Przepis na ciasto Minotaur z mlekiem w proszku

Ostatnio jechaliśmy do naszych rodzinnych domów i z tej okazji upiekłam ciasto Minotaur.
Przepis na to ciasto wypatrzyłam już jakiś czas temu w internecie, tylko brakowało mi okazji aby go zrobić.
Przy naszej czwórce ciężko jest przejeść tak duże ciacho ;)
To czekoladowe ciasto z krem wyszło przepyszne i smakowało wszystkim!
Dlatego polecam go wam na zbliżające się święta wielkanocne.
Jak zrobić ciasto Minotaur?
Powiem wam, że to nic trudnego!
Najpierw pieczemy czekoladowy biszkopt i robimy dwa kremy. Jeden krem jest z mlekiem w proszku, a drugi z czekoladą.
Na biszkopt wykładamy kremy i właściwie to koniec!
Ja jeszcze dodatkowo ciasto posmarowałam masą kajmakową. Miałam w lodówce otwartą puszkę i nie chciałam, aby się zmarnowała.
Jej dodatek dodał ciasto +10 do smaku ;)
Jeśli więc macie w domu kajmak, to dodajcie go do ciasta!
Jeszcze jedna uwaga dotycząca mleka w proszku – użyjcie takie pełnotłuste. W żadnym wypadku nie używajcie mleka granulowanego! Ono się tutaj nie nadaje!
Gorąco polecam wam inne moje przepisy na Wielkanoc, a także na ciasta czekoladowe i na ciasta z kremem.
Ps. Nie pytajcie mnie skąd ta nazwa, bo nie mam pojęcia :)






Ciasto Minotaur przepis do druku

Ciasto Minotaur
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
biszkopt czekoladowy
krem mleczny
- 200 g masła miękkiego
- 120 ml mleka pół szklanki
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 2 szklanki mleka w proszku
krem czekoladowy
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
dodatkowo
- woda z cukrem do nasączenia
- masa kajmakowa opcjonalnie
Instrukcja
biszkopt
- Ubij białka z cukrem na gęstą i puszystą masę.100 g cukru, 4 białka
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.75 g mąki, 3 łyżki kakao
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz przez około 15-20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
krem mleczny
- Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż cukier się rozpuści – odstaw do wystudzenia.120 ml mleka, 50 g cukru
- Masło przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się białe i bardziej puszyste.200 g masła
- Do ubitego masła dodawaj po trochu mleko z cukrem oraz mleko w proszku – aż do wykorzystania całości.2 szklanki mleka w proszku
krem czekoladowy
- Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
- Odstaw czekoladę do wystudzenia.
- Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.250 g mascarpone
wykończenie
- Biszkopt nasącz wodą z cukrem (albo osłodzoną herbatą).woda z cukrem
- Posmaruj wierzch masą kajmakową (jeśli używasz).masa kajmakowa
- Wyłóż krem mleczny i dokładnie rozprowadź po całym cieście.
- Na krem mleczny wyłóż krem czekoladowy.
- Ciasto schowaj do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
- Ciasto najlepiej przed podaniem wyjąć trochę wcześniej z lodówki (z pół godziny), aby kremy lekko zmiękły i stały się delikatniejsze.
- Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – przepis na blogu Prosty Przepis Na