Zachciało mi się znowu jakiegoś sernika, a że lubię nowe przepisy, to oczywiście musiałam wymyślić coś nowego :)
Tak narodził się sernik kokosowo-dyniowy :)
Mleczko kokosowe świetnie współgra z dynią, więc pomyślałam sobie, że to połączenie sprawdzi się również w serniku.
Aby nadać ciastu charakteru dodałam sporo różnych przypraw: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon.
Jako że jest to sernik dyniowy, to będzie do niego potrzebować pure z dyni – możecie je zrobić na dwa sposoby.
Dynię oczyszczacie z pestek i włókien, kroicie na mniejsze kawałki i albo gotujecie, aż zmięknie, albo ją pieczecie w 200 stopniach przez około godzinę.
Gotową dynię obieracie ze skórki, a miąższ miksujecie blenderem, albo porządnie rozgniatacie, aby nie było grudek.
Przepis podaję na tortownicę o średnicy 22 cm (wtedy otrzymacie wysoki sernik), ale możecie go upiec w nieco większej foremce.

Sernik kokosowo-dyniowy
Składniki
spód ciasteczkowy:
- 150 g ciasteczek (użyłam owsiane)
- 30 g rozpuszczonego masła
sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g cukru
- 6 jaj o rozmiarze M
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
- 1 szklanka puree z dyni
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru mielonego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sos:
- 6 czubatych łyżek masy kajmakowej
- 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Na dno wyłóż masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
sernik:
- Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
- Wylej masę sernikową na spód z ciasteczek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny.
- Po upływie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
- Następnie schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez noc).
sos:
- Składniki sosu umieść w rondelku i pogrzej, aż dobrze się ze sobą połączą.
- Lekko ostudź i polej sernik.
Przepis własny.