Przepis na torcik marchewkowy z kremem twarożkowym

Od dawna zabierałam się za ciasto marchewkowe – robiłam wcześniej babeczki marchewkowe i ciasto marchewkowo-bananowe, ale nigdy nie zrobiłam tradycyjnego ciasta marchewkowego.

Postanowiłam nadrobić tą zaległość przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych :)

Ten torcik marchewkowy jest wilgotny, delikatnie słodki, a w połączeniu z kremem twarożkowym smakuje wręcz wyśmienicie.

Do jego upieczenia użyłam oprócz marchewki ananasa, ale możecie też dodać wiórki kokosowe, albo orzechy – wzbogacą one smak ciasta i dodadzą mu charakteru :)

Zwieńczenie tego ciasta marchewkowego stanowi lekko kandyzowana marchewka pokrojona w cieniutkie pasemka – muszę przyznać, że wyszła bardzo fajna i świetnie się prezentowała na cieście :)

Koniecznie wypróbujcie tą wersję ciasta – gdyż jego wygląd torcika świetnie sprawdzi się na świątecznym stole :D

Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne ciasta, to zajrzyjcie do moich przepisów na Wielkanoc.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.58 z 7 ocen
Postaw mi kawę

torcik marchewkowy z kremem twarożkowym
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe zbiorowe

Przepis na torcik marchewkowy z kremem twarożkowym

ciasto marchewkowe6

Torcik marchewkowy z kremem twarożkowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny wilgotny torcik marchewkowy z pysznym kremem twarożkowym i kandyzowaną marchewką.
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 35 minut
1 godz
Czas całkowity 3 godz 5 minut

Wyposażenie

  • 2 formy do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 180 g masła miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka rozmiar
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki marchewki startej (około 200 g)
  • około 300 g ananasa świeżego lub z puszki - zmiksowanego
  • wiórki kokosowe , orzechy - ewentualnie

krem:

kandyzowana marchewka:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  • Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pojedynczo jajka i po każdy dokładnie zmiksuj masę.
  • Dodaj mąkę do masła na zmianę z mlekiem.
  • Dodaj zmiksowane ananasy i startą marchewkę - wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 35 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to musisz wydłużyć czas pieczenia).
  • Po upieczeniu ciasto wystudź.

krem:

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
  • Połową kremu posmaruj wierzch jednego ciasta, przykryj drugim i posmaruj pozostałym kremem.

kandyzowana marchewka:

  • Marchewkę potnij na cienkie paski przy pomocy nożyka szczelinowego.
  • Cukier i wodę podgrzej w rondelku, dodaj marchewkę i gotuj na wolnym ogniu, aż marchew zmięknie.
  • Ostudź, a następnie nałóż na wierzch ciasta.
  • Możesz ciasto dodatkowo udekorować cynamonem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na tej stronie.