Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka gotowana cioci Hanki

Babka gotowana wg przepisu cioci Hanki

Babki gotowane korciły mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki. Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę 🙂

Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów 🙂

Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).

Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”).

Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką 😉

Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę). Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło 🙂

Zachęcam Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową 🙂

 

babka gotowana

babka gotowana

babka gotowana

babka gotowana

Babka gotowana cioci Hanki
 
Autor:
Składniki
  • 4 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - skórka starta z cytryny lub pomarańczy, ulubiony aromat
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Do żółtek dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
  5. Dodaj do ciasta ubite białka - w dwóch porcjach.
  6. Delikatnie wymieszaj.
  7. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  8. Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
  9. Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą - woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do ¾ jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
  10. Garnek z wodą przykryj pokrywką.
  11. Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
  12. Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
  13. Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
  14. Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.
 

Related Post

Reklama

  • Nina

    Gdyby ktoś miał ochotę na tą babkę to mogę uczciwie powiedzieć, że jest smaczna. Jak nie przepadam za babkami to ta naprawdę jest warta czasu poświęconego na jej przygotowanie.

  • gin

    Na przyszły rok też sobie taką formę kupię 🙂
    Babka wygląda znakomicie 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux