babka gotowana

Przepis na babkę gotowaną wg przepisu cioci Hanki

Dziś u mnie prezentuje się lekka babka gotowana. Ten sprawdzony przepis gwarantuje idealną konsystencję i doskonały smak. Dzięki starannie dobranym składnikom i specjalnej technice gotowania, ta babka wyróżnia się swoją delikatnością i puszystością. Wypróbuj ten przepis, aby stworzyć niezapomniany deser, który będzie idealny na każdą okazję.

babka gotowana

Babka gotowana przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na babkę, którą się gotuje w garnku z wodą, to koniecznie zobacz ten przepis!

babka gotowana 2

Babka gotowana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekką babkę gotowaną idealną na Wielkanoc.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 15 minut
https://wypiekibeaty.com.pl/wp-admin/post.php?post=7201&action=edit# 30 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na babkę gotowaną

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę gotowaną

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    4 żółtka, 200 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
    75 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Do żółtek dodaj masło i mąkę – krótko wymieszaj.
    200 g masła
  • Dodaj do ciasta ubite białka – w dwóch porcjach.
  • Delikatnie wymieszaj.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
  • Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą – woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do 3/4 jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
  • Garnek z wodą przykryj pokrywką.
  • Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
  • Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
  • Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe babka gotowana w formie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka gotowana

Gotowana babka – uwagi

Babka gotowana korciła mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki. Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę. Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów.

Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).

Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”). Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką.

Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę). Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło :)

Zachęcam Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową :)

babka gotowana

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta wielkanocne i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: