Zachciało mi się znowu jakiegoś sernika, a że lubię nowe przepisy, to oczywiście musiałam wymyślić coś nowego :)

Tak narodził się sernik kokosowo-dyniowy :)

Mleczko kokosowe świetnie współgra z dynią, więc pomyślałam sobie, że to połączenie sprawdzi się również w serniku.

Aby nadać ciastu charakteru dodałam sporo różnych przypraw: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon.

Jako że jest to sernik dyniowy, to będzie do niego potrzebować pure z dyni – możecie je zrobić na dwa sposoby.

Dynię oczyszczacie z pestek i włókien, kroicie na mniejsze kawałki i albo gotujecie, aż zmięknie, albo ją pieczecie w 200 stopniach przez około godzinę.

Gotową dynię obieracie ze skórki, a miąższ miksujecie blenderem, albo porządnie rozgniatacie, aby nie było grudek.

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 22 cm (wtedy otrzymacie wysoki sernik), ale możecie go upiec w nieco większej foremce.

sernik kokosowo-dyniowy5

sernik kokosowo-dyniowy1

sernik kokosowo-dyniowy2

sernik kokosowo-dyniowy3

 

Sernik kokosowo-dyniowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

sernik:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).
  • Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Na dno wyłóż masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.

sernik:

  • Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
  • Wylej masę sernikową na spód z ciasteczek.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny.
  • Po upływie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
  • Następnie schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez noc).

sos:

  • Składniki sosu umieść w rondelku i pogrzej, aż dobrze się ze sobą połączą.
  • Lekko ostudź i polej sernik.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.