Marchewkowy sernik wg przepisu Marthy Stewart
Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach :)
Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych).
Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników :)
Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek.
Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor, użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy :)
Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik Was nie zawiedzie :)
A wielbicieli marchewkowych wypieków zapraszam również na przepis na ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo na pyszne muffinki marchewkowe.
Marchewkowy sernik świąteczny
- pół szklanki orzechów włoskich
- około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)
- 60 g (4 łyżki) - rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 2 średnie marchewki (około 200 g), obrane i starte na małych oczkach
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kg sera sernikowego
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
- 3 łyżki cukru
- Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru. Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
- Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek. Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Masę serową wylej na spód. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut.
- Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik. Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
- Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem :)
Robiąc polewe śmietanową wystarczy zmieszać śmietane z cukrem na zimno i to wylać na ciasto? Czy jakoś inaczej?
Pozdrawiam :)
Tak, wystarczy wymieszać razem :)
[…] jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy […]
Witam, chciałabym się upewnić – chodzi o imbir mielony? Pzdr
Tak, tutaj dajemy imbir mielony :)
Dziękuję za szybką odpowiedź :-) Jutro biorę się za pieczenie!
Powodzenia.Jak będziesz miała jak, to wrzuć zdjęcie :)
Sernik upieczony… ale coś nie wyszło. Czas pieczenia i temperatura były takie jak w przepisie ale sernik jest niedopieczony :-( trzeba go jeść łyżeczką. Zdjęcie załączę później. I przy okazji pytanie, czy jeszcze ciepły sernik można przykrywać? Mój po ostudzeniu przeniosłam na balkon i przykryłam folią. To nie był chyba dobry pomysł bo para się skropliła. Nie wiem czy przez to ale spód, który był na pewno upieczony zrobił się miękki i taki jakby mokry. Poza tym smak samego sernika obłędny :-)
Pozdrawiam
Niestety z czasem pieczenia jest u każdego inaczej – dużo zależy od piekarnika, a w przypadku serników – ogromne znaczenie ma użyty twaróg – jeśli jest luźny i wilgotny, to czas pieczenia się znacznie wydłuża, a i tak sernik może być taki jakby niedopieczony – zawsze gdy nie jesteś pewna, czy sernik jest gotowy, to lepiej go dłużej podpiecz – środek ciasta nie może być ruchomy przy lekkim potrząsaniu. Co do przykrywania sernika folią, to jeśli schładzam sernik na balkonie, to go przykrywam taką dużą przykrywką z pojemnika do przenoszenia tortów i dodatkowo ją lekko unoszę, aby była cyrkulacja powietrza – wtedy ciasto się nie zapoci, w lodówce trzymam go w ogóle bez przykrycia. Mam nadzieję, że te wskazówki Ci pomogą :) pozdrawiam serdecznie, Beata
Chyba muszę wziąć pod uwagę piekarnik – a czy lepiej wydłużyć czas pieczenia czy zwiększyć od początku temperaturę? Najprawdopodobniej wina była też po stronie sera…. Użyłam sera z wiaderka Włoszczowa, a dopiero teraz przeczytałam w internecie kilka niepochlebnych opinii na jego temat, i m.in. to, że jest „luźny”. Dziękuję za info dot. studzenia – ja pewnie „zapociłam” swój na balkonie. Mam nadzieję, że następna próba pieczenia sernika zakończy się sukcesem :-)
Iza – ja wolę piec sernik w niższej temperaturze za to dłużej – wtedy mam pewność, że po mi nie popęka i nie opadnie. Co do sera na serniki, to jak dla mnie niezawodna jest Piątnica i w zasadzie tylko jej używam. Można też kupić zwykły ser półtłusty w kostce i go samodzielnie dwukrotnie zmielić. Przy luźnych serach z wiaderka dobrze jest je wcześniej włożyć do gęstego sita wyłożonego dodatkowo np. pieluchą tetrową – gdy ser odcieknie będzie lepszy do pieczenia – tylko wtedy będzie go mniej :(
Odnośnie sera Włoszczowa, ktoś robił test i po odsączeniu 1kg uzyskano 83dkg sera… Jeszcze raz dziękuję za uwagi i przepis. Pozdrawiam!
Proszę bardzo :)
I jeszcze zaległe zdjęcie. PS. Mimo wszystko ciasto znika w oka mgnieniu :-)
Życzę smacznego :)
[…] blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym, ale jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie […]
Jaki to jest ser sernikowy? Pzdr
Ser w wiaderku – jest on już przygotowany i odpowiednio zmielony. Nie bierz tylko najtańszych bo często mają różnego rodzaju dodatki (mleko itp) a do sernika zalezy nam aby ser był mozliwie bez dodatków. Można oczywiście ser zmielić samodzielnie :)
Dziękuję za szybką odpowiedź :-) a jakiego użyłaś jeśli mogę spytać?
ja zazwyczaj używam serka z Piątnicy ale Pilos (z Lidla) też jest ok
Mozna w tortownicy 26 cm upiec? Pozdrawiam
Oczywiście można. Proponuję tylko zwiększyć ilości składników o połowę (dokładnie 1,4) aby serniczek nie wyszedł za płaski :)
Jak tylko pieczeń „wyjdzie” z piekarnika, zabieram się za sernik:)
zachęcam bo bardzo smaczny :)
Wyszedł przepyszny, wszyscy się zajadali:) Do zrobienia spodu użyłam części pierniczków, które piekłam na choinkę, więc w całości wyszło home-made:) na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Życzę wesołych i smacznych Świąt
Świetny pomysł z pierniczkami. Wyszedł tym bardziej świąteczny. Cieszę się, że smakowało :)
[…] Marchewkowy sernik […]
ciekawe połączenia aż jestem ciekawa smaku ;] wygląda super ;]
jakich konkretnie ciasteczek użyłaś? z czego jest dekoracja?
Użyłam ciasteczka korzenne firmy Tago, sernik posypany jest zmiksowa kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową :)
Pyszny serniczek
Wow, sernik marchewkowy… Pierwsze słyszę! :D Super pomysł!
Już od dawna chodzi mi po głowie sernik marchewkowy – właśnie za tą niestandardowość :) Twój wygląda obłędnie :)
Wow wygląda i napewno smakuje fantastycznie ! :) A czy cukier można wyeliminować z tego przepisu ?
Pewnie można :)
jak wiosennie:)) Piękne zdjęcia i interesujący przepis:)Pozdrawiam
właśnie takiego przepisu szukałam na święta :) dziękuje i pozdrawiam, na pewno wypróbuję
aż mi oczy wyszły jak zobaczyłam tek oryginalny pomysł…
ale cudny sernik,piekne zdjecia,zakochalam sie w nich i musze go wyprobowac,pozdrawiam.
Sernik jest pyszny, spróbuj koniecznie :)
faktycznie dla mnie nowość. Ale wygląda pięknie!
Wygląda pięknie! :-) Tak za mną chodzi sernik już od dłuższego czasu, że chyba jeszcze przed świętami go upiekę. :-)
Wiele osób jedząc go dopytywało się, czy dorzuciłam wiórki kokosowe :)
To dla mnie nowość. Na pewno jest smaczny :)
Fantastyczny! Na pewno wypróbuję!
A u mnie tarta marchewkowa na słodko:)
Pozdrowienia!
ooo z marchewką sernik….. interesujące :) Bardzo ładnie wygląda :)
Łał, świetny! Bardzo lubię marchewkowe wypieki, a serników jestem autentyczną fanką. Proszę o kawałeczek do kawy! :)