ciasto minotaur

Przepis na ciasto Minotaur z mlekiem w proszku

Oto przepis na ciasto Minotaur, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. To lekkie ciasto z warstwą czekoladowego biszkoptu, połączone z kremowym nadzieniem z mleka w proszku i kremem czekoladowym. Każda warstwa tego wspaniałego deseru łączy się w harmonijną kompozycję smaków, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe. Dzięki dokładnie opisanemu krok po kroku przepisowi, przygotowanie tego wyjątkowego ciasta stanie się prostsze niż się spodziewasz. Spróbuj przygotować to niezwykłe ciasto Minotaur i rozkoszuj się jego delikatnym smakiem i konsystencją. Ciasto Minotaur będzie doskonałe zarówno na specjalne okazje, jak i na zwykłe dni!

czekoladowe ciasto z musem czekoladowym

Ciasto Minotaur przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie ciasta czekoladowe z pysznymi kremami i czekoladą, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto minotaur

Ciasto Minotaur przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane kremem mlecznym z mleka w proszku i obłędnym ganache czekoladowym.
4.95 z 17 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
6 hours
Czas całkowity 8 hours 20 minut
Porcje 24
Kalorie 242 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy

składniki krem mleczny z mlekiem w proszku

składniki krem czekoladowy

dodatkowe składniki do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy

  • Ubij białka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    100 g cukru, 4 białka
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
    75 g mąki pszennej, 3 łyżki kakao
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  • Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz biszkopt przez około 15-20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić krem mleczny z mlekiem w proszku

  • Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż cukier się rozpuści – odstaw do wystudzenia.
    120 ml mleka, 50 g cukru
  • Masło przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się białe i bardziej puszyste.
    200 g masła
  • Do ubitego masła dodawaj po trochu mleko z cukrem oraz mleko w proszku – aż do wykorzystania całości.
    2 szklanki mleka w proszku

Jak zrobić krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.
    250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  • Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.
    250 g mascarpone

Jak złożyć ciasto minotaur

  • Biszkopt nasącz wodą z cukrem (albo osłodzoną herbatą).
    woda z cukrem
  • Posmaruj wierzch masą kajmakową (jeśli używasz).
    masa kajmakowa
  • Wyłóż krem mleczny i dokładnie rozprowadź po całym cieście.
  • Na krem mleczny wyłóż krem czekoladowy.
  • Ciasto schowaj do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
  • Ciasto najlepiej przed podaniem wyjąć trochę wcześniej z lodówki (z pół godziny), aby kremy lekko zmiękły i stały się delikatniejsze.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 242kcalWeglowodany: 16gBiałko: 10gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z kremem z mleka w proszku

Czekoladowe ciasto z mlekiem w proszku – uwagi

Ostatnio jechaliśmy do naszych rodzinnych domów i z tej okazji upiekłam ciasto Minotaur. Przepis na to ciasto wypatrzyłam już jakiś czas temu w internecie, tylko brakowało mi okazji aby go zrobić. Przy naszej czwórce ciężko jest przejeść tak duże ciacho. To czekoladowe ciasto z krem wyszło przepyszne i smakowało wszystkim! Dlatego polecam go wam na zbliżające się święta wielkanocne.

ciasto minotaur z mlekiem w proszku

Jak zrobić ciasto Minotaur – wskazówki

Powiem wam, że to nic trudnego! Najpierw pieczemy czekoladowy biszkopt i robimy dwa kremy. Jeden krem jest z mlekiem w proszku, a drugi z czekoladą. Na biszkopt wykładamy kremy i właściwie to koniec! Ja jeszcze dodatkowo ciasto posmarowałam masą kajmakową. Miałam w lodówce otwartą puszkę i nie chciałam, aby się zmarnowała. Jej dodatek dodał ciasto +10 do smaku – sprawdźcie koniecznie! Jeśli więc macie w domu kajmak, to dodajcie go do ciasta! Jeszcze jedna uwaga dotycząca mleka w proszku – użyjcie takie pełnotłuste. W żadnym wypadku nie używajcie mleka granulowanego! Ono się tutaj nie nadaje!

Gorąco polecam wam inne moje przepisy na Wielkanoc, a także na ciasta czekoladowe i na ciasta z kremem.

Ps. Nie pytajcie mnie skąd ta nazwa, bo nie mam pojęcia :)

ciasto przekładane z kremem z mlekiem w proszku
biszkopt czekoladowy z czekoladowym musem
czekoladowe ciasto z mlekiem w proszku

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta przygotowywane z różnymi kremami. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja – przepis na blogu Prosty Przepis Na