Babka szpinakowa z orzechami

Zaktualizowany: 2024 19 lutego
babka szpinakowa z orzechami

Przepis na babkę szpinakową z orzechami i skórką pomarańczową

Babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową to pyszne ciasto, które przygotowałam z dodatkiem szpinaku, orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a dodatki dodają mu interesującego smaku i chrupkości. To wspaniałe połączenie smaków zadowoli nie tylko miłośników zdrowych i naturalnych składników, ale także tych, którzy cenią sobie wyjątkowe smaki. Sprawdźcie mój przepis i upieczcie to niezwykłe ciasto już dziś!

ciasto szpinakowe z orzechami

Babka szpinakowa z orzechami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nietypowe połączenia smakowe i nie boisz się eksperymentować w swojej kuchni, to ta babka ze szpinakiem jest właśnie dla Ciebie. Babka smakuje doskonale, a jej wspaniały zielony kolor poprawia humor.

babka szpinakowa z orzechami

Babka szpinakowa z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą i wilgotną babkę ze szpinakiem orzechami i skórką pomarańczową.
4.91 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 12
Kalorie 322 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na babkę ze szpinakiem

składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru ((1 szklanka))
  • 2-3 łyżki mleka (lub troszkę więcej – do konsystencji)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcja
 

Jak zrobić szpinakową babkę krok po kroku

  • Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.
    150 g szpinaku, 5 łyżek soku z cytryny, 100 ml oleju
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 100 g cukru
  • Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta – krótko zmiksuj (ciasto będzie dość gęste – aby utrzymać orzechy – ale jeśli wydaje ci się za bardzo gęste, do możesz dodać do niego trochę mleka).
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką.
    80 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
  • Przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i polej nim ciasto.
    150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 322kcalWeglowodany: 40gBiałko: 7gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe babka wielkanocna, wilgotna babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z orzechami i skórką pomarańczową

Babka szpinakowa – uwagi

Szpinak ma coś takiego w sobie, że albo się go kocha, albo nienawidzi. Ja go kiedyś nie znosiłam, a teraz bardzo lubię – czy wy też tak macie? Okazuje się, że te zielone listki są bardzo smaczne nie tylko w daniach wytrawnych, ale świetnie spisują się w słodkich ciastach. Dowodem na to jest ciasto leśny mech, moje ciasto truskawkowa delicja albo kokosowe babeczki ze szpinakiem. Teraz do tych wypieków dołącza babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową. Bardzo prosta i szybka. Chrupiąca od orzechów i bardzo smaczna. Gorąco polecam!

ciasto leśny mech z orzechami

Jak zrobić babkę ze szpinakiem – wskazówki

Jeśli macie zamrożony szpinak, to go musicie rozmrozić – najlepiej na sicie, a potem jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody. Szpinak następnie miksujemy (najlepiej blenderem) razem z olejem i sokiem z cytryny na gładki mus. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – to zapewni babce szpinakowej puszystość. Potem łączymy jajka z musem szpinakowym i mąką, dodajemy posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Babkę po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Ta babka szpinakowa z orzechami wychodzi rewelacyjne! Spróbujcie koniecznie, bo warto! Przepis podaję na formę keksową o długości około 30 cm – jeśli macie krótszą, to wydłużcie czas pieczenia.

Koniecznie spróbujcie również moje inne przepisy na babki!

babka z orzechami i szpinakiem
szpiankowe ciasto z orzechami zielone ciasto szpinakowe z orzechami i skórką pomarańczową
ciasto ze szpinakiem i orzechami ciasto szpinakowe z orzechami

Inspiracja – blog Smaczna pyza

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i na codzienny deser do kawy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a na blogu znajdzie ich dużo więcej. Serdecznie zapraszam.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2020 3 kwietnia