Przepis na babkę szpinakową z orzechami

i skórką pomarańczową

babka szpinakowa z orzechami


Szpinak ma coś takiego w sobie, że albo się go kocha, albo nienawidzi :)

Ja go kiedyś nie znosiłam, a teraz bardzo lubię – czy wy też tak macie?

Okazuje się, że te zielone listki są bardzo smaczne nie tylko w daniach wytrawnych, ale świetnie spisują się w słodkich ciastach.

Dowodem na to jest ciasto leśny mech, moje ciasto truskawkowa delicja albo kokosowe babeczki ze szpinakiem ❤❤

Teraz do tych wypieków dołącza babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową.

Bardzo prosta i szybka. Chrupiąca od orzechów i bardzo smaczna.

Jak zrobić babkę ze szpinakiem?

Jeśli macie zamrożony szpinak, to go musicie rozmrozić – najlepiej na sicie, a potem jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody.

Szpinak następnie miksujemy (najlepiej blenderem) razem z olejem i sokiem z cytryny na gładki mus.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – to zapewni babce szpinakowej puszystość.

Potem łączymy jajka z musem szpinakowym i mąką, dodajemy posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.

Babkę po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ciasto szpinakowe wychodzi rewelacyjne! Spróbujcie koniecznie, bo warto :)

Przepis podaję na formę keksową o długości około 30 cm – jeśli macie krótszą, to wydłużcie czas pieczenia.

Koniecznie spróbujcie również moje inne przepisy na babki!


ciasto szpinakowe z orzechami babka z orzechami i skórką pomarańczową

ciasto leśny mech z orzechami babka z orzechami i szpinakiem

szpiankowe ciasto z orzechami zielone ciasto szpinakowe z orzechami i skórką pomarańczową

ciasto ze szpinakiem i orzechami ciasto szpinakowe z orzechami

Babka szpinakowa z orzechami przepis do druku

babka szpinakowa z orzechami

Babka szpinakowa z orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą i wilgotną babkę ze szpinakiem orzechami i skórką pomarańczową.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 12
Kalorie 322 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.

Składniki
  

ciasto:

  • 150 g szpinaku - wcześniej rozmrożonego i lekko odciśniętego z wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 100 ml oleju
  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata
  • 100 g cukru (pół szklanki) - lub do smaku
  • 3 jajka rozmiar L
  • 80 g orzechów włoskich (2/3 szklanki) posiekanych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2-3 łyżki mleka lub troszkę więcej - do konsystencji
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Instrukcja
 

  • Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta - krótko zmiksuj (ciasto będzie dość gęste - aby utrzymać orzechy - ale jeśli wydaje ci się za bardzo gęste, do możesz dodać do niego trochę mleka).
  • Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
  • Przygotuj lukier - cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i polej nim ciasto.
  • Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 322kcalWeglowodany: 40gBiałko: 7gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe babka wielkanocna, wilgotna babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – blog Smaczna pyza