mąka

mąka pszenna


Mąka pszenna – przepisy dla każdego!

Mąka otrzymana jest z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy.

Wyróżniamy kilka typów mąki pszennej:

  • typ 450 – mąka tortowa – używana do wypieków ciast – szczególnie delikatnych biszkoptów
  • typ 500 – mąka krupczatka
  • typ 550 – mąka luksusowa
  • typ 650
  • typ 750 – mąka chlebowa- do wypieku chleba pszennego oraz mieszanego
  • typ 1400 – mąka sitkowa – do wypieku chleba i bułek
  • typ 1850 – graham – z przemiału całego ziarna
  • typ 2000 – mąka razowa z przemiału całego ziarna

Mąka w mojej kuchni jest niezbędna.

Piekę z niej chleby i bułki, ale przede wszystkim wszelkie ciasta.

Na szczęście nie mam problemu z glutenem i nie muszę rezygnować z mąki pszennej w moich ciastach.

Dla osób na diecie bezglutenowej mogę polecić zamienniki mąki pszennej – mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową, z amarantusa, kokosową czy też migdałową. Te mąki mają trochę inne właściwości i smak niż mąka pszenna i trzeba to brać pod uwagę przy pieczeniu ciast i ciasteczek.

Oto moje przepisy z mąką pszenną.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: mąka