Ciasto truskawkowa delicja

na lekkim szpinakowym cieście

 

ciasto z truskawkami i masą jogurtową

 

Ciasto truskawkowa delicja, to taka moja wariacja na temat ciasta Leśny Mech :)

Chciałam wykorzystać ciasto szpinakowe, ale je jednocześnie trochę „odchudzić” i sprawić aby było bardziej puszyste. Dlatego tym razem zrezygnowałam z dodawania do szpinaku oleju, za to wykorzystałam maślankę.

Muszę powiedzieć, że to był strzał w 10!

W cieście leśny mech przeszkadzała mi trochę jego oleistość i tłustość. Gdy się ten olej wyeliminuje, to okazuje się, że ciasto jest dalej wilgotne, a jednocześnie jest duże lżejsze i lepsze w smaku :)

Idąc dalej tropem „fit ciasta” przygotowałam lekką jogurtową masę, do której wkroiłam świeże truskawki.

Do tego dołożyłam Konfiturę Truskawkową Stovit i tak powstała moja truskawkowa delicja.

A że to prawdziwa delicja, to możecie mi wierzyć, a jak nie wierzycie, to sami ją zróbcie i się przekonajcie.

Mam jeszcze dowód, że ciasto jest leciutkie i odchudzone – 100 g ciasta (czyli mniej więcej jeden kawałek), to tylko 130 kalorii – nic tylko jeść :)

Może zainteresują was również te przepisy :)

Kokosowe babeczki szpinakowe

Placek z truskawkami i kruszonką

Sernik Cassis

Babeczki brzoskwiniowe z dżemem brzoskiwniowym Stovit

 

dietetyczne ciasto szpinakowe z truskawkami ciasto leśny mech z jogurtem i truskawkami
 

dietetyczne ciasto szpinakowe z jogurtową masą i truskawkami szpinakowe ciasto z masą jogurtową i truskawkami
 

ciasto truskawkowa delicja jogurtowiec z truskawkami i szpinakowym ciastem
 

ciasto leśny mech w wersji fit z jogurtową masą ciasto jogurtowe z truskawkami na szpinakowym cieście
 

Ciasto truskawkowa delicja – przepis do druku

ciasto leśny mech z truskawkami i jogurtem

Ciasto truskawkowa delicja

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 21
Kalorie 131 kcal

Składniki
  

ciasto szpinakowe:

masa jogurtowa:

  • 700 g gęstego jogurtu - użyłam jogurt grecki light
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 3 lekko czubate łyżki żelatyny + woda
  • około 300 g truskawek - pokrojonych

dodatkowo:

  • słoiczek konfitury truskawkowej Stovit

Instrukcja
 

ciasto:

  • Szpinak zmiksuj z maślanką i sokiem z cytryny - jak na smoothie :)
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej wlewaj zmiksowany szpinak na zmianę z mąką.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości 24/24 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij wierzch ciasta ( i go dokładnie rozkrusz).

masa jogurtowa:

  • Żelatynę zalej wodą tak, aby ją zakrywała - odstaw do napęcznienia.
  • Jogurt zmiksuj z cukrem.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
  • Dodaj do niej 3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj.
  • Wsyp do masy pokrojone truskawki, zamieszaj.
  • Spód szpinakowy posmaruj konfiturą truskawkową Stovit, a następnie wyłóż masę jogurtową.
  • Posyp wierzch pokruszonym ciastem szpinakowym.
  • Schłódź całość przez kilka godzin w lodówce - tak aby masa jogurtowa stężała.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 131kcalWeglowodany: 24gBiałko: 4gTłuszcz: 2.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto truskawkowa delicja
 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit