Babka waniliowa dwukolorowa
Przepis na puszystą babkę waniliową ze spiruliną
Babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną to oryginalna wersja klasycznej babki, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem. Dwie kolorowe warstwy ciasta – jedna naturalnie waniliowa, a druga wzbogacona o zdrową spirulinę – tworzą piękne, kontrastowe kolory. To nie tylko pyszne, ale także estetyczne ciasto, idealne na różne okazje. Wypróbuj ten przepis, by wyczarować babkę, która zaskoczy nie tylko smakoszy, ale także oczy swoim wyjątkowym wyglądem.
Spis treści
Babka waniliowa dwukolorowa przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na lekką i puszystą gotowaną babkę waniliową upieczoną ze spiruliną.
Babka waniliowa dwukolorowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem. u mnie forma do gotowania babki
Składniki
składniki na babkę waniliową ze spiruliną
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z połowy laski wanili)
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 275 g mąki pszennej ((niepełne 2 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka (najlepiej w letniej temperaturze)
- 1 łyżeczka spiruliny ( lub łyżka matchy lub kilka kropel zielonego barwnika)
Instrukcja
Jak zrobić babkę waniliową dwukolorową
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.275 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.3 żółtka
- Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.200 ml mleka
- Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.3 białka
- Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
- Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka spiruliny
- Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
- Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
- Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
- Piecz babkę waniliową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
- Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę – tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę.
- Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą – ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
- Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
- Ostudź ją na kratce – z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysta babka waniliowa dwukolorowa – uwagi
Ta babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną to najlepsza babka jaką jadłam od dłuższego czasu. Wyszła bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przepyszna! Myślę, że bardzo dużą zasługę za delikatność ponosi tu jej gotowanie. Zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wpakowałam ją do formy do gotowania i tak przygotowałam. Jeśli macie taką formę do gotowania babki, to koniecznie tak ją przygotujcie – sami zobaczycie jak jest leciutka! Możecie ją oczywiście upiec w tradycyjny sposób – w formie z kominem i w piekarniku.
Zielony kolor w babce uzyskałam ze spiruliny (to moje ostatnie odkrycie – jem ją praktycznie codziennie jako dodatek do domowego musli z mlekiem). Spirulina ma mocny kolor i smak, więc potrzeba jej niewiele, aby zadziałała – ja dałam jej łyżeczkę. Zamiast spiruliny możecie użyć zielony proszek matcha (jego możecie dać nawet łyżkę, bo jej kolor jest łagodniejszy), a ostatecznie możecie użyć odrobiny zielonego barwnika spożywczego.
Na blogu jest już jeden przepis na babkę gotowaną i serdecznie zapraszam do jego wypróbowania.
O spirulinie pisałam wcześniej trochę więcej przy przepisie na smoothie – jeśli interesuje was ten składnik, to koniecznie poczytajcie :)
Babka waniliowa dwukolorowa prezentuje się przepięknie i będzie ozdobą świątecznego stołu. Upieczcie ją koniecznie!
Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do specjalnej kategorii oraz do mojego darmowego e-booka.
Polecane przepisy na babki idealne na święta
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na waniliową babkę ze spiruliną
Zobacz mój prosty przepis na mocno puszystą i lekką babkę waniliową pieczoną z dodatkiem zielonej spiruliny. Spirulina dodana do ciasta nadaje mu fajnego, świeżego koloru i sprawia, że babka wspaniale się sprawdzi na Wielkanoc i wiosnę. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i upiecz taką babkę ze spiruliną już dziś.