rolada tiramisu

Przepis na czekoladowo-kawową roladę z kremem mascarpone i amaretto

Przygotujcie dziś razem ze mną nieziemsko pyszne ciasto inspirowane słynnym włoskim deserem. To czekoladowa rolada tiramisu z kawą i kremem z serkiem mascarpone. Idealnie wilgotne, przyjemnie kremowa i obłędnie kawowa. Jak dla mnie to ciasto smakuje genialnie – szczególnie w towarzystwie filiżanki pysznej kawy. Gorąco polecam również na specjalne okazje, bo ciasto tiramisu przepięknie się prezentuje i będzie ozdobą każdego słodkiego stołu.

ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą

Rolada tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta czekoladowe z kremem, to koniecznie przygotuj taką roladę z dodatkiem kawy.

rolada tiramisu

Rolada tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną czekoladowo-kawową roladę z kremem mascarpone i amaretto.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Porcje 10
Kalorie 314 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 30/40 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowo-kawowy do rolady

składniki na nasączenie do rolady

  • 0,5 szklanki kawy (u mnie z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 2-3 łyżki amaretto
  • 2 łyżeczki cukru

składniki na krem mascarpone do rolady tiramisu

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowo-kawowy do rolady

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą pianę – jak na bezę.
    4 białka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z gorzkim kakao.
    100 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
    4 żółtka
  • Wsyp mąkę i dodaj ostudzoną kawę – delikatnie wymieszaj.
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnia papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto i rozprowadź dokładnie.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 12 minut – do suchego patyczka.
  • Gdy biszkopt będzie się piekł przygotuj czystą ścierkę kuchenną – ułóż ją na blacie i posyp po wierzch cukrem pudrem.
  • Gotowy biszkopt obkrój dookoła nożem, ostrożnie podnieś za papier do pieczenia.
  • Obróć do góry nogami i połóż na ścierce z cukrem pudrem. Delikatnie oderwij papier do pieczenia.
  • Ściśle zwiń biszkopt razem ze ścierką w rulon – odłóż do zupełnego wystudzenia.

Jak zrobić krem mascarpone do rolady tiramisu

  • Zmiksuj zimną śmietanę razem z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta, zacznij dodawać po łyżce zimne mascarpone i miksuj do połączenia.
    250 ml śmietany kremówki, 2 lekko czubate łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone

Rolada tiramisu z kawą – wykończenie

  • Ostrożnie rozwiń biszkopt.
  • Nasącz go po wierzchu kawą z amaretto.
    0,5 szklanki kawy, 2-3 łyżki amaretto, 2 łyżeczki cukru
  • Wyłóż mniej więcej 2/3 kremu i rozprowadź po cieście, posyp wierzch gorzkim kakao.
    gorzkie kakao
  • Zwiń biszkopt w rulon, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii.
  • Przełóż na talerz.
  • Posmaruj wierzch rolady resztą kremu i posyp gorzkim kakao.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 314kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe rolada czekoladowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowo-kawowe z amaretto

Czekoladowa rolada z kawą i kremem mascarpone – uwagi

Rolada tiramisu to proste czekoladowo-kawowe ciasto inspirowane włoskim tiramisu.

Teoretycznie powinnam przygotować biały biszkopt na roladę, ale wydało mi się, że czekoladowy będzie tu lepiej pasował.

Upiekłam więc kakaowy biszkopt z dodatkiem rozpuszczalnej kawy.

Ciasto po ostudzeniu nasączyłam słodką kawą z dodatkiem likieru amaretto i posmarowałam prostym kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki.

Na koniec posypałam całość gorzkim kakao.

Rolada tiramisu jest bardzo prosta do zrobienia, a smakuje wyśmienicie :)

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie, to nie takie trudne!

ciasto czekoladowo-kawowe tiramisu

Jak zrobić czekoladowy biszkopt do rolady – wskazówki

Najważniejsze, żeby zaraz po upieczeniu ciasto zwinąć w rulon.

Nie czekamy aż ciasto ostygnie, bo wtedy go nie zwiniecie – popęka wam.

Ja zawsze piekę biszkopt na papierze do pieczenia.

Po upieczeniu ostrożnie obracam go razem z papierem do góry nogami i kładę ciasto na posypanej cukrem pudrem ściereczce.

Zrywam papier do pieczenia i od razu zwijam biszkopt razem ze ściereczką – wzdłuż dłuższego boku.

Tak zawinięte ciasto odkładam na około godzinę, aż zupełnie ostygnie.

Zwinięty na gorąco biszkopt nie będzie potem pękał, gdy dodacie na niego krem.

Koniecznie wypróbujcie przepis na moją czekoladową roladę tiramisu i dajcie znać jak wam smakowała.

Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta biszkoptowe z bloga.

rolada jak tiramisu
rolada czekoladowo-kawowa z amaretto
rolada czekoladowo-kawowa

Polecane przepisy na roladę z kremem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne rolady o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: