Przepis na ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa jest już od dłuższego czasu popularne w sieci.
W końcu i mi się nadarzyła okazja do jego zrobienia.
Takie ciasta przekładane robię zwykle tylko na specjalne okazje i gdy jedziemy do naszej rodzinki.
Sami w cztery osoby nie jesteśmy w stanie sprostać takiej ilości ciacha :D
Ja przygotowałam swoją wersję, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła ;)
Przede wszystkim poucinałam gdzie się dało ilość cukru. Odzwyczaiłam się od dużej ilości cukru w wypiekach i teraz większość ciast nie upieczonych przeze mnie jest dla mnie zdecydowanie za słodka :)
Okazuje się, że ciasta z mniejszą ilością cukru są równie smaczne 🧡
Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta góra lodowa, to spróbujcie koniecznie.
Chociaż jeśli chodzi o pochodzenie nazwy, to nie do końca, wiem skąd się wzięła. Bo nawet jeśli biszkopty stoją jak góra, to na pewno nie kojarzą się mi z lodowcem 🤣🤣
Aha i będziecie tu potrzebować tłuste mleko w proszku – także zakupcie sobie opakowanie.
Przepis jest na sporą blaszkę – 20/30 albo 24/24. Jeśli macie blaszkę na inny wymiar, to w przeliczarce możecie sprawdzić proporcje.






Ciasto góra lodowa – przepis do druku

Ciasto góra lodowa
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24.
Składniki
biszkopt:
- 4 jaja rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki zimnej wody
krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 200 g masła miękkiego
polewa mleczna:
- około 220 g pełnego mleka w proszku (2 szklanki) (niegranulowanego)
- 200 g masła
- 0,5 szklanki wody
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- mleko opcjonalnie -
nasączenie:
- 1 szklanka kawy ostudzonej - ja swoją posłodziłam dodatkowo 2 łyżeczkami erytrolu
dodatkowo:
- około 150-200 g biszkoptów okrągłych
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 jaja, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.100 g mąki, 2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj łopatką.
- Dodaj zimną wodę i delikatnie wymieszaj.3 łyżki zimnej wody
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm i piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty.
krem budyniowy:
- Odlej około 2/3 szklanki mleka i rozpuść w nim dwa budynie, dodaj żółtka i wymieszaj (w ostateczności można zrezygnować z żółtek).750 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 żółtka
- Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.1 łyżka cukru z wanilią, 50 g cukru
- Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i mieszaj całość aż będzie gęste.
- Zdejmij budyń z palnika, na wierzchu ułóż folię spożywczą - tak aby dotykała budyniu - i odstaw do wystudzenia (w temperaturze pokojowej).
- Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.200 g masła
- Zeskrob masło z boków miski i zacznij dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
złożenie:
- W blaszce ułóż jeden z blatów biszkopta.
- Nasącz go ostudzoną kawą (może to też być kawa inka).1 szklanka kawy
- Wyłóż połowę kremu budyniowego.
- Na krem połóż drugi blat biszkopta i jego również nasącz kawą.
- Wyłóż resztę kremu.
- Biszkopty zetnij trochę, tak aby mogły stać i powtykaj je w krem budyniowy.około 150-200 g biszkoptów
- Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
polewa mleczna:
- W rondelku rozpuść masło razem z cukrem i wodą.200 g masła, 0,5 szklanki wody, 50 g cukru
- Odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Do jeszcze ciepłego masła dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.około 220 g pełnego mleka w proszku
- Odłóż mniej więcej 1/3 masy i dodaj do niej gorzkie kakao.2 łyżki gorzkiego kakao
- Masa mleczna szybko sztywnieje - wtedy możesz dodać do niej albo trochę mleka, albo podgrzać ją aż stanie się bardziej płynna.
- Posmaruj mleczną polewą biszkopty i przestrzeń między nimi.
- Na koniec polej czekoladową polewą.
- Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
- Ciasto najlepiej wyjąć wcześniej przed podaniem, bo najlepiej smakuje gdy krem budyniowy zmięknie :)