Przepis na czekoladowo-kawową roladę z kremem mascarpone i amaretto

rolada tiramisu

Rolada tiramisu to proste czekoladowo-kawowe ciasto inspirowane włoskim tiramisu.

Teoretycznie powinnam przygotować biały biszkopt na roladę, ale wydało mi się, że czekoladowy będzie tu lepiej pasował.

Upiekłam więc kakaowy biszkopt z dodatkiem rozpuszczalnej kawy.

Ciasto po ostudzeniu nasączyłam słodką kawą z dodatkiem likieru amaretto i posmarowałam prostym kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki.

Na koniec posypałam całość gorzkim kakao.

Rolada tiramisu jest bardzo prosta do zrobienia, a smakuje wyśmienicie :)

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie, to nie takie trudne!

Najważniejsze, żeby zaraz po upieczeniu ciasto zwinąć w rulon.

Nie czekamy aż ciasto ostygnie, bo wtedy go nie zwiniecie – popęka wam.

Ja zawsze piekę biszkopt na papierze do pieczenia.

Po upieczeniu ostrożnie obracam go razem z papierem do góry nogami i kładę ciasto na posypanej cukrem pudrem ściereczce.

Zrywam papier do pieczenia i od razu zwijam biszkopt razem ze ściereczką – wzdłuż dłuższego boku.

Tak zawinięte ciasto odkładam na około godzinę, aż zupełnie ostygnie.

Zwinięty na gorąco biszkopt nie będzie potem pękał, gdy dodacie na niego krem.

Koniecznie wypróbujcie przepis na moją czekoladową roladę tiramisu i dajcie znać jak wam smakowała.

Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta biszkoptowe z bloga.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą
ciasto czekoladowo-kawowe z amaretto
ciasto czekoladowo-kawowe tiramisu
rolada jak tiramisu
rolada czekoladowo-kawowa z amaretto
rolada czekoladowo-kawowa

Rolada tiramisu przepis do druku

rolada tiramisu

Rolada tiramisu

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną czekoladowo-kawową roladę z kremem mascarpone i amaretto.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Porcje 10
Kalorie 314 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 30/40 cm.

Składniki

biszkopt czekoladowo-kawowy

nasączenie

  • 0,5 szklanki kawy u mnie z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki amaretto
  • 2 łyżeczki cukru

krem

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą pianę – jak na bezę.
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z gorzkim kakao.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Wsyp mąkę i dodaj ostudzoną kawę – delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnia papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto i rozprowadź dokładnie.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 12 minut – do suchego patyczka.
  • Gdy biszkopt będzie się piekł przygotuj czystą ścierkę kuchenną – ułóż ją na blacie i posyp po wierzch cukrem pudrem.
  • Gotowy biszkopt obkrój dookoła nożem, ostrożnie podnieś za papier do pieczenia.
  • Obróć do góry nogami i połóż na ścierce z cukrem pudrem. Delikatnie oderwij papier do pieczenia.
  • Ściśle zwiń biszkopt razem ze ścierką w rulon – odłóż do zupełnego wystudzenia.

krem

  • Zmiksuj zimną śmietanę razem z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta, zacznij dodawać po łyżce zimne mascarpone i miksuj do połączenia.

wykończenie

  • Ostrożnie rozwiń biszkopt.
  • Nasącz go po wierzchu kawą z amaretto.
  • Wyłóż mniej więcej 2/3 kremu i rozprowadź po cieście, posyp wierzch gorzkim kakao.
  • Zwiń biszkopt w rulon, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii.
  • Przełóż na talerz.
  • Posmaruj wierzch rolady resztą kremu i posyp gorzkim kakao.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 314kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe rolada czekoladowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!