Przepis na lekkie ciasto truskawkowa delicja na szpinakowym cieście
wpis sponsorowany
Ciasto truskawkowa delicja, to taka moja wariacja na temat ciasta Leśny Mech :)
Chciałam wykorzystać ciasto szpinakowe, ale je jednocześnie trochę „odchudzić” i sprawić aby było bardziej puszyste.
Dlatego tym razem zrezygnowałam z dodawania do szpinaku oleju, za to wykorzystałam maślankę.
Muszę powiedzieć, że to był strzał w 10!
W cieście leśny mech przeszkadzała mi trochę jego oleistość i tłustość.
Gdy się ten olej wyeliminuje, to okazuje się, że ciasto jest dalej wilgotne, a jednocześnie jest duże lżejsze i lepsze w smaku :)
Idąc dalej tropem „fit ciasta” przygotowałam lekką jogurtową masę, do której wkroiłam świeże truskawki.
Do tego dołożyłam Konfiturę Truskawkową Stovit i tak powstała moja truskawkowa delicja.
A że to prawdziwa delicja, to możecie mi wierzyć, a jak nie wierzycie, to sami ją zróbcie i się przekonajcie!
Mam jeszcze dowód, że ciasto jest leciutkie i odchudzone – 100 g ciasta (czyli mniej więcej jeden kawałek), to tylko 130 kalorii – nic tylko jeść :)
Koniecznie zróbcie sobie ciasto truskawkowa delicja!
Wypróbujcie również inne moje przepisy ze szpinakiem i warzywami w cieście.
Ps. Przepisy które mogą cię zainteresować:
Placek z truskawkami i kruszonką
Babeczki brzoskwiniowe z dżemem brzoskiwniowym Stovit








Ciasto truskawkowa delicja – przepis do druku

Ciasto truskawkowa delicja
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
Składniki
ciasto szpinakowe:
masa jogurtowa:
dodatkowo:
- słoiczek konfitury truskawkowej Stovit
Instrukcja
ciasto:
- Szpinak zmiksuj z maślanką i sokiem z cytryny - jak na smoothie :)100 g szpinaku, 150 ml maślanki, 1 łyżka soku z cytryny
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.2 jajka, 100 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.200 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj zmiksowany szpinak na zmianę z mąką.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij wierzch ciasta ( i go dokładnie rozkrusz).
masa jogurtowa:
- Żelatynę zalej wodą tak, aby ją zakrywała - odstaw do napęcznienia.3 łyżki żelatyny
- Jogurt zmiksuj z cukrem.700 g jogurtu, 100 g cukru
- Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
- Dodaj do niej 3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj.
- Wsyp do masy pokrojone truskawki, zamieszaj.300 g truskawek
- Spód szpinakowy posmaruj konfiturą truskawkową Stovit, a następnie wyłóż masę jogurtową.słoiczek konfitury truskawkowej Stovit
- Posyp wierzch pokruszonym ciastem szpinakowym.
- Schłodź całość przez kilka godzin w lodówce - tak aby masa jogurtowa stężała.
Składniki Odżywcze


Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
