Marchewkowy sernik świąteczny

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
sernik marchewkowy

Przepis na marchewkowy sernik wg Marthy Stewart

Marchewkowy sernik z przepisu Marthy Stewart to wyjątkowe połączenie klasycznego sernika z dodatkiem słodkiej marchewki. Delikatne, kremowe wnętrze sera spotyka się z delikatnymi kawałkami marchewki, nadając ciastu niepowtarzalny smak i teksturę. Przepis ten, zainspirowany przez Marthę Stewart, zapewnia niezwykłe doznania smakowe, które rozgrzewają serce i podniebienie. Idealny na każdą okazję, szczególnie na rodzinne uroczystości czy święta. Spróbuj koniecznie!

sernik marchewkowy

Marchewkowy sernik przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zaskakujące w smaku ciasta i serniki i nie boisz się nowych wyzwań kulinarnych, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik z marchewką

Marchewkowy sernik przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły sernik marchewkowy na orzechowym spodzie z ciasteczek.
5 z 11 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 50 minut
1 hour
Czas całkowity 3 hours 30 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Składniki na tortownicę 22-23 cm.
Składniki

składniki na spód do sernika

  • 0,5 szklanki orzechów włoskich (50 g)
  • około 120 g kruchych ciasteczek ((ja użyłam korzenne))
  • 60 g masła ((4 łyżki) – rozpuszczonego )
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

składniki na marchewkowy sernik

  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie marchewki ((około 200 g), obrane i starte na małych oczkach)
  • 0,5 szklanki cukru (do marchewki – 100 g)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 kg sera sernikowego (dobrego, tłustego, polecam Piątnicę)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo cukier waniliowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

składniki na polewę (opcjonalnie):

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany ((użyłam 12%) – 250 ml)
  • 3 łyżki cukru
Instrukcja
 

Jak zrobić spód do sernika marchewkowego

  • Zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki.
    0,5 szklanki orzechów włoskich
  • Zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów.
    około 120 g kruchych ciasteczek
  • Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.
    60 g masła, 3 łyżki cukru
  • Przygotuj tortownicę – spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.

Jak zrobić sernik marchewkowy

  • Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru.
    1 łyżka masła, 2 średnie marchewki, 0,5 szklanki cukru
  • Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty – aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
  • Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek.
    1 szklanka cukru, 1 kg sera sernikowego, 4 jajka
  • Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Masę serową wylej na spód.
  • Piecz sernik marchewkowy w temperaturze 160 stopni (tryb góra-dół) przez około 80 minut.
  • Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
    1 szklanka kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik.
  • Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin – najlepiej na całą noc.
  • Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem :)
Prywatne
Słowa kluczowe sernik marchewkowy, sernik z marchewką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
marchewkowy sernik

Sernik marchewkowy – uwagi

Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach. Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych). Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników. Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek. Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor. Użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy. Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik marchewkowy Was nie zawiedzie!

A wielbicieli marchewkowych wypieków zapraszam również na przepis na ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo na pyszne muffinki marchewkowe.

sernik marchewkowy
sernik marchewkowy

Polecane przepisy na serniki na Wielkanoc

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki idealne na Wielkanoc i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2013 13 marca

Podziel się przepisem

49 komentarzy

  1. 99c3fc07740711d34fbaed5d2ca3b9d6?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2023 1 stycznia w 10:01- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Sernik pyszny, kremowa, delikatna konsystencja.
    Piękny kolor.
    Dziękuję za przepis.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 1 stycznia w 16:35- Odpowiedz

      dziękuję bardzo i cieszę się, że serniczek zasmakował :)

  2. 8064d0c2e25ef15e725bfe1133f4e8d1?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna Jaśkiewicz 2018 19 grudnia w 13:35- Odpowiedz

    Robiąc polewe śmietanową wystarczy zmieszać śmietane z cukrem na zimno i to wylać na ciasto? Czy jakoś inaczej?

    Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 grudnia w 19:17- Odpowiedz

      Tak, wystarczy wymieszać razem :)

  3. Sernik ajerkoniakowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 20 marca w 14:28- Odpowiedz

    […] jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy […]

  4. d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2016 29 marca w 13:19- Odpowiedz

    Witam, chciałabym się upewnić – chodzi o imbir mielony? Pzdr

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 29 marca w 13:22- Odpowiedz

      Tak, tutaj dajemy imbir mielony :)

      • d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
        Iza 2016 29 marca w 13:31- Odpowiedz

        Dziękuję za szybką odpowiedź :-) Jutro biorę się za pieczenie!

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2016 29 marca w 13:59- Odpowiedz

          Powodzenia.Jak będziesz miała jak, to wrzuć zdjęcie :)

          • d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
            Iza 2016 31 marca w 11:39

            Sernik upieczony… ale coś nie wyszło. Czas pieczenia i temperatura były takie jak w przepisie ale sernik jest niedopieczony :-( trzeba go jeść łyżeczką. Zdjęcie załączę później. I przy okazji pytanie, czy jeszcze ciepły sernik można przykrywać? Mój po ostudzeniu przeniosłam na balkon i przykryłam folią. To nie był chyba dobry pomysł bo para się skropliła. Nie wiem czy przez to ale spód, który był na pewno upieczony zrobił się miękki i taki jakby mokry. Poza tym smak samego sernika obłędny :-)
            Pozdrawiam

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2016 31 marca w 11:57

            Niestety z czasem pieczenia jest u każdego inaczej – dużo zależy od piekarnika, a w przypadku serników – ogromne znaczenie ma użyty twaróg – jeśli jest luźny i wilgotny, to czas pieczenia się znacznie wydłuża, a i tak sernik może być taki jakby niedopieczony – zawsze gdy nie jesteś pewna, czy sernik jest gotowy, to lepiej go dłużej podpiecz – środek ciasta nie może być ruchomy przy lekkim potrząsaniu. Co do przykrywania sernika folią, to jeśli schładzam sernik na balkonie, to go przykrywam taką dużą przykrywką z pojemnika do przenoszenia tortów i dodatkowo ją lekko unoszę, aby była cyrkulacja powietrza – wtedy ciasto się nie zapoci, w lodówce trzymam go w ogóle bez przykrycia. Mam nadzieję, że te wskazówki Ci pomogą :) pozdrawiam serdecznie, Beata

          • d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
            Iza 2016 31 marca w 12:24

            Chyba muszę wziąć pod uwagę piekarnik – a czy lepiej wydłużyć czas pieczenia czy zwiększyć od początku temperaturę? Najprawdopodobniej wina była też po stronie sera…. Użyłam sera z wiaderka Włoszczowa, a dopiero teraz przeczytałam w internecie kilka niepochlebnych opinii na jego temat, i m.in. to, że jest „luźny”. Dziękuję za info dot. studzenia – ja pewnie „zapociłam” swój na balkonie. Mam nadzieję, że następna próba pieczenia sernika zakończy się sukcesem :-)

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2016 31 marca w 12:27

            Iza – ja wolę piec sernik w niższej temperaturze za to dłużej – wtedy mam pewność, że po mi nie popęka i nie opadnie. Co do sera na serniki, to jak dla mnie niezawodna jest Piątnica i w zasadzie tylko jej używam. Można też kupić zwykły ser półtłusty w kostce i go samodzielnie dwukrotnie zmielić. Przy luźnych serach z wiaderka dobrze jest je wcześniej włożyć do gęstego sita wyłożonego dodatkowo np. pieluchą tetrową – gdy ser odcieknie będzie lepszy do pieczenia – tylko wtedy będzie go mniej :(

          • d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
            Iza 2016 31 marca w 12:41

            Odnośnie sera Włoszczowa, ktoś robił test i po odsączeniu 1kg uzyskano 83dkg sera… Jeszcze raz dziękuję za uwagi i przepis. Pozdrawiam!

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2016 31 marca w 12:42

            Proszę bardzo :)

          • d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
            Iza 2016 1 kwietnia w 09:35

            I jeszcze zaległe zdjęcie. PS. Mimo wszystko ciasto znika w oka mgnieniu :-)

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2016 1 kwietnia w 09:37

            Życzę smacznego :)

  5. Proste ciasto marchewkowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 25 września w 07:48- Odpowiedz

    […] blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym, ale jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie […]

  6. d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2015 7 kwietnia w 10:22- Odpowiedz

    Jaki to jest ser sernikowy? Pzdr

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 7 kwietnia w 10:32- Odpowiedz

      Ser w wiaderku – jest on już przygotowany i odpowiednio zmielony. Nie bierz tylko najtańszych bo często mają różnego rodzaju dodatki (mleko itp) a do sernika zalezy nam aby ser był mozliwie bez dodatków. Można oczywiście ser zmielić samodzielnie :)

      • d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
        Iza 2015 7 kwietnia w 10:40- Odpowiedz

        Dziękuję za szybką odpowiedź :-) a jakiego użyłaś jeśli mogę spytać?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2015 7 kwietnia w 20:59- Odpowiedz

          ja zazwyczaj używam serka z Piątnicy ale Pilos (z Lidla) też jest ok

  7. 64ae0c7e3d8029a5fc185f64d85b4f89?s=54&d=mm&r=g
    sandrito 2014 17 kwietnia w 23:14- Odpowiedz

    Mozna w tortownicy 26 cm upiec? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 17 kwietnia w 23:22- Odpowiedz

      Oczywiście można. Proponuję tylko zwiększyć ilości składników o połowę (dokładnie 1,4) aby serniczek nie wyszedł za płaski :)

  8. 59c44ca4b12c417934f71b4178cded4b?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2013 23 grudnia w 11:23- Odpowiedz

    Jak tylko pieczeń „wyjdzie” z piekarnika, zabieram się za sernik:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 23 grudnia w 13:46- Odpowiedz

      zachęcam bo bardzo smaczny :)

      • 59c44ca4b12c417934f71b4178cded4b?s=54&d=mm&r=g
        Ola 2013 25 grudnia w 00:03- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Wyszedł przepyszny, wszyscy się zajadali:) Do zrobienia spodu użyłam części pierniczków, które piekłam na choinkę, więc w całości wyszło home-made:) na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Życzę wesołych i smacznych Świąt

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2013 29 grudnia w 11:02- Odpowiedz

          Świetny pomysł z pierniczkami. Wyszedł tym bardziej świąteczny. Cieszę się, że smakowało :)

  9. Warzywa na słodko « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 12 września w 08:33- Odpowiedz

    […] Marchewkowy sernik […]

  10. a33a565d8710b3c9725758894337b5cd?s=54&d=mm&r=g
    misiask 2013 26 marca w 00:02- Odpowiedz

    ciekawe połączenia aż jestem ciekawa smaku ;] wygląda super ;]

  11. ca2545604b00f012131304d082b329dd?s=54&d=mm&r=g
    euGeniusz 2013 23 marca w 18:33- Odpowiedz

    jakich konkretnie ciasteczek użyłaś? z czego jest dekoracja?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 23 marca w 19:08- Odpowiedz

      Użyłam ciasteczka korzenne firmy Tago, sernik posypany jest zmiksowa kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową :)

  12. 70a8072a3b298ade8f8feb8072c660b1?s=54&d=mm&r=g
    codojedzenia 2013 20 marca w 19:51- Odpowiedz

    Pyszny serniczek

  13. 7e8765a55288c9abcb0bd77d503d96f8?s=54&d=mm&r=g
    Nashelly 2013 16 marca w 22:31- Odpowiedz

    Wow, sernik marchewkowy… Pierwsze słyszę! :D Super pomysł!

  14. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 15 marca w 20:25- Odpowiedz

    Już od dawna chodzi mi po głowie sernik marchewkowy – właśnie za tą niestandardowość :) Twój wygląda obłędnie :)

  15. adc2722e4f476ab2f0002c1994fbc822?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2013 15 marca w 15:55- Odpowiedz

    Wow wygląda i napewno smakuje fantastycznie ! :) A czy cukier można wyeliminować z tego przepisu ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 15 marca w 17:58- Odpowiedz

      Pewnie można :)

  16. 992e4e62385aa136627ec2825fd0612f?s=54&d=mm&r=g
    smerfetka79 2013 13 marca w 23:55- Odpowiedz

    jak wiosennie:)) Piękne zdjęcia i interesujący przepis:)Pozdrawiam

  17. 326a9135424dbd0587af9bcbba814b1a?s=54&d=mm&r=g
    wizart 2013 13 marca w 22:34- Odpowiedz

    właśnie takiego przepisu szukałam na święta :) dziękuje i pozdrawiam, na pewno wypróbuję

  18. 571e61cbcb73f1da6a15b59028cc94a3?s=54&d=mm&r=g
    Kokilka 2013 13 marca w 22:11- Odpowiedz

    aż mi oczy wyszły jak zobaczyłam tek oryginalny pomysł…

  19. dbe2b0438b64345296575d4fc5070c72?s=54&d=mm&r=g
    ladylaurabloq 2013 13 marca w 17:24- Odpowiedz

    ale cudny sernik,piekne zdjecia,zakochalam sie w nich i musze go wyprobowac,pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 13 marca w 22:05- Odpowiedz

      Sernik jest pyszny, spróbuj koniecznie :)

  20. d4827496812fdfc5ea9ef515dd15ad1f?s=54&d=mm&r=g
    deserowo 2013 13 marca w 13:10- Odpowiedz

    faktycznie dla mnie nowość. Ale wygląda pięknie!

  21. e5ff29e6d96469f2de613688dd232ee8?s=54&d=mm&r=g
    Endywia 2013 13 marca w 12:04- Odpowiedz

    Wygląda pięknie! :-) Tak za mną chodzi sernik już od dłuższego czasu, że chyba jeszcze przed świętami go upiekę. :-)

  22. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2013 13 marca w 11:39- Odpowiedz

    Wiele osób jedząc go dopytywało się, czy dorzuciłam wiórki kokosowe :)

  23. 4c2e91f000f4dbbf217324d7fb449732?s=54&d=mm&r=g
    ervishavisha 2013 13 marca w 11:22- Odpowiedz

    To dla mnie nowość. Na pewno jest smaczny :)

  24. b5dbd8d52dd61928d0c27f1d7fde555b?s=54&d=mm&r=g
    KUCHARNIA Anna Maria 2013 13 marca w 11:01- Odpowiedz

    Fantastyczny! Na pewno wypróbuję!
    A u mnie tarta marchewkowa na słodko:)
    Pozdrowienia!

  25. bab0ec21c0c8ed35a731f9361515fb15?s=54&d=mm&r=g
    Justin&Dorothy 2013 13 marca w 10:14- Odpowiedz

    ooo z marchewką sernik….. interesujące :) Bardzo ładnie wygląda :)

  26. ea99a41f4dc55f8fe46d43094b3659bf?s=54&d=mm&r=g
    whiness 2013 13 marca w 09:17- Odpowiedz

    Łał, świetny! Bardzo lubię marchewkowe wypieki, a serników jestem autentyczną fanką. Proszę o kawałeczek do kawy! :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy