Przepis na torcik marchewkowy z kremem twarożkowym
Od dawna zabierałam się za ciasto marchewkowe – robiłam wcześniej babeczki marchewkowe i ciasto marchewkowo-bananowe, ale nigdy nie zrobiłam tradycyjnego ciasta marchewkowego.
Postanowiłam nadrobić tą zaległość przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych :)
Ten torcik marchewkowy jest wilgotny, delikatnie słodki, a w połączeniu z kremem twarożkowym smakuje wręcz wyśmienicie.
Do jego upieczenia użyłam oprócz marchewki ananasa, ale możecie też dodać wiórki kokosowe, albo orzechy – wzbogacą one smak ciasta i dodadzą mu charakteru :)
Zwieńczenie tego ciasta marchewkowego stanowi lekko kandyzowana marchewka pokrojona w cieniutkie pasemka – muszę przyznać, że wyszła bardzo fajna i świetnie się prezentowała na cieście :)
Koniecznie wypróbujcie tą wersję ciasta – gdyż jego wygląd torcika świetnie sprawdzi się na świątecznym stole :D
Przepis na torcik marchewkowy z kremem twarożkowym

Torcik marchewkowy z kremem twarożkowym
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 180 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki startej marchewki (około 200 g)
- około 300 g świeżego ananasa lub z puszki - zmiksowanego
- ewentualnie wiórki kokosowe , orzechy
krem:
- 500 g sera na serniki z wiaderka
- około 100 g cukru pudru (do smaku)
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
kandyzowana marchewka:
- 1 spora marchewka
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
Instrukcja
ciasto:
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pojedynczo jajka i po każdy dokładnie zmiksuj masę.
- Dodaj mąkę do masła na zmianę z mlekiem.
- Dodaj zmiksowane ananasy i startą marchewkę - wymieszaj.
- Przełóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to musisz wydłużyć czas pieczenia).
- Po upieczeniu ciasto wystudź.
krem:
- Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
- Połową kremu posmaruj wierzch jednego ciasta, przykryj drugim i posmaruj pozostałym kremem.
kandyzowana marchewka:
- Marchewkę potnij na cienkie paski przy pomocy nożyka szczelinowego.
- Cukier i wodę podgrzej w rondelku, dodaj marchewkę i smaż na wolnym ogniu, aż marchew zmięknie.
- Ostudź, a następnie nałóż na wierzch ciasta.
- Możesz ciasto dodatkowo udekorować cynamonem.
Przepis znalazłam na tej stronie.
[…] wielbicieli marchewkowych wypieków zapraszam również na przepis na ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo na pyszne muffinki […]
przepis sprawdzony, polecam 5/5 :)
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało i bardzo dziękuję za zdjęcie :)
znakomite zdjęcia!