Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto marchewkowe z serkiem

By |2018-11-04T15:38:23+00:002018 Listopad 5th|Ciasta różne, Ciasta z kremem, Warzywa na słodko|

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i białą czekoladą

ciasto z marchewki z orzechami i kremem

 

Ciasto marchewkowe to jeden z jesiennych „must do”.

Bo jak tu nie upiec takiego ciacha jesienią?

Mamy tu po pierwsze pyszną i soczystą marchewkę, po drugie – chrupiące orzechy, po trzecie – rozgrzewające przyprawy.

Co najważniejsze – takie ciasto marchewkowe z serkiem jest po prostu pyszne. Wilgotne, mięsiste i chrupiące za razem.

A do tego ten krem z mascarpone i białej czekolady – można wyjadać łyżkami z miski 🙂

Jeśli macie w domu warzywnego niejadka, to na pewno takie ciasto im zasmakuje. Nie będą nawet wiedzieć, że jedzą marchewkę 🙂

Poza tym polecam wam inne przepisy na ciasta marchewkowe. Koniecznie spróbujcie prostego ciasta marchewkowego, torcik marchewkowy, albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.

ciasto z marchewką i orzechami  proste ciasto marchewkowe z orzechami
 

 

ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i białą czekoladą  proste ciasto marchewkowe z orzechami i kremem
 

ciasto marchewkowe z orzechami  ciasto z marchewki z orzechami
 

ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone  proste ciasto marchewkowe z twarożkiem
 

  Przepis do druku

 

Ciasto marchewkowe z serkiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 17
Składniki
ciasto marchewkowe:
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju
  • 225 g (szklanka i troszkę) cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 250 g drobno tartej marchewki - u mnie to były 3 średnie sztuki
  • 100 g (1 szklanka) rodzynek
  • 100 g (1 szklanka) orzechów laskowych
krem twarożkowy:
  • 250 g twarożku - użyłam mascarpone
  • 100 g białej lub karmelowej czekolady - użyłam karmelową
Wykonanie
  1. Zmiksuj olej z cukrem trzcinowym, w trakcie dodaj jajka i miksuj, aż masa lekko zgęstnieje.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką.
  3. Dodaj mąkę porcjami do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj do ciasta rodzynki (jeśli są bardzo suche możesz je wcześniej zalać gorącą wodą i poczekać aż lekko napęcznieją),posiekane orzechy oraz tartą marchewkę - wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
  5. Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Aby przygotować krem czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (do małego garnka wlej wodę do wysokości około 1-2 cm i zacznij ją gotować, na garnku postaw szklanką żaroodporną lub metalową miskę, włóż czekoladę i czekaj aż się rozpuści - dokładnie wymieszaj).
  9. Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
  10. Kremem posmaruj ciasto - gruuubą warstwą 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 393 Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 33 g Błonnik: 1,2 g Białka: 5 g

 

Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda „Home Bake” – zapraszam do przejrzenia innych przepisów Erica.

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/11/07 at 12:40 - Reply

    „Wilgotne, mięsiste i chrupiące za razem.” tym to nas kupiłaś totalnie! 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: