Kup teraz książki najlepsze wypieki beaty oraz najlepsze sałatki beaty
kup teraz książki anajlepsze wypieki beaty albo nalepsze sałatki beaty

ciasta ucierane


Przepisy na ciasta ucierane

Ciasta ucierane to przede wszystkim ciasta, w których masło uciera się długo i namiętnie z cukrem.

Tak długo, aż cukier się cały rozpuści, a masło nabierze białego koloru i napuszy się.

Tak przygotowane masło sprawia, że potem ciasto jest bardzo delikatne i aksamitne.

Musicie również pamiętać, że potem – gdy już dodajecie mąkę, to nie możecie jej miksować za długo.

Jeśli mąka będzie długo mieszana z ciastem, to ciasto po upieczeniu będzie twarde :(

Zapamiętajcie więc – mąkę mieszamy  krótko!

Dobrze jest też, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową – dotyczy to szczególnie jajek.

Dodanie zimnych jajek często powoduje, że ciasto zaczyna wyglądać jak zwarzone – na szczęście dosypanie mąki zwykle wszystko naprawia ;)

Ja się przyznaję, że rzadko przejmuję się temperaturą pokojową składników i najczęściej po prostu po każdym jajku dodaję od razu łyżkę mąki :)

Najczęściej wśród ciast ucieranych spotykamy babki, ale są tu też ciasta z owocami, ciasta biszkoptowe, ciasta z makiem, czy też babeczki.

Oto moje przepisy na ciasta ucierane: