Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Babka waniliowa dwukolorowa

By | 2018-03-15T17:05:32+00:00 2018 Marzec 23rd|Babki, Ciasta ucierane, Wielkanoc|

Babka waniliowa dwukolorowa ze spiruliną

 

babka z matchą

 

Ta babka waniliowa to najlepsza babka jaką jadłam od dłuższego czasu.

Wyszła bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przeeeepyszna.

Myślę, że bardzo dużą zasługę za delikatność ponosi tu jej gotowanie. Zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wpakowałam ją do formy do gotowania i tak przygotowałam.

Jeśli macie taką formę do gotowania babki, to koniecznie tak ją przygotujcie – sami zobaczycie jak jest leciutka 😀

Możecie ją oczywiście upiec w tradycyjny sposób – w formie z kominem i w piekarniku.

Zielony kolor w babce uzyskałam ze spiruliny (to moje ostatnie odkrycie – jem ją praktycznie codziennie jako dodatek do domowego musli z mlekiem). Spirulina ma mocny kolor i smak, więc potrzeba jej niewiele, aby zadziałała – ja dałam jej łyżeczkę.

Zamiast spiruliny możecie użyć zielony proszek matcha (jego możecie dać nawet łyżkę, bo jej kolor jest łagodniejszy), a ostatecznie możecie użyć odrobiny zielonego barwnika spożywczego.

Na blogu jest już jeden przepis na babkę gotowaną i serdecznie zapraszam do jego wypróbowania.

O spirulinie pisałam wcześniej trochę więcej przy przepisie na smoothie – jeśli interesuje was ten składnik, to koniecznie poczytajcie 🙂

Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do specjalnej kategorii oraz do mojego darmowego e-booka.

 

puszysta babka wielkanocna

 

pyszna i prosta babka z zielonym wzorkiem

 

puszysta babka waniliowa

 

waniliowa babka wielkanocna

 

Babka waniliowa dwukolorowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną babkę pieczoną w formie z kominem.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g ( 1 szklanka) cukru (użyłam cukier puder)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połowy laski wanili
  • 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie - użyłam rozmiar L
  • 275 g (niepełne 2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka spiruliny lub łyżka matchy lub kilka kropel zielonego barwnika
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.
  4. Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
  7. Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.
  8. Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
  9. Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
  10. Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
  13. Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę - tyle aby sięgała do ¾ wysokości formy na babkę.
  14. Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą - ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
  15. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
  16. Ostudź ją na kratce - z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 359 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6 g

 

 

babka waniliowa ze spiruliną

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/03/24 at 10:49 - Reply

    Bardzo fajnie wygląda z tym zielonym akcentem 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: