Przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną

biszkopt kakaowy


Jako że dużo piekę biszkoptów, to postanowiłam przetestować przepis na biszkopt czekoladowy z Kwestii Smaku.

Na blogu jest już przepis na biszkopt kakaowy i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego.

Ten przepis różni się tym, że tutaj oprócz kakao dodajemy również mąkę ziemniaczaną.

Biszkopt z tego przepisu wychodzi delikatniejszy, ale za to trochę wyższy.

Jeśli więc macie problem z biszkoptem kakaowym, to spróbujcie upiec ten czekoladowy biszkopt.

Z całym sumieniem mogę polecić ten biszkopt czekoladowy :)

Mam tylko jedną uwagę – na foremkę o średnicy 22 cm dajemy 200 g cukru – niby nie tak źle, ale gdy robiłam ten biszkopt ponownie w foremce 26 cm, to przerażało mnie użycie 400 g cukru i dałam jedynie 250 – biszkopt wyszedł idealny, więc wg mnie ilość cukru można spokojnie zmniejszyć :)

Biszkopt można spokojnie przekroić na trzy krążki – co zresztą widać na zdjęciach.

Ciasto jest suchawe, więc nasączanie jest raczej konieczne – przynajmniej jak dla mnie ;)

Polecam wam także biszkopt królowej Wiktorii – w tym biszkopcie używamy dodatkowo masło.


ciemny biszkopt

biszkopt czekoladowy

biszkopt-czekoladowy-7

biszkopt-czekoladowy

biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy przepis do druku

biszkopt kakaowy

Biszkopt czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną - idealny jako podstawa tortów.
3.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Białka zmiksuj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
  • W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąką i wymieszaj na najniższych obrotach miksera, albo zmieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche).
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!