Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i białą czekoladą

ciasto z marchewki z orzechami i kremem

 

Ciasto marchewkowe to jeden z jesiennych „must do”.

Bo jak tu nie upiec takiego ciacha jesienią?

Mamy tu po pierwsze pyszną i soczystą marchewkę, po drugie – chrupiące orzechy, po trzecie – rozgrzewające przyprawy.

Co najważniejsze – takie ciasto marchewkowe z serkiem jest po prostu pyszne. Wilgotne, mięsiste i chrupiące za razem.

A do tego ten krem z mascarpone i białej czekolady – można wyjadać łyżkami z miski :)

Jeśli macie w domu warzywnego niejadka, to na pewno takie ciasto im zasmakuje. Nie będą nawet wiedzieć, że jedzą marchewkę :)

Poza tym polecam wam inne przepisy na ciasta marchewkowe. Koniecznie spróbujcie prostego ciasta marchewkowego, torcik marchewkowy, albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.

ciasto z marchewką i orzechami  proste ciasto marchewkowe z orzechami
 

 

ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i białą czekoladą  proste ciasto marchewkowe z orzechami i kremem
 

ciasto marchewkowe z orzechami  ciasto z marchewki z orzechami
 

ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone  proste ciasto marchewkowe z twarożkiem
 

  Przepis do druku

 

ciasto marchewkowe z serkiem

Ciasto marchewkowe z serkiem

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 17
Kalorie 393 kcal

Składniki
  

ciasto marchewkowe:

krem twarożkowy:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj olej z cukrem trzcinowym, w trakcie dodaj jajka i miksuj, aż masa lekko zgęstnieje.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką.
  • Dodaj mąkę porcjami do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
  • Dodaj do ciasta rodzynki (jeśli są bardzo suche możesz je wcześniej zalać gorącą wodą i poczekać aż lekko napęcznieją),posiekane orzechy oraz tartą marchewkę - wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować krem czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (do małego garnka wlej wodę do wysokości około 1-2 cm i zacznij ją gotować, na garnku postaw szklanką żaroodporną lub metalową miskę, włóż czekoladę i czekaj aż się rozpuści - dokładnie wymieszaj).
  • Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
  • Kremem posmaruj ciasto - gruuubą warstwą :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 393kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 27gBłonnik: 1.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda „Home Bake” – zapraszam do przejrzenia innych przepisów Erica.