Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

Od dawna zabierałam się za ciasto marchewkowe – robiłam wcześniej babeczki marchewkowe i ciasto marchewkowo-bananowe, ale nigdy nie zrobiłam tradycyjnego ciasta marchewkowego.

Postanowiłam nadrobić tą zaległość przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych 🙂

To ciasto marchewkowe jest wilgotne, delikatnie słodkie, a w połączeniu z kremem twarożkowym smakuje wręcz wyśmienicie.

Do jego upieczenia użyłam oprócz marchewki ananasa, ale możecie też dodać wiórki kokosowe, albo orzechy – wzbogacą one smak ciasta i dodadzą mu charakteru 🙂

Zwieńczenie tego ciasta marchewkowego stanowi lekko kandyzowana marchewka pokrojona w cieniutkie pasemka – muszę przyznać, że wyszła bardzo fajna i świetnie się prezentowała na cieście 🙂

Koniecznie wypróbujcie tą wersję ciasta – gdyż jego wygląd torcika świetnie sprawdzi się na świątecznym stole 😀

 

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe zbiorowe

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 180 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki startej marchewki (około 200 g)
  • około 300 g świeżego ananasa lub z puszki - zmiksowanego
  • ewentualnie wiórki kokosowe, orzechy
krem:
  • 500 g sera na serniki z wiaderka
  • około 100 g cukru pudru (do smaku)
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
kandyzowana marchewka:
  • 1 spora marchewka
  • pół szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pojedynczo jajka i po każdy dokładnie zmiksuj masę.
  3. Dodaj mąkę do masła na zmianę z mlekiem.
  4. Dodaj zmiksowane ananasy i startą marchewkę - wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to musisz wydłużyć czas pieczenia).
  7. Po upieczeniu ciasto wystudź.
krem:
  1. Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
  2. Połową kremu posmaruj wierzch jednego ciasta, przykryj drugim i posmaruj pozostałym kremem.
kandyzowana marchewka:
  1. Marchewkę potnij na cienkie paski przy pomocy nożyka szczelinowego.
  2. Cukier i wodę podgrzej w rondelku, dodaj marchewkę i smaż na wolnym ogniu, aż marchew zmięknie.
  3. Ostudź, a następnie nałóż na wierzch ciasta.
  4. Możesz ciasto dodatkowo udekorować cynamonem.
 

Przepis znalazłam na tej stronie.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux