Przepis na babkę szpinakową z orzechami i skórką pomarańczową
Szpinak ma coś takiego w sobie, że albo się go kocha, albo nienawidzi :)
Ja go kiedyś nie znosiłam, a teraz bardzo lubię – czy wy też tak macie?
Okazuje się, że te zielone listki są bardzo smaczne nie tylko w daniach wytrawnych, ale świetnie spisują się w słodkich ciastach.
Dowodem na to jest ciasto leśny mech, moje ciasto truskawkowa delicja albo kokosowe babeczki ze szpinakiem ❤❤
Teraz do tych wypieków dołącza babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową.
Bardzo prosta i szybka. Chrupiąca od orzechów i bardzo smaczna.
Jak zrobić babkę ze szpinakiem?
Jeśli macie zamrożony szpinak, to go musicie rozmrozić – najlepiej na sicie, a potem jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody.
Szpinak następnie miksujemy (najlepiej blenderem) razem z olejem i sokiem z cytryny na gładki mus.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – to zapewni babce szpinakowej puszystość.
Potem łączymy jajka z musem szpinakowym i mąką, dodajemy posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.
Babkę po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Ta babka szpinakowa z orzechami wychodzi rewelacyjne! Spróbujcie koniecznie, bo warto :)
Przepis podaję na formę keksową o długości około 30 cm – jeśli macie krótszą, to wydłużcie czas pieczenia.
Koniecznie spróbujcie również moje inne przepisy na babki!








Babka szpinakowa z orzechami przepis do druku

Babka szpinakowa z orzechami
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Składniki
ciasto:
- 150 g szpinaku - wcześniej rozmrożonego i lekko odciśniętego z wody
- 5 łyżek soku z cytryny
- 100 ml oleju
- 300 g mąki (2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata
- 100 g cukru (pół szklanki) - lub do smaku
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g orzechów włoskich (2/3 szklanki) posiekanych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2-3 łyżki mleka lub troszkę więcej - do konsystencji
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcja
- Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.150 g szpinaku, 5 łyżek soku z cytryny, 100 ml oleju
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 100 g cukru
- Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta - krótko zmiksuj (ciasto będzie dość gęste - aby utrzymać orzechy - ale jeśli wydaje ci się za bardzo gęste, do możesz dodać do niego trochę mleka).300 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką.80 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
- Przygotuj lukier - cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i polej nim ciasto.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki Odżywcze
Inspiracja – blog Smaczna pyza