Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 

ciasto leśny mech ze szpinakiem

 

Pewnie widzieliście już wcześniej w sieci obłędnie zielone ciasto szpinakowe nazywane leśny mech.

Nazwa ciasta nawiązuje wyglądem właśnie do mchu, a to dzięki zielonym okruszkom, które otulają torcik z każdej strony :)

To ciasto miałam okazję już wcześniej jeść, ale wtedy coś mi w nim „nie grało”.

Nie chodzi mi to wcale o szpinak, czy też jego smak, bo nie czuć go w cieście wcale. Tamto ciasto było dla mnie jakoś za tłuste, dlatego się do niego lekko zraziłam.

Minęło trochę czasu i postanowiłam, że sama upiekę leśny mech.

Zrobiłam kilka modyfikacji i dodałam maliny, aby ich kwaskowatość nadała ciastu charakteru oraz dodatkowo wprowadziła kontrastowy kolor.

Jak widać, dzięki temu zabiegowi ciasto wygląda wręcz bajecznie, czerwony i zielony kolor pięknie się komponują.

Torcik smakuje przepysznie, a dzięki szpinakowi i olejowi w cieście jest bardzo wilgotne i nie wymaga dodatkowego namaczania.

Spróbujcie koniecznie, a na pewno się nie zawiedziecie.

A z takich nietypowych w smaku ciast i tortów zapraszam również na torcik mojito – cytrynowo-miętowy nasączany rumem.

 

tort leśny mech

 

ciasto leśny mech

 

torcik leśny mech

 

ciasto leśny mech

 

ciasto leśny mech

 

torcik leśny mech

Ciasto leśny mech

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto szpinakowe:

sos malinowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Szpinak rozmróź, a następnie odciśnij na drobnym sitku.
  • Zmiksuj go blenderem z połową oleju i sokiem z jednej cytryny.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą, puszystą masę.
  • Dodaj do jajek szpinak oraz pozostały olej - krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto możesz upiec dzień wcześniej :)

maliny:

  • Umieść w rondelku 250 g malin - jeśli używasz mrożone owoce, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Wlej trochę wody - tylko po to aby owoce się nie przypaliły, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
  • Gotuj na małym ogniu, aż owoce się lekko rozpadną.
  • Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
  • Ostudź maliny.

krem:

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone - miksuj tylko do momentu dobrego połączenia.

wykończenie:

  • Ciasto szpinakowe przekrój na trzy blaty - ten ostatni może być nierówny.
  • Odłóż kilka łyżek kremu śmietankowego.
  • Nałóż na spodni blat połowę pozostałego kremu, wetnij do środka kremu dodatkowe maliny.
  • Na wierzch nałóż połowę sosu malinowego.
  • Połóż drugi kawałek ciasta, nałóż na niego resztę kremu, wetknij w środek maliny i nałóż resztę sosu malinowego.
  • Odłożony blat ciasta pokrusz.
  • Boki ciasta posmaruj odłożonym kremem.
  • Obsyp wierzch i boki ciasta pokruszonym ciastem szpinakowym.
  • Przed podaniem posyp górę ciasta ziarenkami granatu, albo świeżymi malinami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!