Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym

 

ciasto marchewkowe z musem gruszkowym

 

Naszła mnie ochota na proste ciasto marchewkowe, więc nie myśląc za długo wzięłam się do roboty :)

W ten sposób ja zjadłam pyszne ciasto, a blog wzbogacił się o nowy fajny przepis na ciasto marchewkowe z musem gruszkowym.

Samo ciasto jest szybkie i proste, z podstawowych składników.

Wisienką na torcie jest tu mus gruszkowy.

Delikatny, puszysty i przepyszny.

Możecie oczywiście zrezygnować z niego, ale po co? 🤣🤣

Koniecznie go zróbcie – razem to prawdziwa bajka.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta marchewkowe z bloga – np. na brazylijskie ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.

 

ciasto marchewkowe z gruszkowym kremem ciasto z gruszkami
 

ciasto marchewkowe z gruszkami najlepsze ciasto marchewkowe z kremem
 

proste ciasto marchewkowe wilgotne ciasto marchewkowe
 

Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym – przepis do druku

Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto marchewkowe:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 jajka rozmiar L
  • około 300 g (3 szklanki) drobno tartej marchewki
  • ¾ szklanki oleju
mus gruszkowy:
  • 3-4 duże gruszki - moje miały w sumie 780 g
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru - lub smaku
  • pół szklanki mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny plus trochę wody
Wykonanie
  1. Najlepiej zacząć od wstępnego przygotowania musu gruszkowego.
  2. Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
  3. Przełóż gruszki do rondelka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz odrobinę wody - gotuj aż gruszki zmiękną i się rozpadną.
  4. Zmiksuj owoce, albo porządnie rozgnieć widelcem - schłódź w lodówce (ja je zrobiłam dzień wcześniej).
  5. Przygotuj ciasto marchewkowe - zmiksuj razem jajka, olej i cukier.
  6. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  7. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  8. Dodaj tartą marchewkę i wymieszaj łyżką - jeśli ciasto jest za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
  9. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Wylej ciasto do formy.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ostudź.
  13. Dokończ mus gruszkowy.
  14. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do schłodzonych gruszek i delikatnie wymieszaj.
  15. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby była płynna.
  16. Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki musu z gruszek i wymieszaj, a następnie przelej całość do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
  17. Wyłóż mus na ostudzone ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  18. Schłódź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 224 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 26 g Białka: 4 g

 

 

Pomysł na mus gruszkowy znalazłam tutaj.