Przepis na sernik dyniowy na zimno
Dyniowy sernik bez pieczenia z sosem karmelowym
Sernik dyniowy na zimno to wyjątkowy przepis na deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. To sernik bez konieczności pieczenia, w którym puree z dyni nadaje delikatnego smaku i lekkiego żółtego koloru. To doskonała propozycja na jesienny deser z wykorzystaniem smakowitej dyni, który zachwyci swym smakiem wszystkich!
Spis treści
- Sernik dyniowy na zimno przepis krok po kroku
- Czym jest sernik dyniowy na zimno?
- Składniki potrzebne do przygotowania sernika dyniowego na zimno
- Porady i wskazówki dotyczące przygotowania sernika dyniowego
- Jak przechowywać sernik dyniowy na zimno?
- Ile kcal ma sernik dyniowy?
- Sernik dyniowy na zimno – idealny deser na Halloween
- Polecane przepisy na serniki dyniowe
Sernik dyniowy na zimno przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto z dynią, którym zachwycisz domowników i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Sernik dyniowy na zimno przepis z filmem
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
składniki na dyniowy sernik
- 750 g serka mascarpone (albo tłustego twarogu na serniki)
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki – lub do smaku)
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni (lub przyprawy do piernika)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 250 g puree z dyni (odsączonego)
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- ok 25 g żelatyny (- 6 łyżeczek + zimna woda)
- sos karmelowy (opcjonalnie – do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić sernik dyniowy krok po kroku
- Ciasteczka porządnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobny proszek – dodaj do nich cynamon oraz rozpuszczone masło i wymieszaj.300 g ciasteczek, 0,5 łyżeczki cynamonu, 110 g masła
- Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia (boki zostaw puste), wsyp ciastka do foremki.
- Wylep ciastkami najpierw boki tortownicy – ja to robię łyżką przylepiając ciastka do boków.
- Resztą ciasteczek wylep dno tortownicy – dokładnie je uklep.
- Schowaj formę z ciasteczkami do zamrażarki na około 15 minut, a w tym czasie przygotuj sernik.
- Do dużej misy przełóż serek, dodaj cukier, odsączone puree z dyni i przyprawy.750 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka przyprawy do dyni, 0,5 łyżeczki cynamonu, 250 g puree z dyni
- Zmiksuj wszystko razem na gładką masę.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej.250 ml śmietany kremówki
- Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z twarogiem.
- Żelatynę zmieszaj z zimną wodą – tak aby ją zakryła i odstaw na kilka minut do napęcznienia.ok 25 g żelatyny
- Podgrzej chwilę żelatynę, aby stała się płynna – nie przegrzej jej!
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżeczki masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty sernika i energicznie wymieszaj.
- Przełóż masę sernikową do foremki ze schłodzonym spodem z ciasteczek.
- Wyrównaj powierzchnię i schowaj foremkę do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ostrożnie przejedź ostrym nożem pomiędzy bokiem foremki, a spodem ciasteczkowym.
- Zdejmij obręcz foremki.
- Przed podaniem polej sernik dyniowy sosem karmelowym, albo inną polewą.sos karmelowy
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czym jest sernik dyniowy na zimno?
Ten sernik to połączenie uwielbianego przez Polaków sernika bez pieczenia z pyszną dynią, a dokładnie z puree z dyni. To połączenie tradycji i nowoczesności w jednym pysznym cieście.
Wykorzystanie dyni w sezonie jesienno-zimowym do słodkich wypieków dopiero stosunkowo od niedawna stało się bardzo popularne. Wraz z rozwojem internetu i dostępem do zagranicznych – szczególnie amerykańskich stron z przepisami – słodkie wypieki z dynią zawojowały polską kuchnię.
W czasach mojej młodości ani moja mama, ani tym bardziej babcia nie piekły ciast, ani serników z dodatkiem dyni. Teraz jest to dla nas zupełnie naturalne. I to jest super!
Fajnie jest czerpać z innych kultur i wykorzystywać w swoim własnym domu. Was również zachęcam do przygotowania takiego dyniowego sernika bez pieczenia – jestem przekonana, że Wam zasmakuje!
Składniki potrzebne do przygotowania sernika dyniowego na zimno
Do przygotowania tego sernika będziecie oczywiście potrzebować puree z dyni. Powinno być ono gęste i odsączone z nadmiaru wody. Jeśli nie wiesz jak zrobić puree z dyni, to zobacz mój wpis o przygotowaniu puree z dyni – znajdziesz tam również krótki filmik, który pozwoli rozwiać ewentualne wątpliwości.
Poza puree do przygotowania sernika użyłam następujące składniki:
- twaróg – ja tu użyłam serek mascarpone, który ma ładną gęstą i aksamitną konsystencję. Zamiast niego możesz użyć dobrej jakości tłusty twaróg na serniki. Wiem, że w mniejszych miejscowościach, gdzie głównie jest dostęp do Biedronki lub sklepiku osiedlowego ciężko jest o taki twaróg, ale zwykle bez problemu dostaniecie tam właśnie serek mascarpone.
- kruche ciasteczka – ja tu użyłam ciasteczka lotus – takie ciastka również dostaniecie w Biedronce. One się fajnie sprawdzą akurat przy tym serniku, bo mają pyszny lekko korzenny smak, a do tego są słodkie i super się komponują z dyniowym sernikiem.
- przyprawa do dyni – to przyprawa zrobiona z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i goździków – dokładny przepis znajdziecie przy przepisie na ciasteczka dyniowe (w uwagach), zamiast niej może też być zwykła przyprawa do piernika – tylko najlepiej taka bez mąki w składzie!
- śmietana kremówka – ja jak zwykle użyłam tu płynną śmietanę kremówkę 30% z pudełeczka.
- sos karmelowy – do udekorowania wierzchu sernika dyniowego użyłam sos karmelowy – przygotowałam go sama, chociaż możecie też użyć sos ze sklepu (taki jak np. do lodów). Zamiast niego możecie też polać sernik polewą czekoladową, albo po prostu posypać odrobiną cynamonu i udekorować bitą śmietaną.
Jak wybrać idealną dynię do sernika?
Do przygotowania tego sernika polecam dynię hokkaido (to zresztą moja ulubiona dynia do wypieków). A dlaczego? Bo dynia hokkaido ma mocno intensywny kolor, więc potem sernik wygląda ładniej. A poza tym ta dynia jest mało wodnista i puree z niej zrobione jest gęste i zwykle nie potrzebuje nawet odsączania.
Ta dynia po upieczeniu nie musi być nawet obierana ze skórki można całość zmiksować na gładki mus – chociaż ja osobiście wolę ją zdjąć.
Jeśli nie możecie dostać nigdzie dyni hokkaido to może też być dynia piżmowa, albo inna dynia jadalna.
Jak odsączyć dynię do sernika?
Jeśli Wasza dynia jest wodnista i dość rzadka, to musicie ją odsączyć przed dodaniem do twarogu. Aby to zrobić gęste sito wyłóżcie ręcznikiem papierowym (jeśli jest cienki, to użyjcie dwa listki) i wyłóżcie puree. Dajcie mu trochę czasu, aby nadmiar wody przesączył się przez papier i sitko. Pozostała pulpę z dyni przełóżcie do twarogu i zmiksujcie z resztą składników.
Porady i wskazówki dotyczące przygotowania sernika dyniowego
Sernik dyniowy przez to, że jest robiony bez pieczenia nie jest trudny ani problematyczny do przygotowania.
Mój przepis na sernik dyniowy starałam się opisać bardzo dokładnie i krok po kroku. Do tego przygotowałam do przepisu zdjęcia krok po kroku oraz krótki film z przygotowań. Z tymi zdjęciami, filmem i moimi wskazówkami przygotowanie sernika nie powinno sprawić Wam żadnych trudności.
Pamiętajcie o dobrych składnikach – szczególnie o dobrym twarogu do sernika na zimno i odsączonym puree, a sernik po schłodzeniu będzie miał idealną konsystencję i cudowny smak.
Przygotowanie spodu sernika – podstawa sukcesu
Spód do sernika przygotowałam z kruchych ciasteczek lotus firmy Biscoff. Te ciasteczka, albo inne kruche ciasteczka musicie pokruszyć na drobny pył. Jeden sposób na ich rozdrobnienie – i to najszybszy – to zmiksowanie ich malakeserm, albo blenderem.
Jeśli nie macie takiego urządzenia, to przełóżcie ciastka do grubego woreczka (np. strunowego) i lekko uderzając wałkiem do ciasta rozkruszcie je na drobno. Wtedy wystarczy je przełożyć do miseczki, dodać cynamon i rozpuszczone masło i wymieszać razem. Ciasteczek będzie sporo, bo wylepiamy nimi nie tylko dno tortownicy, ale również boki na wysokość około 4 cm.
Ja ciasteczka wsypuję do tortownicy z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia, przechylam delikatnie na bok i łyżką uklepuję ciastka do boków, obracając ją dookoła, aż mam obklejony cały obwód tortownicy.
Resztą ciasteczek wylepiam dokładnie dno tortownicy. Tak przygotowaną tortownicę ze spodem z pokruszonym ciasteczek chowam do lodówki albo zamrażarki, tak aby masło dodane do ciastek mocno związało całość.
Jak zrobić sos karmelowy na sernik dyniowy?
Ten sernik idealnie wręcz smakuje ze słodkim sosem karmelowym. Możecie oczywiście użyć tu gotowy sos kupiony w sklepie, ale gdy go nie macie gdzie kupić, to możecie go zrobić samodzielnie w domu! Nie jest to trudne zadanie, ani czasochłonne. Jedynie musicie uważać, aby po pierwsze – nie przypalić rozpuszczanego cukru, a po drugie – nie oparzyć się masą karmelową, bo jest bardzo gorąca.
Na blogu znajdziecie dokładny przepis na domowy sos karmelowy – a tam również znajdziecie informacje, jak można zrobić różne wersje smakowe takiego sosu.
Zobaczcie również krótki film z przygotowań takiego domowego sosu karmelowego.
Jak przechowywać sernik dyniowy na zimno?
Sernik dyniowy na zimno należy przechowywać w lodówce. Tam może stać spokojnie 3-5 dni. Najlepiej go przykryć np. folią spożywczą, aby nie chłonął zapachów z lodówki. Sernik możecie również zamrozić. Dobrze jest wtedy owinąć go folią spożywczą i schować do zamrażarki – tam może być przechowywany około 2-3 miesiące.
Najlepiej odmrażać go w temperaturze pokojowej, albo w lodówce (wtedy będzie się rozmrażał trochę dłużej).
Jeśli sernik ma być serwowany na słodkim stole, to spokojnie może na nim postać przez kilka godzin. Nic nie powinno się mu stać, bo spód z ciasteczek i żelatyna zapewniają mu stabilność.
Ile kcal ma sernik dyniowy?
No cóż, muszę tu ostrzec, że ten sernik nie należy do niskokalorycznych. Niby 100 g sernika dyniowego (bez polewy) ma około 360 kcal, jednak przy podzieleniu go na 12 porcji, to jeden kawałek będzie miał około 576 kcal (węglowodany 41g, tłuszcz 44g, białko 6g). To oczywiście kaloryczność, którą wyliczyłam na podstawie użytych przeze mnie produktów.
Chcecie wiedzieć ile kcal ma sernik dyniowy z polewą karmelową? Ekhem, ekhem …. przy użyciu około 200 g sosu karmelowego jeden kawałek sernika z karmelem będzie miał około 668 kcal – tak więc, proszę ostrożnie i koniecznie podzielcie się serniczkiem z innymi ;)
Sernik dyniowy na zimno – idealny deser na Halloween
Ten sernik dyniowy, to nie tylko wspaniały deser na weekend.
Jeśli planujecie imprezę na Halloween, to doskonale się sprawdzi jako deser dla gości.
Dynia i dyniowe słodkości, to zawsze świetny wybór na Halloween.
Możecie zadbać o odpowiednie dekoracje sernika, aby wyglądem bardziej pasował do charakteru imprezy.
Możecie np. na ciastkach napisać jadalnymi pisakami napis R.I.P i wbić je po obwodzie sernika, albo w pokrojone kawałki.
Możecie też zrobić małe dynie z masy cukrowej lub marcepana i ułożyć je na serniku. W sklepach typu Dealz znajdziecie również różne gotowe ozdoby na wykałaczkach, którymi możecie udekorować sernik dyniowy.
Potrzebujecie więcej inspiracji? Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na Halloween!
Polecane przepisy na serniki dyniowe
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na dyniowe serniki w wersji pieczonej. Są one zupełnie od siebie różne, więc warto upiec każdy z nich. Spróbujcie koniecznie i podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik dyniowy bez pieczenia przepis
Zapraszam na pyszny jesienny sernik dyniowy zrobiony na spodzie z pokruszonych ciasteczek i polany pysznym i słodkim sosem karmelowym. Zobacz mój dokładny przepis i sprawdź jak zrobić kruchy spód z ciasteczek do dyniowego sernika. Dowiedz się jaka dynia jest najlepsza na sernik, a także jak zrobić sernik dyniowy krok po kroku. Ze zdjęciami z przygotowań i filmem przygotowanie sernika dyniowego dla rodziny i gości nie będzie żadnym problemem! Rozsmakuj się więc w jesiennych smakach i koniecznie w sezonie na dynię przygotuj ten rewelacyjny dyniowy sernik!