Przepis na babkę gotowaną wg przepisu cioci Hanki

Babka gotowana korciła mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki.

Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę :)

Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów :)

Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).

Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”).

Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką ;)

Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę).

Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło :)

Zachęcam Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babka gotowana

babka gotowana

babka gotowana

babka gotowana

Babka gotowana przepis do druku

babka gotowana 2

Babka gotowana cioci Hanki

Wypieki Beaty
Przepis na lekką babkę gotowaną idealną na Wielkanoc.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 15 minut
https://wypiekibeaty.com.pl/wp-admin/post.php?post=7201&action=edit# 30 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

Instrukcja
 

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    4 żółtka, 1 szklanka cukru
  • Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
    0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Do żółtek dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
    200 g masła
  • Dodaj do ciasta ubite białka - w dwóch porcjach.
  • Delikatnie wymieszaj.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
  • Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą - woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do 3/4 jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
  • Garnek z wodą przykryj pokrywką.
  • Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
  • Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
  • Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!