Babka szpinakowa z orzechami

i skórką pomarańczową

 

babka szpinakowa z orzechami

 

Szpinak ma coś takiego w sobie, że albo się go kocha, albo nienawidzi 🙂

Ja go kiedyś nie znosiłam, a teraz bardzo lubię – czy wy też tak macie?

Okazuje się, że te zielone listki są bardzo smaczne nie tylko w daniach wytrawnych, ale świetnie spisują się w słodkich ciastach.

Dowodem na to jest ciasto leśny mech, moje ciasto truskawkowa delicja albo kokosowe babeczki ze szpinakiem ❤❤

Teraz do tych wypieków dołącza babka szpinakowa z orzechami i skórką pomarańczową.

Bardzo prosta i szybka. Chrupiąca od orzechów i bardzo smaczna.

Spróbujcie koniecznie, bo warto 🙂

Przepis podaję na formę keksową o długości około 30 cm – jeśli macie krótszą, to wydłużcie czas pieczenia.

 

ciasto szpinakowe z orzechami babka z orzechami i skórką pomarańczową
 

ciasto leśny mech z orzechami babka z orzechami i szpinakiem
 

szpiankowe ciasto z orzechami zielone ciasto szpinakowe z orzechami i skórką pomarańczową
 

ciasto ze szpinakiem i orzechami ciasto szpinakowe z orzechami
 

Babka szpinakowa z orzechami – przepis do druku

Babka szpinakowa z orzechami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 150 g szpinaku - wcześniej rozmrożonego i lekko odciśniętego z wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 100 ml oleju
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g (pół szklanki) cukru - lub do smaku
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • około 80 g (2/3 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
  1. Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta - krótko zmiksuj (ciasto będzie dość gęste - aby utrzymać orzechy - ale jeśli wydaje ci się za bardzo gęste, do możesz dodać do niego trochę mleka).
  5. Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
  7. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
  9. Przygotuj lukier - cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i polej nim ciasto.
  10. Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 322 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 40 g Białka: 7 g

 

 

Inspiracja.