Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i białą czekoladą
Ciasto marchewkowe to jeden z jesiennych „must do”.
Bo jak tu nie upiec takiego ciacha jesienią?
Mamy tu po pierwsze pyszną i soczystą marchewkę, po drugie – chrupiące orzechy, po trzecie – rozgrzewające przyprawy.
Co najważniejsze – takie ciasto marchewkowe z serkiem jest po prostu pyszne.
Wilgotne, mięsiste i chrupiące za razem.
A do tego ten krem z mascarpone i białej czekolady – można wyjadać łyżkami z miski :)
Jeśli macie w domu warzywnego niejadka, to na pewno takie ciasto im zasmakuje.
Nie będą nawet wiedzieć, że jedzą marchewkę :)
Poza tym polecam wam inne przepisy na ciasta marchewkowe. Koniecznie spróbujcie prostego ciasta marchewkowego, torcik marchewkowy, albo ciasto cukiniowo-marchewkowe.
Zachęcam również wypróbowanie innych przepisów na ciasta z warzywami w środku.
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i orzechami – przepis do druku

Ciasto marchewkowe z serkiem
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
ciasto marchewkowe:
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
- 225 g cukru trzcinowego (szklanka i troszkę)
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 250 g marchewki drobno tartej - u mnie to były 3 średnie sztuki
- 100 g rodzynek (1 szklanka)
- 100 g orzechów laskowych (1 szklanka)
krem twarożkowy:
- 250 g twarożku - użyłam mascarpone
- 100 g czekolady białej lub karmelowej - użyłam karmelową
Instrukcja
- Zmiksuj olej z cukrem trzcinowym, w trakcie dodaj jajka i miksuj, aż masa lekko zgęstnieje.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką.
- Dodaj mąkę porcjami do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
- Dodaj do ciasta rodzynki (jeśli są bardzo suche możesz je wcześniej zalać gorącą wodą i poczekać aż lekko napęcznieją),posiekane orzechy oraz tartą marchewkę - wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby przygotować krem czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (do małego garnka wlej wodę do wysokości około 1-2 cm i zacznij ją gotować, na garnku postaw szklanką żaroodporną lub metalową miskę, włóż czekoladę i czekaj aż się rozpuści - dokładnie wymieszaj).
- Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
- Kremem posmaruj ciasto - gruuubą warstwą :)
Składniki Odżywcze
Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda „Home Bake” – zapraszam do przejrzenia innych przepisów Erica.