Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym
Naszła mnie ochota na proste ciasto marchewkowe, więc nie myśląc za długo wzięłam się do roboty :)
W ten sposób ja zjadłam pyszne ciasto, a blog wzbogacił się o nowy fajny przepis na ciasto marchewkowe z musem gruszkowym.
Samo ciasto jest szybkie i proste, z podstawowych składników.
Wisienką na torcie jest tu mus gruszkowy.
Delikatny, puszysty i przepyszny.
Możecie oczywiście zrezygnować z niego, ale po co? 🤣🤣
Koniecznie go zróbcie – razem to prawdziwa bajka.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta marchewkowe z bloga – np. na brazylijskie ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.






Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym – przepis do druku
Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 jajka rozmiar L
- około 300 g (3 szklanki) drobno tartej marchewki
- ¾ szklanki oleju
- 3-4 duże gruszki - moje miały w sumie 780 g
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g (1/4 szklanki) cukru - lub smaku
- pół szklanki mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny plus trochę wody
- Najlepiej zacząć od wstępnego przygotowania musu gruszkowego.
- Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
- Przełóż gruszki do rondelka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz odrobinę wody - gotuj aż gruszki zmiękną i się rozpadną.
- Zmiksuj owoce, albo porządnie rozgnieć widelcem - schłódź w lodówce (ja je zrobiłam dzień wcześniej).
- Przygotuj ciasto marchewkowe - zmiksuj razem jajka, olej i cukier.
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj tartą marchewkę i wymieszaj łyżką - jeśli ciasto jest za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Dokończ mus gruszkowy.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do schłodzonych gruszek i delikatnie wymieszaj.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby była płynna.
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki musu z gruszek i wymieszaj, a następnie przelej całość do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż mus na ostudzone ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Schłódź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
Pomysł na mus gruszkowy znalazłam tutaj.
Ciasto marchewkowe bardzo lubi moja rodzina. Często je przygotowuje, ale korzystałam zawsze z jednego, sprawdzonego przepisu. Nie mam odwagi do eksperymentów w kuchni. Bardzo zaciekawił mnie pomysł z musem gruszkowym. Nigdy nie wykorzystywałam go w wypiekach. Zaryzykuję i wypróbuję przepis. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i mam nadzieję, że równie dobrze smakuje :-)
Spróbuj, ten mus jest bardzo smaczny, można jeść go samego :)