Babka gotowana wg przepisu cioci Hanki
Babki gotowane korciły mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki. Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę :)
Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów :)
Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).
Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”).
Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką ;)
Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę). Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło :)
Zachęcam Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową :)
Babka gotowana cioci Hanki
- 4 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 200 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie - skórka starta z cytryny lub pomarańczy, ulubiony aromat
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Do żółtek dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
- Dodaj do ciasta ubite białka - w dwóch porcjach.
- Delikatnie wymieszaj.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
- Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą - woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do ¾ jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
- Garnek z wodą przykryj pokrywką.
- Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
- Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
- Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.
Na przyszły rok też sobie taką formę kupię :)
Babka wygląda znakomicie :)
Gdyby ktoś miał ochotę na tą babkę to mogę uczciwie powiedzieć, że jest smaczna. Jak nie przepadam za babkami to ta naprawdę jest warta czasu poświęconego na jej przygotowanie.