Przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną
Jako że dużo piekę biszkoptów, to postanowiłam przetestować przepis na biszkopt czekoladowy z Kwestii Smaku.
Na blogu jest już przepis na biszkopt kakaowy i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego.
Ten przepis różni się tym, że tutaj oprócz kakao dodajemy również mąkę ziemniaczaną.
Biszkopt z tego przepisu wychodzi delikatniejszy, ale za to trochę wyższy.
Jeśli więc macie problem z biszkoptem kakaowym, to spróbujcie upiec ten czekoladowy biszkopt.
Z całym sumieniem mogę polecić ten biszkopt czekoladowy :)
Mam tylko jedną uwagę – na foremkę o średnicy 22 cm dajemy 200 g cukru – niby nie tak źle, ale gdy robiłam ten biszkopt ponownie w foremce 26 cm, to przerażało mnie użycie 400 g cukru i dałam jedynie 250 – biszkopt wyszedł idealny, więc wg mnie ilość cukru można spokojnie zmniejszyć :)
Biszkopt można spokojnie przekroić na trzy krążki – co zresztą widać na zdjęciach.
Ciasto jest suchawe, więc nasączanie jest raczej konieczne – przynajmniej jak dla mnie ;)
Polecam wam także biszkopt królowej Wiktorii – w tym biszkopcie używamy dodatkowo masło.
Biszkopt czekoladowy przepis do druku

Biszkopt czekoladowy
Składniki
- 4 jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 200 g cukru 1 szklanka
- 70 g mąki pszennej pół szklanki
- 70 g mąki ziemniaczanej pół szklanki
- 2 łyżki kakao gorzkiego
Instrukcja
- Białka zmiksuj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
- W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj mąką i wymieszaj na najniższych obrotach miksera, albo zmieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.