Przepis na ciasto Minotaur z mlekiem w proszku

ciasto minotaur

Ostatnio jechaliśmy do naszych rodzinnych domów i z tej okazji upiekłam ciasto Minotaur.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam już jakiś czas temu w internecie, tylko brakowało mi okazji aby go zrobić.

Przy naszej czwórce ciężko jest przejeść tak duże ciacho ;)

To czekoladowe ciasto z krem wyszło przepyszne i smakowało wszystkim!

Dlatego polecam go wam na zbliżające się święta wielkanocne.

Jak zrobić ciasto Minotaur?

Powiem wam, że to nic trudnego!

Najpierw pieczemy czekoladowy biszkopt i robimy dwa kremy. Jeden krem jest z mlekiem w proszku, a drugi z czekoladą.

Na biszkopt wykładamy kremy i właściwie to koniec!

Ja jeszcze dodatkowo ciasto posmarowałam masą kajmakową. Miałam w lodówce otwartą puszkę i nie chciałam, aby się zmarnowała.

Jej dodatek dodał ciasto +10 do smaku ;) Jeśli więc macie w domu kajmak, to dodajcie go do ciasta!

Jeszcze jedna uwaga dotycząca mleka w proszku – użyjcie takie pełnotłuste. W żadnym wypadku nie używajcie mleka granulowanego! Ono się tutaj nie nadaje!

Gorąco polecam wam inne moje przepisy na Wielkanoc, a także na ciasta czekoladowe i na ciasta z kremem.

Ps. Nie pytajcie mnie skąd ta nazwa, bo nie mam pojęcia :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

czekoladowe ciasto z musem czekoladowym
ciasto z kremem z mleka w proszku
ciasto minotaur z mlekiem w proszku
ciasto przekładane z kremem z mlekiem w proszku
biszkopt czekoladowy z czekoladowym musem
czekoladowe ciasto z mlekiem w proszku

Ciasto Minotaur przepis do druku

ciasto minotaur

Ciasto Minotaur

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto przekładane kremem mlecznym i czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
6 godz
Czas całkowity 8 godz 20 minut
Porcje 24
Kalorie 242 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.

Składniki
  

biszkopt czekoladowy

krem mleczny

krem czekoladowy

dodatkowo

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Ubij białka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  • Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz przez około 15-20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeni ciasto ostudź.

krem mleczny

  • Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż cukier się rozpuści – odstaw do wystudzenia.
  • Masło przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się białe i bardziej puszyste.
  • Do ubitego masła dodawaj po trochu mleko z cukrem oraz mleko w proszku – aż do wykorzystania całości.

krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  • Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.

wykończenie

  • Biszkopt nasącz wodą z cukrem (albo osłodzoną herbatą).
  • Posmaruj wierzch masą kajmakową (jeśli używasz).
  • Wyłóż krem mleczny i dokładnie rozprowadź po całym cieście.
  • Na krem mleczny wyłóż krem czekoladowy.
  • Ciasto schowaj do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
  • Ciasto najlepiej przed podaniem wyjąć trochę wcześniej z lodówki (z pół godziny), aby kremy lekko zmiękły i stały się delikatniejsze.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 242kcalWeglowodany: 16gBiałko: 10gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – przepis na blogu Prosty Przepis Na