Ciasto leśny mech ze szpinakiem

ciasto leśny mech ze szpinakiem


Pewnie widzieliście już wcześniej w sieci obłędnie zielone ciasto szpinakowe nazywane leśny mech.

Nazwa ciasta nawiązuje wyglądem właśnie do mchu, a to dzięki zielonym okruszkom, które otulają torcik szpinakowy z każdej strony :)

To ciasto leśny mech miałam okazję już wcześniej jeść, ale wtedy coś mi w nim „nie grało”.

Nie chodzi mi to wcale o szpinak, czy też jego smak, bo nie czuć go w cieście wcale.

Tamto ciasto było dla mnie jakoś za tłuste, dlatego się do niego lekko zraziłam.

Minęło trochę czasu i postanowiłam, że sama upiekę torcik leśny mech.

Zrobiłam kilka modyfikacji i dodałam maliny, aby ich kwaskowatość nadała ciastu charakteru oraz dodatkowo wprowadziła kontrastowy kolor.

Jak widać, dzięki temu zabiegowi ciasto wygląda wręcz bajecznie, czerwony i zielony kolor pięknie się komponują.

Torcik smakuje przepysznie, a dzięki szpinakowi i olejowi w cieście jest bardzo wilgotne i nie wymaga dodatkowego namaczania.

Spróbujcie koniecznie, a na pewno się nie zawiedziecie.

A z takich nietypowych w smaku ciast i tortów zapraszam również na torcik mojito – cytrynowo-miętowy nasączany rumem.

Wypróbujcie również inne moje przepisy zawierające szpinak.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

tort leśny mech

ciasto leśny mech

torcik leśny mech

ciasto leśny mech

ciasto leśny mech

torcik leśny mech

Ciasto leśny mech

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły torcik leśny mech ze szpinakowym ciastem, kremem śmietankowym i malinami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 1 godz
3 godz
Czas całkowity 5 godz 30 minut
Danie Ciasta, Tort
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

ciasto szpinakowe:

krem:

sos malinowy:

dodatkowo:

  • około 100 g malin do dekoracji
  • ziarenka granatu do dekoracji

Instrukcja
 

ciasto:

  • Szpinak rozmroź, a następnie odciśnij na drobnym sitku.
    450 g szpinaku
  • Zmiksuj go blenderem z połową oleju i sokiem z jednej cytryny.
    250 ml oleju, sok
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą, puszystą masę.
    4 jajka, 200 g cukru
  • Dodaj do jajek szpinak oraz pozostały olej - krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
    350 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto możesz upiec dzień wcześniej :)

maliny:

  • Umieść w rondelku 250 g malin - jeśli używasz mrożone owoce, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
    250 g malin
  • Wlej trochę wody - tylko po to aby owoce się nie przypaliły, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
    50 g cukru, sok
  • Gotuj na małym ogniu, aż owoce się lekko rozpadną.
  • Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
    1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Ostudź maliny.

krem:

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone - miksuj tylko do momentu dobrego połączenia.
    500 g śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone

wykończenie:

  • Ciasto szpinakowe przekrój na trzy blaty - ten ostatni może być nierówny.
  • Odłóż kilka łyżek kremu śmietankowego.
  • Nałóż na spodni blat połowę pozostałego kremu, wetnij do środka kremu dodatkowe maliny.
  • Na wierzch nałóż połowę sosu malinowego.
  • Połóż drugi kawałek ciasta, nałóż na niego resztę kremu, wetknij w środek maliny i nałóż resztę sosu malinowego.
  • Odłożony blat ciasta pokrusz.
  • Boki ciasta posmaruj odłożonym kremem.
  • Obsyp wierzch i boki ciasta pokruszonym ciastem szpinakowym.
  • Przed podaniem posyp górę ciasta ziarenkami granatu, albo świeżymi malinami.
    ziarenka granatu, około 100 g malin
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!