Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym
Przepis na rewelacyjne ciasto marchewkowe z musem gruszkowym
Przygotujcie dziś ze mną pyszne ciasto marchewkowe z musem gruszkowym. To proste wilgotne marchewkowe ciasto zasmakuje każdemu, szczególnie z lekkim jak piórko musem gruszkowym z gruszek i bitej śmietany. To idealne ciasto na jesień – w pięknym słonecznym kolorze i bardzo proste do zrobienia. To świetne ciasto na weekend do kawy czy też herbaty. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, ale szukasz przepisu, który ma dodatkowy czynnik „WOW” to wypróbuj ten przepis.
Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym przepis
Wyposażenie
- Przepis na blachę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto marchewkowe:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 4 jajka (rozmiar L)
- około 300 g marchewki ((3 szklanki) drobno tartej )
- 3/4 szklanki oleju (180 ml)
składniki na mus gruszkowy:
- 3-4 gruszki ( – moje miały w sumie 780 g)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) – lub smaku)
- 120 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30 %)
- 2 łyżeczki żelatyny ( plus trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić mus gruszkowy do ciasta marchewkowego
- Najlepiej zacząć od wstępnego przygotowania musu gruszkowego.
- Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę.3-4 gruszki
- Przełóż gruszki do rondelka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz odrobinę wody – gotuj aż gruszki zmiękną i się rozpadną.50 g cukru, 3 łyżki soku z cytryny
- Zmiksuj owoce, albo porządnie rozgnieć widelcem – schłodź w lodówce (ja je zrobiłam dzień wcześniej).
Jak zrobić ciasto marchewkowe
- Zmiksuj razem jajka, olej i cukier.200 g cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj tartą marchewkę i wymieszaj łyżką – jeśli ciasto jest za gęste, to możesz dodać trochę mleka.około 300 g marchewki
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Marchewkowe ciasto z musem gruszkowym – wykończenie
- Dokończ mus gruszkowy.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do schłodzonych gruszek i delikatnie wymieszaj.120 ml śmietany kremówki
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – tak aby była płynna.2 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki musu z gruszek i wymieszaj, a następnie przelej całość do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż mus na ostudzone ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Schłodź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Marchewkowe ciasto z gruszkami – uwagi
Naszła mnie ochota na proste ciasto marchewkowe, więc nie myśląc za długo wzięłam się do roboty :)
W ten sposób ja zjadłam pyszne ciasto, a blog wzbogacił się o nowy fajny przepis na ciasto marchewkowe z musem gruszkowym.
Samo ciasto jest szybkie i proste, z podstawowych składników.
Wisienką na torcie jest tu mus gruszkowy.
Delikatny, puszysty i przepyszny.
Możecie oczywiście zrezygnować z niego, ale po co? 🤣🤣
Koniecznie go zróbcie – razem to prawdziwa bajka.
Jak zrobić ciasto marchewkowe – wskazówki
Samo ciasto z marchewki jest bardzo proste do zrobienia. Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki – mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawy i oczywiście marchewkę. Jak przygotować marchewkę do ciasta marchewkowego? Ja ją ścieram na tarce o drobnych oczkach – tak, że otrzymuję drobne wiórki. Tak przygotowana marchewka jest potem po upieczeniu wręcz niewidoczna w cieście, a nadaje mu wilgotności, koloru i smaku.
Jak zrobić mus gruszkowy na ciasto?
Przygotujcie najpierw same gruszki – trzeba je poddusić w rondelku, aż zmiękną i się rozpadną. Wtedy je dodatkowo miksujecie lub porządnie rozgniatacie widelcem. Tak przygotowane gruszki schładzacie w lodówce przez kilka godzin – możecie je zrobić wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem ciasta marchewkowego ubijacie zimną śmietanę kremówkę na sztywno, dodajecie schłodzone gruszki oraz żelatynę i razem mieszacie. Tak powstaje leciutki jak chmurka mus gruszkowy :)
Ciasto z marchewki i gruszek to ciasto na dużą blachę, więc na pewno dla każdego wystarczy :) Przygotujcie je na weekend i zachwyćcie wszystkich jego wspaniałym smakiem i wyglądem.
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało moje ciasto marchewkowe z musem gruszkowym :)
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta marchewkowe z bloga – np. na brazylijskie ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.
Pomysł na mus gruszkowy znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na proste ciasta marchewkowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta marchewkowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto marchewkowe z musem gruszkowym
Zapraszam dziś na pyszne i bardzo proste ciasto marchewkowe podane z lekkim musem gruszkowym. To wspaniałe połączenie ciasta marchewkowego z bitą śmietaną i gruszkami, które zasmakuje każdemu! Pyszne i wilgotne marchewkowe ciasto doskonale smakuje z owocowym musem z gruszek i bitej śmietany. Do tego to ciasto marchewkowe na dużą blachę, więc jest bardzo podzielne i możne je pokroić na sporo kawałków. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić marchewkowe ciasto z gruszkami?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto z marchewki i gruszek i zobaczcie jakie to proste. Upieczcie takie pyszne i proste ciasto na weekend do kawy, czy też herbaty. Już samo ciasto marchewkowe jest niezwykle pyszne i każdy wielbiciel ciast marchewkowych pokocha ten smak. Ale to połączenie z musem z gruszek jest doskonałe! Lekki i puszysty mus jest super owocowy i wspaniale orzeźwiający. Idealnie komponuje się z ciastem. Gorąco polecam oraz zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z warzywami.