to musicie ją odsączyć przed dodaniem do twarogu. Aby to zrobić gęste sito wyłóżcie ręcznikiem papierowym (jeśli jest cienki, to użyjcie dwa listki) i wyłóżcie puree. Dajcie mu trochę czasu, aby nadmiar wody przesączył się przez papier i sitko. Pozostała pulpę z dyni przełóżcie do twarogu i zmiksujcie z resztą składników.

sernik z karmelem i ciastkami lotus

Porady i wskazówki dotyczące przygotowania sernika dyniowego

Sernik dyniowy przez to, że jest robiony bez pieczenia nie jest trudny ani problematyczny do przygotowania.

Mój przepis na sernik dyniowy starałam się opisać bardzo dokładnie i krok po kroku. Do tego przygotowałam do przepisu zdjęcia krok po kroku oraz krótki film z przygotowań. Z tymi zdjęciami, filmem i moimi wskazówkami przygotowanie sernika nie powinno sprawić Wam żadnych trudności.

Pamiętajcie o dobrych składnikach – szczególnie o dobrym twarogu do sernika na zimno i odsączonym puree, a sernik po schłodzeniu będzie miał idealną konsystencję i cudowny smak.

Przygotowanie spodu sernika – podstawa sukcesu

Spód do sernika przygotowałam z kruchych ciasteczek lotus firmy Biscoff. Te ciasteczka, albo inne kruche ciasteczka musicie pokruszyć na drobny pył. Jeden sposób na ich rozdrobnienie – i to najszybszy – to zmiksowanie ich malakeserm, albo blenderem.

Jeśli nie macie takiego urządzenia, to przełóżcie ciastka do grubego woreczka (np. strunowego) i lekko uderzając wałkiem do ciasta rozkruszcie je na drobno. Wtedy wystarczy je przełożyć do miseczki, dodać cynamon i rozpuszczone masło i wymieszać razem. Ciasteczek będzie sporo, bo wylepiamy nimi nie tylko dno tortownicy, ale również boki na wysokość około 4 cm.

Ja ciasteczka wsypuję do tortownicy z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia, przechylam delikatnie na bok i łyżką uklepuję ciastka do boków, obracając ją dookoła, aż mam obklejony cały obwód tortownicy.

Resztą ciasteczek wylepiam dokładnie dno tortownicy. Tak przygotowaną tortownicę ze spodem z pokruszonym ciasteczek chowam do lodówki albo zamrażarki, tak aby masło dodane do ciastek mocno związało całość.

sernik dyniowy na zimno

Jak zrobić sos karmelowy na sernik dyniowy?

Ten sernik idealnie wręcz smakuje ze słodkim sosem karmelowym. Możecie oczywiście użyć tu gotowy sos kupiony w sklepie, ale gdy go nie macie gdzie kupić, to możecie go zrobić samodzielnie w domu! Nie jest to trudne zadanie, ani czasochłonne. Jedynie musicie uważać, aby po pierwsze – nie przypalić rozpuszczanego cukru, a po drugie – nie oparzyć się masą karmelową, bo jest bardzo gorąca.

Na blogu znajdziecie dokładny przepis na domowy sos karmelowy – a tam również znajdziecie informacje, jak można zrobić różne wersje smakowe takiego sosu.

Zobaczcie również krótki film z przygotowań takiego domowego sosu karmelowego.

Jak przechowywać sernik dyniowy na zimno?

Sernik dyniowy na zimno należy przechowywać w lodówce. Tam może stać spokojnie 3-5 dni. Najlepiej go przykryć np. folią spożywczą, aby nie chłonął zapachów z lodówki. Sernik możecie również zamrozić. Dobrze jest wtedy owinąć go folią spożywczą i schować do zamrażarki – tam może być przechowywany około 2-3 miesiące.

Najlepiej odmrażać go w temperaturze pokojowej, albo w lodówce (wtedy będzie się rozmrażał trochę dłużej).

Jeśli sernik ma być serwowany na słodkim stole, to spokojnie może na nim postać przez kilka godzin. Nic nie powinno się mu stać, bo spód z ciasteczek i żelatyna zapewniają mu stabilność.

Ile kcal ma sernik dyniowy?

No cóż, muszę tu ostrzec, że ten sernik nie należy do niskokalorycznych. Niby 100 g sernika dyniowego (bez polewy) ma około 360 kcal, jednak przy podzieleniu go na 12 porcji, to jeden kawałek będzie miał około 576 kcal (węglowodany 41g, tłuszcz 44g, białko 6g). To oczywiście kaloryczność, którą wyliczyłam na podstawie użytych przeze mnie produktów.

Chcecie wiedzieć ile kcal ma sernik dyniowy z polewą karmelową? Ekhem, ekhem …. przy użyciu około 200 g sosu karmelowego jeden kawałek sernika z karmelem będzie miał około 668 kcal – tak więc, proszę ostrożnie i koniecznie podzielcie się serniczkiem z innymi ;)

sernik dyniowy na zimno

Sernik dyniowy na zimno – idealny deser na Halloween

Ten sernik dyniowy, to nie tylko wspaniały deser na weekend.

Jeśli planujecie imprezę na Halloween, to doskonale się sprawdzi jako deser dla gości.

Dynia i dyniowe słodkości, to zawsze świetny wybór na Halloween.

Możecie zadbać o odpowiednie dekoracje sernika, aby wyglądem bardziej pasował do charakteru imprezy.

Możecie np. na ciastkach napisać jadalnymi pisakami napis R.I.P i wbić je po obwodzie sernika, albo w pokrojone kawałki.

Możecie też zrobić małe dynie z masy cukrowej lub marcepana i ułożyć je na serniku. W sklepach typu Dealz znajdziecie również różne gotowe ozdoby na wykałaczkach, którymi możecie udekorować sernik dyniowy.

Potrzebujecie więcej inspiracji? Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na Halloween!

Polecane przepisy na serniki dyniowe

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na dyniowe serniki w wersji pieczonej. Są one zupełnie od siebie różne, więc warto upiec każdy z nich. Spróbujcie koniecznie i podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami.