Przepis na ciasto góra lodowa

 

ciasto góra lodowa

 

Ciasto góra lodowa jest już od dłuższego czasu popularne w sieci.

W końcu i mi się nadarzyła okazja do jego zrobienia.

Takie ciasta przekładane robię zwykle tylko na specjalne okazje i gdy jedziemy do naszej rodzinki.

Sami w cztery osoby nie jesteśmy w stanie sprostać takiej ilości ciacha :D

Ja przygotowałam swoją wersję, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła ;)

Przede wszystkim poucinałam gdzie się dało ilość cukru. Odzwyczaiłam się od dużej ilości cukru w wypiekach i teraz większość ciast nie upieczonych przeze mnie jest dla mnie zdecydowanie za słodka :)

Okazuje się, że ciasta z mniejszą ilością cukru są równie smaczne 🧡

Jeśli jeszcze nie jedliście tego ciasta, to spróbujcie koniecznie.

Chociaż jeśli chodzi o pochodzenie nazwy, to nie do końca, wiem skąd się wzięła. Bo nawet jeśli biszkopty stoją jak góra, to na pewno nie kojarzą się mi z lodowcem 🤣🤣

Przepis jest na sporą blaszkę – 20/30 albo 24/24. Jeśli macie blaszkę na inny wymiar, to w przeliczarce możecie sprawdzić proporcje.

 

biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym czekoladowe ciasto z polewą z mleka w proszku
 

czekoladowe ciasto góra lodowa ciasto z mlekiem w proszku
 

czekoladowe ciasto przekłądane kremem budyniowym ciasto przekładane z kremem budyniowym
 

Ciasto góra lodowa – przepis do druku

 

ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 290 kcal

Składniki
  

biszkopt:

krem budyniowy:

polewa mleczna:

nasączenie:

  • szklanka ostudzonej kawy - ja swoją posłodziłam dodatkowo 2 łyżeczkami erytrolu

dodatkowo:

  • około 150-200 g okrągłych biszkoptów

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj łopatką.
  • Dodaj zimną wodę i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm i piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty.

krem budyniowy:

  • Odlej około 2/3 szklanki mleka i rozpuść w nim dwa budynie, dodaj żółtka i wymieszaj (w ostateczności można zrezygnować z żółtek).
  • Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i mieszaj całość aż będzie gęste.
  • Zdejmij budyń z palnika, na wierzchu ułóż folię spożywczą - tak aby dotykała budyniu - i odstaw do wystudzenia (w temperaturze pokojowej).
  • Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
  • Zeskrob masło z boków miski i zacznij dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

złożenie:

  • W blaszce ułóż jeden z blatów biszkopta.
  • Nasącz go ostudzoną kawą (może to też być kawa inka).
  • Wyłóż połowę kremu budyniowego.
  • Na krem połóż drugi blat biszkopta i jego również nasącz kawą.
  • Wyłóż resztę kremu.
  • Biszkopty zetnij trochę, tak aby mogły stać i powtykaj je w krem budyniowy.
  • Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.

polewa mleczna:

  • W rondelku rozpuść masło razem z cukrem i wodą.
  • Odstaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do jeszcze ciepłego masła dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 masy i dodaj do niej gorzkie kakao.
  • Masa mleczna szybko sztywnieje - wtedy możesz dodać do niej albo trochę mleka, albo podgrzać ją aż stanie się bardziej płynna.
  • Posmaruj mleczną polewą biszkopty i przestrzeń między nimi.
  • Na koniec polej czekoladową polewą.
  • Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Ciasto najlepiej wyjąć wcześniej przed podaniem, bo najlepiej smakuje gdy krem budyniowy zmięknie :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!