Marchewkowy sernik wg przepisu Marthy Stewart

Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach :)

Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych).

Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników :)

Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek.

Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor, użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy :)

Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik Was nie zawiedzie :)

A wielbicieli marchewkowych wypieków zapraszam również na przepis na ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo na pyszne muffinki marchewkowe.

sernik marchewkowy

marchewkowy sernik

sernik marchewkowy

sernik marchewkowy

sernik marchewkowy

 

sernik z marchewką

Marchewkowy sernik świąteczny

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

składniki spodu:

  • pół szklanki orzechów włoskich
  • około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)
  • 60 g (4 łyżki) - rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

składniki sernika:

składniki polewy (opcjonalnie):

  • szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 3 łyżki cukru

Instrukcja
 

wykonanie spodu - zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki, zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów. Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.

  • Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.

wykonanie masy twarogowej:

  • Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru. Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
  • Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek. Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Masę serową wylej na spód. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut.
  • Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik. Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
  • Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem :)

Notatki

Składniki na tortownicę 22-23 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!