Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Torcik czekoladowy z kartoflami

Torcik czekoladowy z kartoflami

 

torcik z kremem czekoladowym

 

Jeśli szukacie czegoś nietuzinkowego na romantyczną randkę, to mam coś baaaardzo zaskakującego – czekoladowy torcik z kartoflami.

Tak, tak – z kartoflami 🙂

Taki właśnie torcik przygotowałam na kolejną bitwę w  kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Wcześniej zaprezentowałam wam już przepis na piknikowe placuszki kartoflane z łososiem i ten przepis wybrał bitwę – mam nadzieję, że ten torcik też wam tak przypadnie do gustu, że wygra pojedynek – głosować możecie na fanpagu, a wyniki będą widoczne na stronie kampanii.

Torcik czekoladowy z kartoflami jest pyszny, mocno czekoladowy i wilgotny.

Będzie niezłym randkowym afrodyzjakiem dzięki czekoladzie, dodatkowi kawy i pysznym malinom.

Upieczcie ten wyjątkowy torcik, a potem przyłączcie się do mojego teamu Kartofla, głosujcie na przepis i bawcie się razem z nami 🙂

Zapraszam również po inne kartoflane przepisy z mojego bloga.

 

torcik czekoladowy z malinami

 

tort czekoladowy

 

tort z kremem czekoladowym

 

torcik czekoladowy z malinami

 

tort czekoladowy z malinami

 

Torcik czekoladowy z kartoflami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 16 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 8
Składniki
składniki ciasta:
  • 200 g ugotowanych kartofli
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy w proszku
składniki kremu:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
dodatkowo:
  • świeże maliny do dekoracji
Wykonanie
  1. Kartofle dokładniej ubij albo przepuść przez praskę do ziemniaków.
  2. Umieść je w misie razem z cukrem pudrem i 100 g masła – zmiksuj mikserem.
  3. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej pozostałe 50 g masła i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce – dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.
  4. Dodaj czekoladę do masy kartoflano-maślanej i zmiksuj do połączenia składników.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną.
  6. Do misy miksera dodaj pojedynczo jajka, a następnie wsyp porcjami mąkę – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
  7. Przygotuj dwie foremki o średnicy około 16 cm i nałóż do nich ciasto.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Ostrym nożem zetnij kopułki z ciasta, tak aby miały płaskie wierzchy, a następnie przekrój każde ciasto po środku na dwa blaty (odcięte kopułki zjedz :D).
  11. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
  12. Dodaj masło do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  13. Lekko przestudź krem.
  14. Na paterze ułóż jeden blat torcika, posmaruj go częścią kremu, powtórz czynności z pozostałymi blatami.
  15. Wierzch torcika udekoruj kremem – możesz przełożyć jego część do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzchu rozetki z kremu.
  16. Na koniec ułóż maliny a całość oprósz lekko cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 376 Tłuszcze: 24g Węglowodany: 36g Błonnik: 0,8g Białka: 4,7g

 

 

tort czekoladowy z malinami

 

 

Related Post

Reklama

  • Pati

    Różne warzywa dodawałam do ciast czekoladowych, ale ziemniaków jeszcze nie. Co najwyżej do bułek lub chleba. Tort przepięknie się prezentuje!

  • Podoba nam się, bo skoro używamy bataty to wypieków to czemu i z klasycznymi ziemniakami nie spróbować 😀 Super 😀

  • Dziękuję Maja – smak nie jest gorzki – mimo gorzkiej czekolady – raczej intensywny i lekko słodki 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux