Przepis na puszystą babkę waniliową ze spiruliną
Ta babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną to najlepsza babka jaką jadłam od dłuższego czasu.
Wyszła bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przeeeepyszna.
Myślę, że bardzo dużą zasługę za delikatność ponosi tu jej gotowanie.
Zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wpakowałam ją do formy do gotowania i tak przygotowałam.
Jeśli macie taką formę do gotowania babki, to koniecznie tak ją przygotujcie – sami zobaczycie jak jest leciutka :D
Możecie ją oczywiście upiec w tradycyjny sposób – w formie z kominem i w piekarniku.
Zielony kolor w babce uzyskałam ze spiruliny (to moje ostatnie odkrycie – jem ją praktycznie codziennie jako dodatek do domowego musli z mlekiem).
Spirulina ma mocny kolor i smak, więc potrzeba jej niewiele, aby zadziałała – ja dałam jej łyżeczkę.
Zamiast spiruliny możecie użyć zielony proszek matcha (jego możecie dać nawet łyżkę, bo jej kolor jest łagodniejszy), a ostatecznie możecie użyć odrobiny zielonego barwnika spożywczego.
Na blogu jest już jeden przepis na babkę gotowaną i serdecznie zapraszam do jego wypróbowania.
O spirulinie pisałam wcześniej trochę więcej przy przepisie na smoothie – jeśli interesuje was ten składnik, to koniecznie poczytajcie :)
Babka waniliowa dwukolorowa prezentuje się przepięknie i będzie ozdobą świątecznego stołu. Upieczcie ją koniecznie!
Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do specjalnej kategorii oraz do mojego darmowego e-booka.
Babka waniliowa dwukolorowa przepis do druku

Babka waniliowa dwukolorowa
Składniki
- 200 g masła miękkiego
- 200 g cukru 1 szklanka (użyłam cukier puder - jego daj 1 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połowy laski wanili
- 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie - użyłam rozmiar L
- 275 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka spiruliny lub łyżka matchy lub kilka kropel zielonego barwnika
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.
- Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
- Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.
- Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
- Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
- Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
- Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę - tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę.
- Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą - ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
- Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
- Ostudź ją na kratce - z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.