Babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną

 

babka z matchą

 

Ta babka waniliowa to najlepsza babka jaką jadłam od dłuższego czasu.

Wyszła bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przeeeepyszna.

Myślę, że bardzo dużą zasługę za delikatność ponosi tu jej gotowanie. Zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wpakowałam ją do formy do gotowania i tak przygotowałam.

Jeśli macie taką formę do gotowania babki, to koniecznie tak ją przygotujcie – sami zobaczycie jak jest leciutka :D

Możecie ją oczywiście upiec w tradycyjny sposób – w formie z kominem i w piekarniku.

Zielony kolor w babce uzyskałam ze spiruliny (to moje ostatnie odkrycie – jem ją praktycznie codziennie jako dodatek do domowego musli z mlekiem). Spirulina ma mocny kolor i smak, więc potrzeba jej niewiele, aby zadziałała – ja dałam jej łyżeczkę.

Zamiast spiruliny możecie użyć zielony proszek matcha (jego możecie dać nawet łyżkę, bo jej kolor jest łagodniejszy), a ostatecznie możecie użyć odrobiny zielonego barwnika spożywczego.

Na blogu jest już jeden przepis na babkę gotowaną i serdecznie zapraszam do jego wypróbowania.

O spirulinie pisałam wcześniej trochę więcej przy przepisie na smoothie – jeśli interesuje was ten składnik, to koniecznie poczytajcie :)

Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do specjalnej kategorii oraz do mojego darmowego e-booka.

 

puszysta babka wielkanocna

 

pyszna i prosta babka z zielonym wzorkiem

 

puszysta babka waniliowa

 

waniliowa babka wielkanocna

 

babka waniliowa na wielkanoc

Babka waniliowa dwukolorowa

Wypieki Beaty
Przepis na jedną babkę pieczoną w formie z kominem.
3 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 359 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.
  • Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
  • Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
  • Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
  • Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
  • Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę - tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę.
  • Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą - ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
  • Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
  • Ostudź ją na kratce - z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 359kcalWeglowodany: 42gBiałko: 6gTłuszcz: 19gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

babka waniliowa ze spiruliną