Przepis na torcik czekoladowy z kartoflami

 

torcik z kremem czekoladowym

 

Jeśli szukacie czegoś nietuzinkowego na romantyczną randkę, to mam coś baaaardzo zaskakującego – czekoladowy torcik z kartoflami.

Tak, tak – z kartoflami :)

Taki właśnie torcik przygotowałam na kolejną bitwę w  kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Wcześniej zaprezentowałam wam już przepis na piknikowe placuszki kartoflane z łososiem i ten przepis wybrał bitwę – mam nadzieję, że ten torcik też wam tak przypadnie do gustu, że wygra pojedynek – głosować możecie na fanpagu, a wyniki będą widoczne na stronie kampanii.

Torcik czekoladowy z kartoflami jest pyszny, mocno czekoladowy i wilgotny.

Będzie niezłym randkowym afrodyzjakiem dzięki czekoladzie, dodatkowi kawy i pysznym malinom.

Upieczcie ten wyjątkowy torcik, a potem przyłączcie się do mojego teamu Kartofla, głosujcie na przepis i bawcie się razem z nami :)

Zapraszam również po inne kartoflane przepisy z mojego bloga.

 

torcik czekoladowy z malinami

 

tort czekoladowy

 

tort z kremem czekoladowym

 

torcik czekoladowy z malinami

 

tort czekoladowy z malinami

 

Przepis na torcik czekoladowy z kartoflami

 

torcik z kremem czekoladowym

Torcik czekoladowy z kartoflami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 16 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta, Tort
Porcje 8 porcji
Kalorie 376 kcal

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki kremu:

dodatkowo:

  • świeże maliny do dekoracji

Instrukcja
 

  • Kartofle dokładniej ubij albo przepuść przez praskę do ziemniaków.
  • Umieść je w misie razem z cukrem pudrem i 100 g masła – zmiksuj mikserem.
  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej pozostałe 50 g masła i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce – dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.
  • Dodaj czekoladę do masy kartoflano-maślanej i zmiksuj do połączenia składników.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną.
  • Do misy miksera dodaj pojedynczo jajka, a następnie wsyp porcjami mąkę – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
  • Przygotuj dwie foremki o średnicy około 16 cm i nałóż do nich ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ostrym nożem zetnij kopułki z ciasta, tak aby miały płaskie wierzchy, a następnie przekrój każde ciasto po środku na dwa blaty (odcięte kopułki zjedz :D).
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
  • Dodaj masło do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  • Lekko przestudź krem.
  • Na paterze ułóż jeden blat torcika, posmaruj go częścią kremu, powtórz czynności z pozostałymi blatami.
  • Wierzch torcika udekoruj kremem – możesz przełożyć jego część do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzchu rozetki z kremu.
  • Na koniec ułóż maliny a całość oprósz lekko cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 376kcalWeglowodany: 36gBiałko: 4.7gTłuszcz: 24gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe biała czekolada, gorzka czekolada, kartofle, kawa, kremówka, śmietanka, ziemniaki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

tort czekoladowy z malinami