ciasto góra lodowa

Przepis na ciasto góra lodowa

Zapraszam Was dziś na niezwykle pyszne warstwowe z kremem. To ciasto, to puszysty biszkopt czekoladowy przełożony kremem budyniowym. Charakterystyczne górki na wierzchu bo biszkopty oblane obłędną polewą z mleka w proszku. Ciasto wspaniale się prezentuje, wiec to idealne ciasto na imprezy i rodzinne uroczystości. Jeśli się zastanawialiście jak zrobić ciasto góra lodowa, to koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i przygotujcie je jak najszybciej!

czekoladowe ciasto z polewą z mleka w proszku<

Ciasto góra lodowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite czekoladowe ciasta przekładane kremem, to koniecznie wypróbuj przepis na to ciasto.

ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i biszkoptami.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 290 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24.
Składniki

składniki na czekoladowy biszkopt do ciasta

składniki na krem budyniowy do ciasta góra lodowa

składniki na polewę z mleka w proszku do ciasta

nasączenie do ciasta góra lodowa

  • 1 szklanka kawy (ostudzonej – ja swoją posłodziłam dodatkowo 2 łyżeczkami erytrolu)

dodatkowo do ciasta góra lodowa

  • około 150-200 g biszkoptów (okrągłych )
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 białka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    100 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj łopatką.
  • Dodaj zimną wodę i delikatnie wymieszaj.
    3 łyżki zimnej wody
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm i piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić krem budyniowy do góry lodowej

  • Odlej około 2/3 szklanki mleka i rozpuść w nim dwa budynie, dodaj żółtka i wymieszaj (w ostateczności można zrezygnować z żółtek).
    750 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 żółtka
  • Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
    1 łyżka cukru z wanilią, 50 g cukru
  • Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i mieszaj całość aż będzie gęste.
  • Zdejmij budyń z palnika, na wierzchu ułóż folię spożywczą – tak aby dotykała budyniu – i odstaw do wystudzenia (w temperaturze pokojowej).
  • Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
    200 g masła
  • Zeskrob masło z boków miski i zacznij dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

Ciasto góra lodowa – złożenie:

  • W blaszce ułóż jeden z blatów biszkopta.
  • Nasącz go ostudzoną kawą (może to też być kawa inka).
    1 szklanka kawy
  • Wyłóż połowę kremu budyniowego.
  • Na krem połóż drugi blat biszkopta i jego również nasącz kawą.
  • Wyłóż resztę kremu.
  • Biszkopty zetnij trochę, tak aby mogły stać i powtykaj je w krem budyniowy.
    około 150-200 g biszkoptów
  • Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić polewę mleczną na ciasto góra lodowa

  • W rondelku rozpuść masło razem z cukrem i wodą.
    200 g masła, 0,5 szklanki wody, 50 g cukru
  • Odstaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do jeszcze ciepłego masła dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
    około 220 g pełnego mleka w proszku
  • Odłóż mniej więcej 1/3 masy i dodaj do niej gorzkie kakao.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Masa mleczna szybko sztywnieje – wtedy możesz dodać do niej albo trochę mleka, albo podgrzać ją aż stanie się bardziej płynna.
  • Posmaruj mleczną polewą biszkopty i przestrzeń między nimi.
  • Na koniec polej czekoladową polewą.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Ciasto najlepiej wyjąć wcześniej przed podaniem, bo najlepiej smakuje gdy krem budyniowy zmięknie :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe ciasto z kremem budyniowym, ciasto z mlekiem proszku
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym

Czekoladowe ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku – uwagi

Ciasto góra lodowa jest już od dłuższego czasu popularne w sieci. W końcu i mi się nadarzyła okazja do jego zrobienia.

Takie ciasta przekładane robię zwykle tylko na specjalne okazje i gdy jedziemy do naszej rodzinki. Sami w cztery osoby nie jesteśmy w stanie sprostać takiej ilości ciacha.

Ja przygotowałam swoją wersję, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Przede wszystkim poucinałam gdzie się dało ilość cukru. Odzwyczaiłam się od dużej ilości cukru w wypiekach i teraz większość ciast nie upieczonych przeze mnie jest dla mnie zdecydowanie za słodka. Okazuje się, że ciasta z mniejszą ilością cukru są równie smaczne.

czekoladowe ciasto góra lodowa

Jak zrobić ciasto górę lodową – wskazówki

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na to ciasto, ale tak w skrócie.  Zacznijcie od upieczenia czekoladowego biszkopta. Możecie go upiec z wyprzedzeniem i przechować zawinięty w folię spożywczą. Taki „odstany” biszkopt kroi się dużo lepiej, więc łatwiej będzie go podzielić na dwa blaty.

Możecie zobaczyć również krótki filmik, na którym pokazuję jak zrobić czekoladowy biszkopt, aby był ładnie puszysty i nie opadał. Na filmie biszkopt jest pieczony w okrągłej foremce do tortu, ale metodologia jest tu taka sama.

Jak przygotować krem budyniowy do ciasta góra lodowa, aby się udał?

Biszkopt przełożony jest kremem budyniowym, a do niego będziecie potrzebować miękkie masło w temperaturze pokojowej oraz budyń ostudzony do temperatury pokojowej. Co zrobić żeby krem maślany się nie zważył? Masło do kremu miksujcie długo – nawet z 10-15 minut – aż stanie się blade i bardziej puszyste. Dopiero wtedy dodajcie do niego po łyżce budyń. Budyń musi mieć podobną temperaturę co masło – nie może być zimny, bo krem się zwarzy!

Ciasto góra lodowa jest na koniec polewane dwiema polewami z mleka w proszku. Musicie tu użyć tłuste mleko w proszku – i koniecznie w proszku, a nie granulowane! Taka polewa dość szybko zastyga, więc w razie konieczności możecie ją lekko rozrzedzić mlekiem, albo podgrzać, aby była bardziej płynna.

Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie ciasta będzie bezproblemowe, a ciasto z mlekiem w proszku wam zasmakuje :) 

Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta góra lodowa, to spróbujcie koniecznie.

Chociaż jeśli chodzi o pochodzenie nazwy, to nie do końca, wiem skąd się wzięła. Bo nawet jeśli biszkopty stoją jak góra, to na pewno nie kojarzą się mi z lodowcem.

Aha i będziecie tu potrzebować tłuste mleko w proszku – także zakupcie sobie opakowanie.

Przepis jest na sporą blaszkę – 20/30 albo 24/24. Jeśli macie blaszkę na inny wymiar, to w przeliczarce możecie sprawdzić proporcje.

ciasto z mlekiem w proszku
czekoladowe ciasto przekłądane kremem budyniowym ciasto przekładane z kremem budyniowym

Polecane przepisy na wypieki z mlekiem w proszku

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem mleka w proszku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: