Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik kokosowo-dyniowy

By |2017-07-17T12:05:46+00:002014 Wrzesień 29th|Ciasta różne, Kokosowo, Serniki i ciasta z serem, Warzywa na słodko|

 

Zachciało mi się znowu jakiegoś sernika, a że lubię nowe przepisy, to oczywiście musiałam wymyślić coś nowego 🙂

Tak narodził się sernik kokosowo-dyniowy 🙂

Mleczko kokosowe świetnie współgra z dynią, więc pomyślałam sobie, że to połączenie sprawdzi się również w serniku.

Aby nadać ciastu charakteru dodałam sporo różnych przypraw: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon.

Jako że jest to sernik dyniowy, to będzie do niego potrzebować pure z dyni – możecie je zrobić na dwa sposoby.

Dynię oczyszczacie z pestek i włókien, kroicie na mniejsze kawałki i albo gotujecie, aż zmięknie, albo ją pieczecie w 200 stopniach przez około godzinę.

Gotową dynię obieracie ze skórki, a miąższ miksujecie blenderem, albo porządnie rozgniatacie, aby nie było grudek.

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 22 cm (wtedy otrzymacie wysoki sernik), ale możecie go upiec w nieco większej foremce.

sernik kokosowo-dyniowy5

sernik kokosowo-dyniowy1

sernik kokosowo-dyniowy2

sernik kokosowo-dyniowy3

 

Sernik kokosowo-dyniowy
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek (użyłam owsiane)
  • 30 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 6 jaj o rozmiarze M
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sos:
  • 6 czubatych łyżek masy kajmakowej
  • 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).
  2. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  4. Na dno wyłóż masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
sernik:
  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
  2. Wylej masę sernikową na spód z ciasteczek.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny.
  4. Po upływie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
  5. Następnie schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez noc).
sos:
  1. Składniki sosu umieść w rondelku i pogrzej, aż dobrze się ze sobą połączą.
  2. Lekko ostudź i polej sernik.
 

Przepis własny.

Dynia na słodko i słono

Reklama

17 komentarzy

  1. Jo 2017/12/23 at 22:07 - Reply

    Wspanialy!!! Ja zamiast ciasteczek na dno daje posiekane orzechy wloskie, ktore same mieszaja sie z masa podczas wlewania jej do formy- dodaja niesamowitego smaku! Najprostszy, najszybszy zawsze wychodzacy sernik- dzisiaj na Swieta tez go pieke, wlasnie jest w piekarniku mniaaam!!! Dzieki za przepis i wszystkiego naj naj z okazji Swiat Bozego Narodzenia:)

    • wypiekibeaty 2017/12/27 at 15:48 - Reply

      Fajny pomysł z tymi orzechami 🙁 wesołych świąt 😀

  2. Kinga 2016/11/02 at 15:58 - Reply

    Jakiego mleczka używałaś? Chodzi mi o zawartość tłuszczu. Ja zawsze korzystam z mleczka w puszkach firmy RealThai – dostępne są 55%, 85% i śmietanka 95% tłuszczu. Z doświadczenia wiem, że bardzo się różnią i każde nadaje się do czegoś innego, dlatego pytam jakiego Ty użyłaś do tego sernika 😉

    • wypiekibeaty 2016/11/02 at 17:51 - Reply

      Ten sernik piekłam już ponad rok temu, więc dokładnie nie pamiętam. Najczęściej używam mleczka kokosowego firmy Hause of Asia – zawartość kokosa 65%, ilość tłuszczu 12-14 %. Czy te procenty, które podajesz, to faktycznie zawartość tłuszczu, czy też zawartość kokosa?

      • Kinga 2016/11/02 at 18:39 - Reply

        Te procenty to zawartość ekstraktu kokosowego, zawsze na to mówię tłuszcz 😀 czyli skoro używałaś 65%, to raczej musiałabym wziąć z RealThai 55%. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. P.S. Polecam mleko kokosowe RealThai, bo są bez żadnych dodatków E i stabilizatorów – tylko ekstrakt z kokosa i woda, poza tym są super smaczne 🙂

  3. […] na uzyskanie puree z dyni podawałam już wcześniej (spójrzcie tutaj), ale w skrócie – dynię należy razem ze skórką upiec albo ugotować, a następnie obrać […]

  4. jula 2014/10/07 at 14:58 - Reply

    siedzę i patrzę i jestem zła na siebie, że nie upiekłam go sobie jeszcze wczoraj. chcę!

  5. […] tu Wam niezbędne puree z dyni – tutaj znajdziecie sposób ja je […]

  6. gin 2014/10/01 at 20:42 - Reply

    Kokos z dynią? Podoba mi się ten pomysł 🙂 Zapisuję przepis 🙂

  7. wypiekibeaty 2014/09/30 at 21:09 - Reply

    Dużą zaletą tego sernika jest to, że dynia nie dominuje w smaku 🙂

  8. Magda 2014/09/30 at 09:52 - Reply

    Ja juz robiłam serniki z dynią, ale inne;)))A ten tak strasznie kusi!

    • wypiekibeaty 2014/09/30 at 20:38 - Reply

      Zapraszam do wypróbowana 🙂

  9. Cynamonowy Pył 2014/09/29 at 15:21 - Reply

    Sernik wygląda pięknie ! Długo szukałam przepisu na taki właśnie sernik z dynią i mleczkiem kokosowym 🙂 Dziękuję ! Przepis porywam 🙂

    • wypiekibeaty 2014/09/29 at 21:26 - Reply

      Oj, naprawdę jest pyszny 🙂

  10. Angie 2014/09/29 at 11:04 - Reply

    Musi być cudowny w smaku i jak pięknie się prezentuje!; )

  11. chocolatestoptempting 2014/09/29 at 08:53 - Reply

    Wygląda na bardzo delikatny! 🙂
    Dyniowego jeszcze nie jadłam, kiedyś trzeba będzie spróbować 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: