Przepis na marchewkowy sernik wg Marthy Stewart

Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach :)

Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych).

Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników :)

Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek.

Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor.

Użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy :)

Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik marchewkowy Was nie zawiedzie :)

A wielbicieli marchewkowych wypieków zapraszam również na przepis na ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo na pyszne muffinki marchewkowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę

sernik marchewkowy

marchewkowy sernik

sernik marchewkowy

sernik marchewkowy

sernik marchewkowy

Marchewkowy sernik przepis do druku

sernik z marchewką

Marchewkowy sernik świąteczny

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły sernik marchewkowy na orzechowym spodzie z ciasteczek.
5 z 5 ocen
Porcje 12

Wyposażenie

  • Składniki na tortownicę 22-23 cm.

Składniki

składniki spodu:

  • 0,5 szklanki orzechów włoskich 50 g
  • około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)
  • 60 g masła (4 łyżki) - rozpuszczonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

składniki sernika:

  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie marchewki (około 200 g), obrane i starte na małych oczkach
  • 0,5 szklanki cukru do marchewki
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 1 kg sera sernikowego dobrego, tłustego, polecam Piątnicę
  • 4 jajka rozmiar L
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

składniki polewy (opcjonalnie):

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 3 łyżki cukru

Instrukcja
 

wykonanie spodu

  • Zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki.
    0,5 szklanki orzechów włoskich
  • Zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów.
    około 120 g kruchych ciasteczek
  • Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.
    60 g masła, 3 łyżki cukru
  • Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.

wykonanie masy twarogowej:

  • Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru.
    1 łyżka masła, 2 średnie marchewki, 0,5 szklanki cukru
  • Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
  • Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek.
    1 szklanka cukru, 1 kg sera sernikowego, 4 jajka
  • Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Masę serową wylej na spód.
  • Piecz w temperaturze 160 stopni (tryb góra-dół) przez około 80 minut.
  • Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
    1 szklanka kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik.
  • Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
  • Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!